Επιστημονικά Νέα

Νανοϊατρική καρκίνος: Νέο νανοσωματίδιο βοηθά στη θεραπεία συμπαγών όγκων

Νανοϊατρική καρκίνος: Νέο νανοσωματίδιο βοηθά στη θεραπεία συμπαγών όγκων

Νανοϊατρική καρκίνος: Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest ανακάλυψαν μια πιθανή νέα προσέγγιση στη θεραπεία συμπαγών όγκων μέσω της δημιουργίας ενός νέου νανοσωματιδίου.

Οι συμπαγείς όγκοι βρίσκονται σε καρκίνους όπως του μαστού, της κεφαλής και του τραχήλου και του παχέος εντέρου. Στη μελέτη, ο Xin Ming, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας του καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest, και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ένα νανοσωματίδιο για να απελευθερώσουν ένα μικρό μόριο που ονομάζεται ARL67156 ώστε να προωθήσει μια αντικαρκινική ανοσοαπόκριση σε μοντέλα ποντικιών με καρκίνο παχέος εντέρου, κεφαλής και τραχήλου και μεταστατικό καρκίνο του μαστού, με αποτέλεσμα την αύξηση της επιβίωσης τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Η ανοσοθεραπεία έχει μεταμορφώσει τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά δυστυχώς, μόνο το 20% περίπου των ασθενών ανταποκρίνεται στη θεραπεία. «Οι περισσότεροι συμπαγείς όγκοι έχουν ένα φτωχό μικροπεριβάλλον που μπορεί να τους κάνει να μην ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοθεραπείας», είπε ο Μινγκ. «Αλλά αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι η θεραπεία με νανοσωματίδια είναι πολλά υποσχόμενη». Σύμφωνα με τον Ming, τα επίπεδα της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), ενός μορίου που μεταφέρει ενέργεια, είναι υψηλά σε όγκους που αντιμετωπίζονται με αντικαρκινικές θεραπείες και αποικοδομούνται γρήγορα σε αδενοσίνη από μια σειρά ενζύμων που εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό στους όγκους. Η παρουσία αδενοσίνης στα μικροπεριβάλλοντα του όγκου μπορεί να συμβάλει σε κακή θεραπευτική απόκριση. Οι ενώσεις όπως το ARL67156 δεν μπορούν να εισέλθουν μόνες τους σε συμπαγείς όγκους λόγω των κακών φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους. Ωστόσο, ο σχεδιασμός του νανοσωματιδίου επιτρέπει τη συσσώρευση και την απελευθέρωση του ARL67156 επιλεκτικά σε συμπαγείς όγκους.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το νανοσωματίδιο ως όχημα για να παραδώσουν το ARL67156, έναν αναστολέα ενζύμου που εμποδίζει την αποικοδόμηση του ATP σε αδενοσίνη. Το νανοσωματίδιο δοκιμάστηκε σε πολλά μοντέλα όγκων ποντικών. «Βρήκαμε ότι η νανοϊατρική κατέστειλε ουσιαστικά την ανάπτυξη του όγκου και είχε ως αποτέλεσμα την παρατεταμένη επιβίωση», είπε ο Μινγκ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν πώς λειτουργούσε το νανοσωματίδιο σε συνδυασμό με ένα αντίσωμα anti-PD-1, μια κοινή ανοσοθεραπεία κι βρήκαν ότι η θεραπεία λειτούργησε καλά και συνεργικά με τη θεραπεία αντι-PD-1. Τέλος, αξιολόγησαν τη νανοϊατρική σε ένα τρισδιάστατο in-vitro μοντέλο όγκων από ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του μαστού και παρατήρησαν παρόμοια αποτελέσματα—ενίσχυσε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσω της αντικαρκινικής ανοσολογικής απόκρισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η νανοτεχνολογία αποτρέπει τους πρόωρους τοκετούς

Στα ύψη η παγκόσμια αγορά νανοϊατρικής

Ενδομητρίωση: Δοκιμή με νανοσωματίδια ανοίγει το δρόμο στη θεραπεία

Τα νανοσωματίδια διασχίζουν τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.