Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός ορφάνια: Περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν φροντιστή εξαιτίας της Covid-19

Κορωνοϊός ορφάνια: Περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν φροντιστή εξαιτίας της Covid-19

Κορωνοϊός ορφάνια: Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.

Περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν χάσει έναν γονέα, παππού ή γιαγιά που τα φρόντιζε εξαιτίας της Covid-19, ανέφεραν οι ερευνητές του CDC. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε ένα στα 500 παιδιά στη χώρα. Όπως επεσήμανε η ερευνητική ομάδα, τα παιδιά από φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες ήταν πολύ πιο πιθανό να χάσουν έναν φροντιστή.

«Τα ευρήματα απεικονίζουν την ορφάνια ως μια κρυφή και συνεχή δευτερογενή τραγωδία που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 και τονίζουν ότι η αναγνώριση και η φροντίδα αυτών των παιδιών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους είναι ένα απαραίτητο και επείγον μέρος της απόκρισης στην πανδημία – όχι μόνο όσο η πανδημία συνεχίζεται, αλλά και στη μετα-πανδημική εποχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών, το οποίο συμμετείχε στην χρηματοδότηση της μελέτης.

Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας μέχρι τον Ιούνιο έδειξαν ότι τα παιδιά φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων αντιπροσώπευαν το 65% αυτών που έχασαν έναν κύριο φροντιστή, ενώ τα λευκά παιδιά το 35%, παρόλο που οι μειονότητες αντιπροσωπεύουν μόλις το 39% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

  • Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.
  • Επιπλέον, 22.007 παιδιά βίωσαν τον θάνατο δευτερεύοντα φρoντιστή, έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό Pediatrics. Οι δευτερεύοντες φροντιστές περιλάμβαναν κυρίως παππούδες και γιαγιάδες που παρείχαν αγάπη, ασφάλεια ή βασική φροντίδα, συμπλήρωσαν.

 

Το χειρότερο πλήγμα δέχτηκαν τα παιδιά στις νότιες παραμεθόριες πολιτείες, όπου οι Ισπανόφωνοι ανήλικοι αντιπροσωπεύουν μεταξύ του 50% και 67% των παιδιών που επλήγησαν. Στις νοτιοανατολικές πολιτείες, έως και το 57% των παιδιών που έπληξε η ορφάνια που σχετίζεται με την Covid είναι μαύρα.

«Η απώλεια γονέων σχετίζεται με προβλήματα ψυχικής υγείας, μικρότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, σεξουαλικές συμπεριφορές κινδύνου και κινδύνο αυτοκτονίας, βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης», πρόσθεσαν οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι υπάρχει ελπίδα, καθώς ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να σταματήσουν την ορφάνια που σχετίζεται με την Covid-19, καθώς και τον θάνατο των φροντιστών.  Όλοι μας και ειδικά τα παιδιά μας θα νιώσουμε τον σοβαρό άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτού του προβλήματος τις επόμενες γενιές. Η αντιμετώπιση της απώλειας που έχουν βιώσει αυτά τα παιδιά – και συνεχίζουν να βιώνουν – πρέπει να είναι μία από τις δικές μας κορυφαίες προτεραιότητες και πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις πτυχές της έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης της πανδημίας, τόσο στην πανδημική εποχή όσο και μετά, αναφέρει η ερευνήτρια Susan Hillis.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Hillis και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν μια μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με την οποιά 1,1 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως είχουν χάσει έναν γονέα από την Covid-19 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και 1,5 εκατομμύρια είχαν χάσει είτε έναν γονέα είτε έναν παππού ή γιαγιά ή άλλο συγγενή που βοηθούσε στην φροντίδα του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαρία Θεοδωρίδου: Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν ένα γονέα

Μελέτη επιβεβαιώνει την αύξηση της κακοποίησης παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των θανάτων φροντιστών λόγω της πανδημίας στην ψυχική υγεία των παιδιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν η ώρα ύπνου επηρεάζει την αποδοτικότητά σας σύμφωνα με Φινλανδική έρευνα

Η συμβουλή τους εδώ είναι αν οι νυχτερινοί τύποι δεν μπορούν λόγω της φύσης της εργασίας τους να ξυπνούν αργά, να προσπαθούν να ακολουθούν ένα συνεκτικό και πιο αυστηρό πρόγραμμα ύπνου ώστε να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστοι.

Πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να πυροδοτήσουν τον καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με μελέτες

Σε μελέτες σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν εξαφάνισαν αυτά τα βακτήρια, ο καρκίνος ήταν πολύ πιο αργός για να εξελιχθεί σε αντοχή στη θεραπεία.

Η οσμή αποτελεί το πιο γρήγορο σύστημα προειδοποίησης του σώματος

Οσμή κίνδυνος μελέτη: Για όλα τα θηλαστικά η οσμή αποτελεί σημαντική αίσθηση και προϋπόθεση για την επιβίωση. Νέα μελέτη το επιβεβαιώνει, αποδεικνύοντας πως η μυρωδιά είναι μια από τις γρηγορότερες προειδοποιήσεις του σώματος.

1 στους 2 ασθενείς με Covid εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν ως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας ανασκόπησης από το Penn State College of Medicine, όσοι νόσησαν από τον ιό αντιμετώπισαν μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές επηρέασαν τη γενική ευημερία των ασθενών, την κινητικότητά τους ή την οργανική τους λειτουργικότητα. Συνολικά, ένας στους δύο επιζώντες από COVID αντιμετώπισε μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Τα ποσοστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά από ένα μήνα έως έξι ή περισσότερους μήνες μετά την ασθένεια.