Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός εγκέφαλος: H διαδρομή που ακολουθεί ο Covid για να φτάσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Κορωνοϊός εγκέφαλος: H διαδρομή που ακολουθεί ο Covid για να φτάσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Κορωνοϊός εγκέφαλος: Μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Παστέρ αναφέρει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 εισέρχεται στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας κύτταρα της μύτης για να φτιάξει σήραγγες νανοσωλήνων. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη της συμπεριφοράς του ιού όταν μολύνει ορισμένους τύπους κυττάρων και χρησιμοποιεί μικροσκόπια υψηλής ισχύος για να μελετήσει την κίνησή του. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, γιατροί και ασθενείς ανέφεραν συμπτώματα σύγχυσης και εγκεφαλικής ομίχλης, υποδηλώνοντας ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εισέλθει και να μολύνει τον εγκέφαλο. Αλλά μέχρι τώρα, υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για το πώς το έκανε αυτό. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι στα νευρικά κύτταρα, ο ιός δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τον υποδοχέα ACE2 που βρίσκεται πίσω από τις λοιμώξεις της μύτης, του στόματος και άλλων κυτταρικών λοιμώξεων, καθιστώντας δύσκολη την κατανόηση του πώς θα μπορούσε να φτάσει στον εγκέφαλο. Σε αυτή τη νέα εργασία, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει την απάντηση – ο ιός κατασκευάζει σήραγγες νανοσωλήνων από κύτταρα που έχουν τους υποδοχείς ACE2 για χρήση ως αγωγό προς τον εγκέφαλο.

Στην εργασία τους, οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά δύο ειδών κυττάρων στο εργαστήριό τους – SH-SY5Y, που είναι παρόμοια με κύτταρα στον εγκέφαλο και Vero E6, που είναι παρόμοια με κύτταρα που επενδύουν τη μύτη και άλλες επιφάνειες. που μολύνονται εύκολα με τον ιό SARS-CoV-2. Διαπίστωσαν ότι ο ιός δυσκολευόταν να μολύνει τα κύτταρα SH-SY5Y, αλλά μπορούσε να φτάσει στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Διαπίστωσαν ότι ο ιός χρησιμοποιούσε τα κύτταρα Vero E6 για να δημιουργήσει νανοσωλήνες. Και επειδή κατασκευάστηκαν από κύτταρα Vero E6, ο ιός μπόρεσε να μολύνει καθ’ όλη τη διαδρομή του χάρη στις σήραγγες νανοσωλήνων μέχρι τα εγκεφαλικά κύτταρα λόγω της παρουσίας των υποδοχέων ACE2.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν για τους βιολογικούς νανοσωλήνες εδώ και αρκετό καιρό – έχουν δει να μεταφέρουν δομές μεταξύ κυττάρων υπό ορισμένες συνθήκες και μερικές φορές ιικά σωματίδια. Απαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, ξεκινώντας από τη δοκιμή κυττάρων σε ένα αληθινό σενάριο. Εάν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν θεραπείες που εμποδίζουν το σχηματισμό των νανοσωλήνων, αποτρέποντας τη μόλυνση του εγκεφάλου από τον τον ιό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Covid στο τρίτο 3μηνο κύησης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Το ιξώδες αίματος επηρεάζει την έκβαση της COVID

Κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα & διαβήτη αμέσως μετά την Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.