Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός Επιπλοκές: Προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη

Κορωνοϊός Επιπλοκές: Προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη

Κορωνοϊός Επιπλοκές: Στο Νοσοκομείο Nanavati στο Juhu της Ινδίας, έξι ηλικιωμένοι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης τέσσερις εβδομάδες αφού είχαν νοσήσει με COVID.

Ενώ το σύνδρομο μετά τον Covid είναι μια γνωστή κατάσταση στην οποία ορισμένοι ασθενείς συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα τύπου Covid για μήνες, οι γιατροί της πόλης έχουν παρατηρήσει τώρα μια εξουθενωτική λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης σε ορισμένους ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για τον ιικό πυρετό.

Στο Νοσοκομείο Nanavati στο Juhu, έξι ηλικιωμένοι ασθενείς με λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης ή απόστημα υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε τέσσερις εβδομάδες. «Χρειάζονταν νοσηλεία για εβδομάδες κατά τη διάρκεια της μόλυνσης Covid-19», δήλωσε ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης Δρ Mihir Bapat. Η μόλυνση ήταν τόσο σοβαρή που χρειάστηκαν πέντε χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη και βαριά αντιβιοτικά. «Θα χρειαστούν τρεις μήνες για να κινηθούν κανονικά», δήλωσε ο Δρ Μπαπάτ.

Για τον κάτοικο του Vasai, Renold Sirwel, οι ιατρικοί λογαριασμοί από τότε που έπαθε Covid τον Σεπτέμβριο ήταν πάνω από 15 εκατομμύρια Rs. Ο 68χρονος είχε τέσσερις νοσηλείες, μια χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης και μια νοσοκόμα να γυρίζει στο σπίτι τρεις φορές την ημέρα για να χορηγήσει IV αντιβιοτικά που κοστίζουν 7.000 Rs καθημερινά.

«Ο πατέρας μου δεν αρρώστησε ποτέ και περπατούσε 10 χιλιόμετρα καθημερινά μέχρι να πάθει τον Κόβιντ», είπε ο γιος του Βινίτ. Εισήχθη σε τοπικό νοσοκομείο για 10 ημέρες και έλαβε remdesivir για θεραπεία. Μέσα σε λίγες μέρες από την επιστροφή του στο σπίτι, μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο με βασανιστικό πόνο στην πλάτη. Τους επόμενους δύο μήνες, επισκέφθηκε τους γιατρούς καθώς ο πόνος του επιδεινώθηκε και άρχισε τη θεραπεία για τη φυματίωση της σπονδυλικής στήλης.

Παραπέμφθηκε στον Δρ Bapat και μια βιοψία της σπονδυλικής στήλης έδειξε αρνητικά κατά gram βακτήρια που βρέθηκαν μόνο σε νοσοκομειακές ΜΕΘ. Ο Sirwel, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση σπονδυλικής στήλης στο Ναναβάτι στις 7 Δεκεμβρίου και πήρε εξιτήριο δύο εβδομάδες αργότερα, πρέπει να λάβει αντιβιοτικά όπως κολιστίνη και τιγεκυκλίνη για τρεις εβδομάδες.

Ενώ οι Sirwels αναρωτιούνται τι οδήγησε στη λοίμωξη της σπονδυλικής στήλης, οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν είναι λοίμωξη που σχετίζεται με το Covid. «Είναι πιθανό να σχετίζεται με χαμηλή ανοσία που έχουν οι ασθενείς Covid», δήλωσε ο Δρ Bapat.

Ένας άλλος χειρουργός της σπονδυλικής στήλης, ο Δρ Samir Dalvie από το νοσοκομείο Hinduja, Mahim, είδε επίσης περιπτώσεις αποστημάτων της σπονδυλικής στήλης σε ασθενείς που ανάρρωσαν από το Covid «Το Covid επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά μολύνσεις που θα μπορούσαν να ήταν λανθάνουσες και να ξεσπάσουν», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί να υπάρξει υπέρ-ανοσία έναντι του SARS-CoV-2

Πρεμιέρα εμβολιασμού και με τον καθηγητή Τσιόδρα

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Μεγάλη συμμετοχή είχε η διαδικτυακή ημερίδα για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Covid εμβολιασμός των γονιών προστατεύει τα παιδιά

Γονικός εμβολιασμός Covid: Ο γονικός εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στα παιδιά που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, καθώς δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία μας;

Άνοια μικροβίωμα: Το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι γνωστό ως "άξονας εντέρου-εγκεφάλου" και η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.