Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του Στομάχου: Νέα μελέτη στοχεύει σε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο

Καρκίνος του Στομάχου: Νέα μελέτη στοχεύει σε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Goldberg παραμένει αισιόδοξος ότι η εξέταση για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θα γίνει ένας συνηθισμένος έλεγχος στις ΗΠΑ με προόδους που απλοποιούν τις δοκιμές και τη θεραπεία. «Αυτά τα πράγματα τείνουν να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου με τη νέα τεχνολογία και γνώση».

Καρκίνος του Στομάχου: Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να εξαλείψουμε έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στομάχου σε μαύρους, Ασιάτες, Λατίνους και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς; Μια νέα μελέτη από το Ολοκληρωμένο Αντικαρκινικό Κέντρο Sylvester της ιατρικής Σχολής Miller στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι δείχνει τη δυνατότητα προσέγγισης κοινοτήτων υψηλού κινδύνου με δωρεάν προσβάσιμες δοκιμές και θεραπεία για τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού Helicobacter pylori – έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου.

Η Shria Kumar, M.D., γιατρός-επιστήμονας στο Sylvester, βλέπει ασθενείς με γαστρικό καρκίνο στο κλινικό ιατρείο της στη Νότια Φλόριντα και συχνά εκπλήσσεται από τη σοβαρότητα της ασθένειάς τους. Συχνά, ο καρκίνος του στομάχου τους έχει προχωρήσει σε προχωρημένο στάδιο, όπου υπάρχουν λιγότερες και λιγότερο αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας για αυτή τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα την οδήγησε να αναρωτηθεί εάν η στόχευση του κύριου παράγοντα κινδύνου του καρκίνου, της λοίμωξης από το βακτήριο του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, θα μπορούσε να κάνει εισβολή σε ευπαθείς κοινότητες. Η Kumar και οι συνάδελφοί της Sylvester ξεκίνησαν μια μελέτη βασισμένη στην κοινότητα για να δοκιμάσουν και να θεραπεύσουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε ευάλωτους πληθυσμούς της Νότιας Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένων των Μαύρων, των Ασιατών και των Λατίνων κατοίκων. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Κλινική Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία (Clinical Gastroenterology and Hepatology) υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να εξαλείψουν αυτές τις λοιμώξεις σε ένα κοινοτικό περιβάλλον, αλλά όχι για όλα τα άτομα που επηρεάζονται. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πολλά υποσχόμενα για τον έλεγχο και τη θεραπεία ατόμων υψηλού κινδύνου στις κοινότητες όπου ζουν ή εργάζονται», δήλωσε η Kumar, μέλος του Προγράμματος Ελέγχου Καρκίνου του Sylvester που υπηρέτησε ως επικεφαλής της μελέτης και αντίστοιχος συγγραφέας. “Επιπλέον, η προσέγγισή μας θα μπορούσε να ενημερώσει τις μελλοντικές προσπάθειες για την κλιμάκωση του ελέγχου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σε όλο το Μαϊάμι και πέρα από αυτό.”

