Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος του Ήπατος: Μια νέα μέθοδος διενέργειας υγρής βιοψίας για τη νόσο

Καρκίνος του Ήπατος: Μια νέα μέθοδος διενέργειας υγρής βιοψίας για τη νόσο

Οι ερευνητές προτείνουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές, αλλά είναι βέβαιοι ότι η νέα τους προσέγγιση θα αποδειχθεί ένα πολύτιμο νέο εργαλείο για χρήση στην ανίχνευση όγκων σε δυσπρόσιτα σημεία του σώματος.

Καρκίνος του Ήπατος: Μια συνδυασμένη ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κολέγιο της Ένωσης του Πεκίνου (Peking Union Medical College) και το Κλινικό Eργαστήριο Fanshengzi (Fanshengzi Clinical Laboratory), ανέπτυξε μια νέα μέθοδο για τη διεξαγωγή υγρών βιοψιών για τον καρκίνο του ήπατος. Η εργασία τους δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Επιστημονική Mεταφραστική Iατρική’ (Science Translational Medicine). Η ανίχνευση καρκινικών όγκων στους ασθενείς συνεπάγεται βαθμούς πόνου ή δυσφορίας. Ορισμένοι όγκοι, όπως εκείνοι στο δέρμα ή το στήθος, μπορούν να υποβληθούν σε βιοψία με ελάχιστη επεμβατικότητα. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι καρκίνοι, όπως των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης ή του ήπατος, απαιτούν πολύ πιο επεμβατικές διαδικασίες, και οι ερευνητές αναζητούν νέους τρόπους για να εξετάζουν τέτοιους καρκίνους.

Μια προσέγγιση περιλαμβάνει τη λήψη υγρών δειγμάτων, όπως αίμα, ούρα, σπέρμα ή σάλιο, και την έμμεση εξέτασή τους. Η έμμεση εξέταση περιλαμβάνει την αναζήτηση υλικού στο υγρό δείγμα που δεν αποτελεί μέρος ενός κυττάρου. Συνήθως, οι εν λόγω δοκιμές περιλαμβάνουν την αναζήτηση υλικού που έχει αποκολληθεί από έναν όγκο και περιέχει DNA. Οι εξετάσεις τέτοιου υλικού ονομάζονται εξετάσεις καρκίνου DNA χωρίς κύτταρα (cfDNA). Δυστυχώς, οι περισσότερες μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί για τη διεξαγωγή τέτοιων δοκιμών έχουν απαιτήσει μεγάλες ποσότητες υγρού, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους τεχνικούς του εργαστηρίου. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ομάδα στην Κίνα έχει καταλήξει σε μια νέα προσέγγιση. Η μέθοδος, που ονομάζεται ‘κάψουλα μετάλλαξης plus’ (mutation capsule plus) (MCP), περιλαμβάνει μια διαδικασία που ανιχνεύει επιγενετικές και μεταλλακτικές υπογραφές (αλλά και δείκτες μεθυλίωσης) σε ένα μικρό υγρό δείγμα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν αρχικά την ‘κάψουλα μετάλλαξης plus’ (MCP) σε δείγματα αίματος από 60 ασθενείς που ήταν γνωστό ότι είχαν καρκίνο του ήπατος και συνέκριναν τα αποτελέσματα με μια ομάδα ελέγχου. Στη συνέχεια επανέλαβαν τη δοκιμή με 58 ασθενείς. Βρήκαν ευαισθησίες 90 και 94% αντίστοιχα. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν παρόμοιες δοκιμές σε ασθενείς με ηπατίτιδα Β, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, και κατάφεραν να ανιχνεύσουν καρκίνο του ήπατος σε πρώιμη έναρξη σε 4 από τις 5 περιπτώσεις της ομάδας. Οι ερευνητές προτείνουν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές, αλλά είναι βέβαιοι ότι η νέα τους προσέγγιση θα αποδειχθεί ένα πολύτιμο νέο εργαλείο για χρήση στην ανίχνευση όγκων σε δυσπρόσιτα σημεία του σώματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου

Καρκίνος του ήπατος - Πώς παρεκκλίνουνωτα ηπατικά κύτταρα

Nέο τεστ αίματος για τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο - Θα ακολουθήσει αξιολόγηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.