Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Το μη κωδικοποιητικό DNA οδηγεί τις καρκινικές μεταλλάξεις

Καρκίνος: Το μη κωδικοποιητικό DNA οδηγεί τις καρκινικές μεταλλάξεις

Καρκίνος: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μη κωδικοποιητικό DNA θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Συγκεκριμένα, νέα μελέτη έδειξε πώς το μη κωδικοποιητικό DNA μπορεί να εμποδίσει την αντιγραφή και την επισκευή του γονιδιώματός μας, επιτρέποντας ενδεχομένως τη συσσώρευση μεταλλάξεων. Έχει βρεθεί προηγουμένως ότι τα μη κωδικοποιητικά ή επαναλαμβανόμενα μοτίβα του DNA – τα οποία αποτελούν περίπου το μισό του γονιδιώματός μας – θα μπορούσαν να διαταράξουν την αντιγραφή του γονιδιώματος. Αλλά μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν κατανοήσει τον υποκείμενο μηχανισμό ή πώς θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη του καρκίνου. Στη νέα μελέτη, επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Λονδίνο, ανασύστησαν ολόκληρη τη διαδικασία αντιγραφής του DNA σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα προκειμένου να την κατανοήσουν πληρέστερα.

Οι ερευνητές περιγράφουν πώς αντιγράφονται επαναλαμβανόμενα μοτίβα DNA και πώς είναι σε θέση να σταματήσουν εντελώς την αντιγραφή – αυξάνοντας τον κίνδυνο σφαλμάτων που μπορεί να είναι πρώιμος οδηγός καρκίνου. Αυτή η ζωτική γνώση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καλύτερα φάρμακα και θεραπείες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εργασία τους θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της διάγνωσης και παρακολούθησης ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του εντέρου, όπου τα κοινά λάθη στην αντιγραφή των επαναλαμβανόμενων αλληλουχιών του DNA υποδεικνύουν εάν ο καρκίνος εξελίσσεται. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Γκίντεον Κόστερ, επικεφαλής της ομάδας στην αντιγραφή του γονιδιώματος στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου, λέει ότι «ήθελαν να καταλάβουν γιατί φαίνεται πιο δύσκολο για τα κύτταρα να αντιγράψουν επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA από άλλα μέρη του γονιδιώματος. Η μελέτη μας προτείνει ότι το λεγόμενο ανεπιθύμητο DNA παίζει στην πραγματικότητα έναν σημαντικό και δυνητικά επιβλαβή ρόλο στα κύτταρα, εμποδίζοντας την αντιγραφή του DNA και ανοίγοντας ενδεχομένως την πόρτα σε καρκινικές μεταλλάξεις. Πλέον πιστεύουμε ότι οι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA πυροδοτούν μια απόκριση που είναι πολύ παρόμοια με αυτή που προκαλείται από βλάβη στο DNA, η οποία γνωρίζουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Επομένως, η μελέτη μας προάγει θεμελιωδώς την κατανόησή μας για τον καρκίνο και ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων θεραπειών στο μέλλον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το βακτήριο που προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Αποκωδικοποιήθηκε ο ρόλος του RNA στην ογκογονικότητα

Τι συμβαίνει όταν ο καρκίνος μαστού εξαπλώνεται στους πνεύμονες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.