Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του Προστάτη: Λαμπερή χρωστική μπορεί να βοηθήσει τους χειρουργούς να τον εξαλείψουν

Καρκίνος του Προστάτη: Λαμπερή χρωστική μπορεί να βοηθήσει τους χειρουργούς να τον εξαλείψουν

Αυτή η χρωστική δείκτης βρίσκεται στα αρχικά της στάδια κλινικής ανάπτυξής της, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τακτικά από χειρουργούς για να δουν κάθε τμήμα του καρκίνου ενώ εκτελούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προστάτη.

Καρκίνος του Προστάτη: Μια λαμπερή χρωστική δείκτη που κολλάει στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους χειρουργούς να τα αφαιρέσουν σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με μια δημοσίευση στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης, με τίτλο “Πρώτη μελέτη του PSMA Μίνι-σωματιδίου IR800 IAB2M για μοριακά στοχευμένη διεγχειρητική καθοδήγηση φθορισμού κατά τη διάρκεια ριζικής προστατεκτομής.”

Επιστήμονες, που εδρεύουν στο Τμήμα Χειρουργικών Επιστημών Nuffield και στο Τμήμα Ογκολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Οξφόρδης και στο Oxford NIHR Biomedical Research Center, χρησιμοποίησαν μια φθορίζουσα χρωστική ουσία προσαρτημένη σε ένα ειδικό μόριο δείκτη για να δώσουν στους γιατρούς ένα «δεύτερο ζευγάρι μάτια» κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για καρκίνο του προστάτη. Είκοσι τρεις άνδρες με καρκίνο του προστάτη έλαβαν ένεση με τη χρωστική δείκτη πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης προστάτη. Η χρωστική δείκτης βρήκε περιοχές καρκινικού ιστού που δεν συλλαμβάνονται με γυμνό μάτι ή άλλες κλινικές μεθόδους. Η χρωστική επέτρεψε στους χειρουργούς να αφαιρέσουν όλους τους καρκινικούς ιστούς – κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου – διατηρώντας παράλληλα τους υγιείς ιστούς. Η διατήρηση των υγιών ιστών σημαίνει λιγότερες παρενέργειες που αλλάζουν τη ζωή μετά την επέμβαση.

Ο συνδυασμός χρωστικής και μορίου στόχευσης, που ονομάζεται IR800-IAB2M, επιτρέπει στους χειρουργούς να δουν τις άκρες του όγκου και να αναγνωρίσουν τυχόν συστάδες κυττάρων που έχουν εξαπλωθεί από τον όγκο σε γειτονικούς πυελικούς ιστούς και λεμφαδένες. Αυτό καθοδηγεί τον χειρουργό να αφαιρέσει όλους τους καρκινικούς ιστούς και να διατηρήσει υγιείς περιοχές γύρω από τον προστάτη. Αυτό μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου στο μέλλον και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα αλλαγών στη ζωή του ασθενή μετά την επέμβαση. Τα μόρια της χρωστικής και του δείκτη λειτουργούν με την προσκόλλησή τους σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Ειδικό Προστατικό Μεμβρανικό Αντιγόνο (PSMA) που βρίσκεται συνήθως στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Το μόριο δείκτη είναι κατασκευασμένο από μια μικρότερη εκδοχή ενός αντισώματος που ονομάζεται “minibody”, το οποίο μπορεί να συνδεθεί μόνο στο PSMA και όχι σε οποιοδήποτε άλλο μόριο. Ο συνδυασμός μορίου βαφής και δείκτη αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Οξφόρδης σε συνεργασία με την ImaginAb Inc., μια εταιρεία με έδρα το Inglewood της Καλιφόρνια.

