Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα αποτελεσματικό κατά του SARS-CoV-2 και άλλων αναπνευστικών ιών

Κορωνοϊός: Φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα αποτελεσματικό κατά του SARS-CoV-2 και άλλων αναπνευστικών ιών

Κορωνοϊός: Το Probenecid - προβενεσίδη - είναι ήδη εγκεκριμένο από τον FDA και έχει ισχυρές αντιικές ιδιότητες έναντι του SARS-CoV-2.

Καθώς τα κρούσματα COVID-19 συνεχίζουν να εκτοξεύονται στις ΗΠΑ και τον κόσμο, υπάρχουν λίγες επιλογές για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.

Αλλά νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Georgia προσφέρει ελπίδα για ένα βιώσιμο θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση της νόσου που έχει στοιχίσει πάνω από 4 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

H μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature’s Scientific Reports, διαπίστωσε ότι η προβενεσίδη έχει ευρείες αντιιικές ιδιότητες, καθιστώντας την έναν κύριο υποψήφιο για την καταπολέμηση όχι μόνο της μόλυνσης SARS-CoV-2 αλλά και άλλων κοινών και θανατηφόρων αναπνευστικών ιών όπως ο RSV – Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός – και η γρίπη.

Το Probenecid είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και είναι ήδη ευρέως διαθέσιμο στις ΗΠΑ. Το φάρμακο κυκλοφορεί στην αγορά για πάνω από 40 χρόνια και έχει ελάχιστες παρενέργειες.

“Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα εκεί έξω για την ασφαλή καταπολέμηση αυτών των ιών», δήλωσε ο Ralph Tripp, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό το αντιικό λειτουργεί για όλους τους αναπνευστικούς ιούς RNA που δοκιμάσαμε, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2. RSV, κορωνοϊός και γρίπη κυκλοφορούν όλα την ίδια εποχή”.

Ralph Tripp, GRA Eminent Scholar of Vaccine and Therapy Studies στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας των ΗΠΑ

Αποκλεισμός της αναπαραγωγής του ιού

Οι ιοί συνεργάζονται με τα κύτταρα ενός ατόμου για να αναπαράγουν και να παράγουν περισσότερο ιό. Η προβενεσίδη εμποδίζει αυτή τη διαδικασία αναπαραγωγής, εμποδίζοντας τον ιό να μολύνει τα κύτταρα του ατόμου.

Σε κλινική δοκιμή, ο Tripp έδειξε ότι το φάρμακο λειτουργεί ως προφύλαξη πριν από την έκθεση στον ιό και ως θεραπεία μετά την έκθεση σε ζωικά μοντέλα – κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης. Το φάρμακο έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του RSV in vitro, ενώ οι μελέτες in vivo βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παρόλο που το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως αφού ένα άτομο είναι θετικό στον ιό, τα ευρήματα προφύλαξης σημαίνουν ότι άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα θα μπορούσαν επίσης να πάρουν το φάρμακο για να αποτρέψουν τη νόσηση.

Εκτός από την πρόληψη της ασθένειας, η προβενεσίδη μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα άλλων θεραπειών. Το Probenecid χρησιμοποιείται ήδη για την αύξηση της ισχύος ορισμένων αντιβιοτικών, οπότε είναι πιθανό το φάρμακο να λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες COVID-19 επίσης.

Τώρα οι ερευνητές ερευνούν ποια δοσολογία προβενεσίδης θα μπορούσε να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καταπολέμηση των ιών στους ανθρώπους.

“Ο SARS-CoV-2, ο RSV και η γρίπη έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Tripp. «Το Probenecid έχει ισχυρή αντιική δράση έναντι αυτών των ιών και λειτουργεί με ασφάλεια».

Το Probenecid είναι ήδη εγκεκριμένο από τον FDA και έχει ισχυρές αντιικές ιδιότητες έναντι του SARS-CoV-2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΗΠΑ Κορωνοϊός: Πανεθνική διανομή της θεραπείας Lilly-Αποτελεσματικός ο συνδυασμός αντισωμάτων κατά της δέλτα

Το δηλητήριο ενός από τα μεγαλύτερα φίδια στη Βραζιλία στη μάχη κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με ερευνητές

Νέο φάρμακο που θα μπορούσε να εμποδίσει τη βλάβη του πνεύμονα από την Covid -19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.