Ογκολογία

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

Μια μεγάλη μελέτη των ανθρώπων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι εκείνοι που ανέφεραν ότι έχουν κακή στοματική υγεία, όπως πονόλαιμος ή αιμορραγία των ούλων ή χαλαρά δόντια, είχαν 75% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τα ούλα και τα δόντια που παρουσιάζουν κακή υγεία αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πολλές μακροπρόθεσμες καταστάσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο , καρδιακές παθήσεις , διαβήτη και κάποιους καρκίνους .

“Ωστόσο,” λέει ο Haydée WT Jordão, από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας στο Queen’s University Belfast στο Ηνωμένο Βασίλειο, “υπάρχουν ασυνεπή στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ κακής στοματικής υγείας και ειδικών τύπων γαστρεντερικών καρκίνων “.

Ο Jordão είναι ο κύριος συγγραφέας μιας πρόσφατης δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Γαστρεντερολογίας (United United Gastroenterology Journal). Οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος ή του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας. Οι συγγραφείς αναφέρουν μια παγκόσμια μελέτη που εκτιμά ότι περίπου το 28% των νέων κρουσμάτων καρκίνου και το 37% των θανάτων από καρκίνο οφειλόταν στον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος το 2018.

Ο αριθμός των ατόμων με καρκίνο του πεπτικού συστήματος αυξάνεται. Η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση των “ορισμένων περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου” συγκαταλέγονται μεταξύ των πιθανών λόγων. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη φτωχή στοματική υγεία με καρκίνους του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο το κάπνισμα, η διατροφή και η χρήση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση παραμένει ασαφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.