Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένη νόσο – Κλινικές Δοκιμές

Καρκίνος: Συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένη νόσο – Κλινικές Δοκιμές

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Καρκίνος: Σε μια κλινική δοκιμή πρώιμης φάσης, ένας συνδυασμός φαρμάκων που βασίζονται σε αντισώματα τα οποία στοχεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα παρήγαγε πολλά υποσχόμενα δεδομένα ασφάλειας και αντικαρκινική δραστηριότητα σε άτομα με διάφορους τύπους προχωρημένου καρκίνου. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Cancer.

Και τα δύο φάρμακα που δοκιμάστηκαν στη δοκιμή υποστηρίζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις έναντι των καρκινικών κυττάρων. Το CS1002 αυξάνει την ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό των Τ ανοσοκυττάρων δεσμεύοντας σε έναν υποδοχέα Τ κυττάρων που ονομάζεται CTLA-4. Το CS1003, μπλοκάρει την προγραμματισμένη πρωτεΐνη κυτταρικού θανάτου 1 που εκφράζεται σε διάφορους τύπους ανοσοκυττάρων και παίζει ρόλο στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε αυτήν την πρώτη στον άνθρωπο πολυκεντρική, ανοιχτή μελέτη που διεξήχθη από τις 26 Απριλίου 2018 έως τις 18 Ιανουαρίου 2022, σε 9 τοποθεσίες μελέτης στην Αυστραλία και την Κίνα, η φάση Ια περιλάμβανε κλιμάκωση δόσης μονοθεραπείας (Μέρος 1), η οποία ακολουθήθηκε με κλιμάκωση δόσης συνδυαστικής θεραπείας φάσης Ib (Μέρος 2) και επέκταση (Μέρος 3). Διάφορα δοσολογικά σχήματα του CS1002 (0,3, 1 ή 3 mg/kg μία φορά κάθε 3 εβδομάδες ή 3 mg/kg μία φορά κάθε 9 εβδομάδες) αξιολογήθηκαν με 200 mg CS1003 μία φορά κάθε 3 εβδομάδες. Τα μέρη 1, 2 και 3 της δοκιμής περιλάμβαναν 13, 18 και 61 ασθενείς, αντίστοιχα, που είχαν προχωρημένους/μεταστατικούς συμπαγείς, υποτροπιάζοντες ή ανθεκτικούς όγκους.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία δοσοπεριοριστική τοξικότητα ή μέγιστη ανεκτή δόση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία, όπως διάρροια, κόπωση και εξάνθημα αναφέρθηκαν στο 30,8%, στο 83,3% και στο 75,0% των ασθενών στα Μέρη 1, 2 και 3, αντίστοιχα. Σοβαρές παρενέργειες όπως φλεγμονή του εντέρου και σοβαρές δερματικές αντιδράσεις παρουσίασαν το 15,4%, το 50,0% και το 18,3% των ασθενών σε κάθε τμήμα. Από τους 61 ασθενείς που αξιολογήθηκαν ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, 23 (37,7%) με διαφορετικούς τύπους όγκων παρουσίασαν θετική ανταπόκριση. Υψηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης εμφανίστηκαν με συμβατικά και υψηλής δόσης σχήματα CS1002 (1 mg/kg μία φορά κάθε 3 εβδομάδες ή 3 mg/kg μία φορά κάθε 9 εβδομάδες) σε σύγκριση με τη χαμηλή δόση CS1002 (0,3 mg/kg μία φορά κάθε 3 εβδομάδες) σε ορισμένους καρκίνους όπως το μελάνωμα και ο καρκίνος του δέρματος. “Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003”, έγραψαν οι ερευνητές. “Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βελτίωση της πρόβλεψης του προχωρημένου καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων

Εξελίξεις και προοπτικές γαι τον καρκίνο των ωοθηκών

Θα μπορούσε μια φορητή συσκευή να βοηθήσει στην πρόληψη του μεταστατικού καρκίνου του μαστού;

Αποτελεσματική η εναλλαγή θεραπειών με οιστρογόνα και αντιοιστρογόνα στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού

Καρκίνος τελικού σταδίου : : Παράγοντες που καθορίζουν το προσδόκιμο ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.