Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τουλάχιστον έναν φροντιστή λόγω της πανδημίας

Κορωνοϊός: Πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τουλάχιστον έναν φροντιστή λόγω της πανδημίας

Κορωνοϊός: Η μελέτη υπογραμμίζει το φαινόμενο ως επείγουσα και αγνοημένη συνέπεια της πανδημίας και τονίζει ότι η παροχή ψυχοκοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης σε παιδιά που έχουν χάσει έναν φροντιστή πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της απόκρισης στην πανδημία.

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα, παππού ή γιαγιά που έμενε μαζί τους λόγω θανάτου που σχετίζεται με την COVID-19 κατά τους πρώτους 14 μήνες της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο “The Lancet”. Η μελέτη υπογραμμίζει το φαινόμενο ως επείγουσα και αγνοημένη συνέπεια της πανδημίας και τονίζει ότι η παροχή ψυχοκοινωνικής και οικονομικής υποστήριξης σε παιδιά που έχουν χάσει έναν φροντιστή πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της απόκρισης στην πανδημία.

Η ανάλυση χρησιμοποίησε δεδομένα θνητότητας και γονιμότητας για να μοντελοποιήσει τα ποσοστά θανάτων παιδικών φροντιστών που σχετίζονται με την COVID-19 (θάνατος ενός ή και των δύο γονέων) και θανάτων παππούδων και γιαγιάδων (ηλικίας 60-84 ετών) από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Απριλίου 2021, σε 21 χώρες.  Σε Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Αγγλία και Ουαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιράν, Ιταλία, Κένυα, Μαλάουι, Μεξικό, Νιγηρία, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ζιμπάμπουε.

Στη μελέτη, οι «θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19» αναφέρονταν στο συνδυασμό θανάτων που προκλήθηκαν απευθείας από τον κορωνοϊό, αλλά και εκείνους που προκλήθηκαν έμμεσα από άλλες σχετικές αιτίες, όπως μειωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη θεραπεία για χρόνιες παθήσεις, στο πλαίσιο της πανδημίας.

Οι τραυματικές εμπειρίες, όπως η απώλεια ενός γονέα ή φροντιστή, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο χρήσης ουσιών, προκλήσεις ψυχικής υγείας και άλλες παθήσεις υγείας. «Μελέτες όπως αυτή διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον φωτισμό των μακροχρόνιων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 για τις οικογένειες και τη μελλοντική ψυχική υγεία και ευημερία των παιδιών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η διευθύντρια του NIDA – Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών Ουσιών ΗΠΑ – Nora D. Volkow, MD. «Αν και το τραύμα ενός παιδιού μετά την απώλεια ενός γονέα ή φροντιστή μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες, υπάρχουν τεκμηριωμένα παρεμβάσεις που μπορούν να αποτρέψουν περαιτέρω δυσμένειες, όπως η χρήση ουσιών, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε αυτές τις παρεμβάσεις», πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι 1.134.000 παιδιά έχασαν γονέα/παππού/γιαγιά ή φροντιστή λόγω θανάτου που σχετίζεται με την COVID-19. Από αυτά, 1.042.000 παιδιά έμειναν ορφανά από μητέρα, πατέρα ή και τα δύο – τα περισσότερα έχασαν τον έναν εκ των δύο γονέων. Συνολικά, εκτιμάται ότι 1.562.000 παιδιά έχουν βιώσει τον θάνατο τουλάχιστον ενός γονέα ή ενός επιμελητή ή παππού/γιαγίας (ή άλλου μεγαλύτερου συγγενή).

Σημειώνεται ότι οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που έχασαν τους κύριους φροντιστές τους (γονείς ή παππούδες) ήταν η Νότια Αφρική, το Περού, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΚΠΑ: Πώς θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι ειδικοί την πανδημία Covid-19

Η Apple θα ειδοποιεί τους γονείς αν εντοπίσει γυμνό στο iPhone του παιδιού τους

Κορωνοϊός 10/08 – 4.181 νέα κρούσματα – 19 νεκροί – 219 διασωληνωμένοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε fast food των ΗΠΑ εντοπίστηκαν ανησυχητικές ποσότητες φθαλικών ενώσεων

Fast food φθαλικές ενώσεις: Μετά από ανάλυση των συστατικών σε τρόφιμα μεγάλων αλυσίδων fast food στις ΗΠΑ, εντοπίστηκαν φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσει το πλαστικό.

Το μυρμήγκιασμα και ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνδέεται με νευροπάθεια των μικρών ινών

Νευροπάθεια: Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Christopher J. Klein, MD, από την Mayo Clinic και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μια πιθανή αιτία είναι τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας στην περιοχή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα για υψηλότερα ποσοστά νευροπάθειας των μικρών ινών. Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και υψηλά τριγλυκερίδια, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε νευροπάθεια, εξήγησε.

Επιστήμονες εντόπισαν γενετικούς παράγοντες σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό κάποιων νέων ενηλίκων

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η «σίγαση» (καταστολή δραστηριότητας) του γονιδίου ADAM9 στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, τα οποία είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον κορωνοϊό, επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό του ιού. Γι' αυτό οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το εν λόγω γονίδιο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ως πιθανός στόχος προτεραιότητας για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της Covid-19.

«η ασθένεια του φιλιού» – στην παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Η ΣΚΠ είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που κυμαίνεται από σχετικά καλοήθης έως καταστροφική.

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.