Σύνδεσμος καρκίνου

Σύμφωνα με την Kumar και τους συνεργάτες της μελέτης, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου συγγραφέα David Goldberg, M.D., και του επικεφαλής συντονιστή έρευνας Damian Cohen, M.D., η μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή του εντέρου και αυξημένο κίνδυνο ελκών. Είναι επίσης «ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς με τον κίνδυνο καρκίνου που είναι γνωστός στην ιατρική», είπε η Kumar. Μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη από την Kumar και τους συνεργάτες της διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είχαν σχεδόν 75% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης γαστρικού καρκίνου. Τα ευρήματά τους ευθυγραμμίστηκαν με πολλές άλλες μελέτες που δείχνουν ότι η εξάλειψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού αποτρέπει την ανάπτυξη της νόσου. Η Ιαπωνία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας με υψηλό επιπολασμό του βακτηρίου ελέγχουν τακτικά τους ανθρώπους για λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού κατά τις τακτικές τους επισκέψεις σε γιατρό. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, όπου το βακτήριο είναι λιγότερο διαδεδομένο, οι άνθρωποι ελέγχονται για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μόνο όταν παρουσιάζουν κοινά συμπτώματα λοίμωξης, όπως στομαχικές διαταραχές, πόνο στο στομάχι ή σχετικές δευτερεύουσες επιπλοκές όπως έλκη. Αυτή η προσέγγιση, σημείωσε ο Kumar, παραβλέπει τους ευάλωτους πληθυσμούς των ΗΠΑ που σχετίζονται με υψηλότερα κρούσματα ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ιδιαίτερα τους Μαύρους, τους Ασιάτες και τους Λατίνους. Κοινοτική προσέγγιση «Το Μαϊάμι είναι ο τέλειος θύλακας για τη δοκιμή στρατηγικών που βασίζονται στην κοινότητα για την εξάλειψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού», εξήγησε η Kumar. «Είναι το σπίτι πολλών εθνοτικών και φυλετικών μειονοτήτων που έχουν υψηλότερα κρούσματα του βακτηρίου, καθώς και μετανάστες από χώρες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό».

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Kumar και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν εκθέσεις υγείας και κοινοτικά κέντρα, ενώ παράλληλα χρησιμοποίησαν τα οχήματα Game Changer της Sylvester, τα οποία μεταφέρουν εξετάσεις για τον καρκίνο και πληροφορίες σε υποβαθμισμένες κοινότητες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φορητά μηχανήματα τεστ αναπνοής για να ελέγξουν τους συμμετέχοντες για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και τους παρείχαν αμέσως δωρεάν θεραπευτικά σχήματα, εάν ήταν θετικοί. Τους ζητήθηκε να επιστρέψουν σε μια περιοχή δοκιμών αρκετές εβδομάδες αργότερα για να διασφαλίσουν ότι το βακτήριο είχε εξαλειφθεί. Συνολικά, η ομάδα του Sylvester εξέτασε 155 άτομα και διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο -52- ήταν θετικοί στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τους δόθηκε ένας συνδυασμός φαρμάκων για τη θεραπεία του βακτηρίου. Από αυτούς, 23 άτομα επέστρεψαν σε μια τοποθεσία για επανέλεγχο μετά τη θεραπεία και όλοι εκτός από έναν είχαν εξαλείψει τις μολύνσεις τους.

Προχωρώντας μπροστά

Η προσέγγιση της μελέτης παρήγαγε μικτά αποτελέσματα. «Τονίζει τις δυνατότητες για έλεγχο και θεραπεία για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού με βάση την κοινότητα, ενώ επίσης εντοπίζει πιθανές παγίδες», είπε η Kumar. «Πολλοί άνθρωποι έμειναν ακόμη πίσω». Δέκα άτομα δεν ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, σημείωσε, και η ερευνητική ομάδα έχασε την επαφή με άλλους 19. Τα πιθανά εμπόδια για μεγαλύτερη συμμετοχή και επιτυχία με αυτήν τη συνεχιζόμενη μελέτη περιλαμβάνουν την ανάγκη για επανέλεγχο με την πάροδο του χρόνου και την πολυπλοκότητα της θεραπείας, η οποία απαιτεί τη λήψη χαπιών πολλές φορές την ημέρα, εξήγησε η Kumar. Οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν τρόπους για τη βελτίωση της συμμόρφωσης με τη θεραπεία και τη μείωση του φόρτου των ασθενών. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Goldberg παραμένει αισιόδοξος ότι η εξέταση για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θα γίνει ένας συνηθισμένος έλεγχος στις ΗΠΑ με προόδους που απλοποιούν τις δοκιμές και τη θεραπεία. «Αυτά τα πράγματα τείνουν να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου με τη νέα τεχνολογία και γνώση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος στομάχου: Πώς συμβάλλουν βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο σώμα;

H υγεία του εντέρου και ο καρκίνος του στομάχου

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο γαστρικού καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.