Στο πρώτο στάδιο της μελέτης ProMOTE, 23 άνδρες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη ενέθηκαν με τη φθορίζουσα χρωστική πριν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ για την αφαίρεση του προστάτη (γνωστή ως ριζική προστατεκτομή). Οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν ένα σύστημα απεικόνισης που εκπέμπει έναν ειδικό τύπο φωτός στον προστάτη και τις κοντινές περιοχές, για να κάνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη να λάμπουν. Το σύστημα απεικόνισης αναπτύχθηκε από μια ομάδα μηχανικών με επικεφαλής τον καθηγητή Borivoj Vojnovic στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Για πολλούς ασθενείς στη μελέτη, η χρωστική εντόπισε συστάδες κυττάρων που είχαν εξαπλωθεί μακριά από τον όγκο που δεν μπορούσαν να φανούν με γυμνό μάτι. Αυτή η χρωστική δείκτης βρίσκεται στα αρχικά της στάδια κλινικής ανάπτυξής της, αλλά στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τακτικά από χειρουργούς για να δουν κάθε τμήμα του καρκίνου ενώ εκτελούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προστάτη. Το σύστημα απεικόνισης για να δεις λαμπερά καρκινικά κύτταρα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα εργαλεία με τη βοήθεια ρομπότ που χρησιμοποιούνται για χειρουργική επέμβαση προστάτη. Η χρωστική δείκτης θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για άλλους τύπους καρκίνου, αλλάζοντας την πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί για να προσκολληθεί στα καρκινικά κύτταρα. Περαιτέρω κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε μεγαλύτερες ομάδες ασθενών για να διαπιστωθεί εάν η τεχνική αφαιρεί περισσότερο καρκίνο του προστάτη και διατηρεί περισσότερο υγιή πυελικό ιστό, σε σύγκριση με τις υπάρχουσες χειρουργικές μεθόδους.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 52.300 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ο καθηγητής Χειρουργικής Nuffield στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Freddie Hamdy, δήλωσε: «Δίνουμε στον χειρουργό ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια για να δει πού βρίσκονται τα καρκινικά κύτταρα και αν έχουν εξαπλωθεί. Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να δούμε τόσο λεπτές λεπτομέρειες του καρκίνου του προστάτη σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. “Με αυτήν την τεχνική, μπορούμε να αφαιρέσουμε όλο τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων που έχουν εξαπλωθεί από τον όγκο και θα μπορούσαν να του δώσουν την ευκαιρία να επανέλθει αργότερα. Μας επιτρέπει επίσης να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις υγιείς δομές γύρω από τον προστάτη, ενώ μπορεί να μειώσει τις περιττές παρενέργειες που αλλάζουν τη ζωή, όπως η ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία. “Η χειρουργική του προστάτη αλλάζει τη ζωή. Θέλουμε οι ασθενείς να φύγουν από το χειρουργείο γνωρίζοντας ότι έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εξαλείψουμε τον καρκίνο τους και να τους δώσουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής μετά.

Πιστεύω ότι αυτή η τεχνική κάνει αυτή την πιθανότητα πραγματικότητα.” Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στο Cancer Research UK, Δρ. Iain Foulkes, δήλωσε: “Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τους καρκίνους όταν αφαιρεθούν σε πρώιμο στάδιο. «Χρειαζόμαστε καλύτερα εργαλεία για να εντοπίσουμε τους καρκίνους που έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται περαιτέρω. Το συνδυασμένο σύστημα χρωστικών δεικτών και απεικόνισης που ανέπτυξε αυτή η έρευνα θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο του προστάτη στο μέλλον. “Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα τεχνική θα συνεχίσει να υπόσχεται σε μελλοντικές δοκιμές. Είναι συναρπαστικό που θα μπορούσαμε σύντομα να έχουμε πρόσβαση σε χειρουργικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να εξαλείψουν αξιόπιστα τον προστάτη και άλλους καρκίνους και να προσφέρουν στους ανθρώπους μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή απαλλαγμένη από τη νόσο.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος του Προστάτη - Πρωτεΐνη που εντοπίστηκε για να μειώσει την ανάπτυξη του όγκου

Πεζοπορία στο Δάσος Υμηττού με μήνυμα αισιοδοξίας για τον καρκίνο του προστάτη

Συστατικό της δίαιτας κετο και ανοσοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Close Icon