Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος στόμα: Πώς να τον εντοπίσετε και τι πρέπει να κάνετε;

Καρκίνος στόμα: Πώς να τον εντοπίσετε και τι πρέπει να κάνετε;

Καρκίνος στόμα: Όλοι έχουμε ακούσει για προληπτικές εξετάσεις όπως μαστογραφία για καρκίνο του μαστού ή κολονοσκόπηση για καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά τι προληπτικές εξετάσεις υπάρχουν για τον καρκίνο του στόματος ή του λαιμού;

Οι περισσότεροι από εμάς δεν πιστεύουμε ότι ο καρκίνος του στόματος (στοματική) ή του λαιμού (στοματοφαρυγγικός) θα είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οι καρκίνοι του στόματος και του στοματοφάρυγγα δεν συζητούνται συχνά. Παρέχεται ελάχιστη εκπαίδευση των ασθενών για αυτούς τους καρκίνους όταν βλέπουμε τους γιατρούς ή τους οδοντιάτρους μας. Εάν εντοπιστούν έγκαιρα, αυτοί οι καρκίνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν και συχνά να θεραπευτούν.

Τι είναι ο καρκίνος του στόματος;
Ο όρος καρκίνος του στόματος περιλαμβάνει καρκίνους του στόματος που αφορούν τη γλώσσα, τα χείλη, την εσωτερική επένδυση των παρειών, τα ούλα, το σκληρό μέρος της οροφής του στόματος και το πάτωμα του στόματος. Οι στοματοφαρυγγικοί καρκίνοι περιλαμβάνουν την πλάτη και τις πλευρές του λαιμού, το μαλακό μέρος της οροφής του στόματος, την περιοχή των αμυγδαλών και τη βάση της γλώσσας. Τόσο οι καρκίνοι του στόματος όσο και οι καρκίνοι του στοματοφάρυγγα εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου.

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνους του στόματος
Η χρήση καπνού οποιουδήποτε είδους, είτε μέσω τσιγάρων, πίπας ή μάσησης καπνού, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του στοματοφαρυγγικού καρκίνου. Ο βαθμός κινδύνου επιδεινώνεται με την ποσότητα του καπνού που χρησιμοποιείται και τη διάρκεια της χρήσης. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερα από είκοσι ένα ποτά την εβδομάδα) αυξάνει τον κίνδυνο και αυτών των καρκίνων. Υπάρχει εξαπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του λαιμού με τον συνδυασμό χρήσης καπνού και αλκοόλ.

Άλλοι κοινοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Το αρσενικό φύλο συχνότερα από το γυναικείο
 • Ηλικία άνω των 45 ετών
 • Φτωχή διατροφή
 • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα στα χείλη
 • Έχοντας μια διάγνωση μιας ασθένειας του στόματος που ονομάζεται ομαλό λειχήνα
 • Προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία
 • Πιθανώς χρόνιες οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά
 • Να είναι κάποιος υπέρβαρος
 • Έχοντας τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων τύπου 16 (HPV-16)

Μέτρα διαλογής
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για προληπτικές εξετάσεις όπως μαστογραφίες για καρκίνο του μαστού ή κολονοσκόπηση για καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά τι προληπτικές εξετάσεις υπάρχουν για τον καρκίνο του στόματος ή του λαιμού; Δεν υπάρχει συνήθως συνιστώμενος έλεγχος προσυμπτωματικού ελέγχου. Τις περισσότερες φορές, αυτοί οι καρκίνοι ανιχνεύονται με εξέταση της στοματικής κοιλότητας από οδοντίατρο ή υγιεινολόγο ή γιατρό. Τα συμπτώματα που πρέπει να αναφέρετε σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ένα εξόγκωμα ή ένα εξόγκωμα στο στόμα, στο χείλος, κατά μήκος του μάγουλου ή στο λαιμό
 • Μια μη επουλωτική πληγή στο χείλος ή στο εσωτερικό του στόματος
 • Δυσάρεστη εφαρμογή οδοντοστοιχιών
 • Ένας πονόλαιμος που δεν θα φύγει
 • Ένα επώδυνο σημείο στο στόμα ή γύρω από τα δόντια
 • Βραχνάδα ή αλλαγή στη φωνή
 • Κόκκινες ή λευκές κηλίδες που είναι επίμονες οπουδήποτε στο στόμα
 • Πόνος στη γνάθο ή απώλεια κινητικότητας της γνάθου
 • Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του στόματος

Εάν ένας ιατρός, οδοντίατρος ή ασθενής ανιχνεύσει μια μάζα στο στόμα ή στο λαιμό, το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί εάν η μάζα είναι καρκινική ή καλοήθης (μη καρκινική). Πιθανότατα θα χρειαστεί παραπομπή σε έναν ειδικό, όπως έναν ωτορινολαρυγγολόγο που ειδικεύεται σε παθήσεις του αυτιού, της μύτης και του λαιμού. Απαιτείται βιοψία της μη φυσιολογικής θέσης στο στόμα ή στο στοματοφάρυγγα . Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση σκοπευτηρίου οπτικών ινών, μέσω δείγματος αναρρόφησης βελόνας ή με δείγμα βούρτσας, ανάλογα με τη θέση της μάζας. Ο έλεγχος HPV μπορεί να γίνει στο δείγμα της βιοψίας. Εάν είναι κακοήθης (καρκινική) όταν επανέλθουν τα αποτελέσματα, μπορεί να γίνει απεικόνιση με ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) της περιοχής για να δούμε την ανατομία πιο διεξοδικά. Είναι επίσης πιθανό να παραγγελθεί μια τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να αξιολογηθεί η περιοχή ανησυχίας και το υπόλοιπο σώμα από τον αυχένα και κάτω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αντίκτυπος της τροφής και της διατροφής στη στοματική σας υγεία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα στοματικά έλκη

Μπορούν τα τρόφιμα να επηρεάσουν την υγεία των δοντιών μας;

Γιατί έχει σημασία η γεύση της οδοντόκρεμας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αισθητηριακά προσαρμοσμένες οδοντιατρικές αίθουσες μειώνουν το στρες των αυτιστικών παιδιών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών

"Σε κάθε οδοντιατρείο υπάρχουν σταθμισμένες σαλιάρες ακτίνων Χ που μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία του παιδιού, μπορούν να φορέσουν γυαλιά ηλίου, μπορούν να φορέσουν ένα καπέλο με σκούφο που να καλύπτει τα αυτιά για να σιγοντάρει τους θορύβους - όλα αυτά είναι εντελώς δωρεάν και εύκολες προσαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμπειρία της κλινικής για τα άτομα με αισθητηριακές ευαισθησίες, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των οδοντιάτρων να παρέχουν φροντίδα".

Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία ζουν περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση στο κρανίο, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη

"Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για όλες τις θεραπευτικές επιλογές, με αυξημένη εξέταση της υποψηφιότητας για χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας ή νευροδιέγερση όπως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου", τόνισε η Δρ Lam, η οποία κατέχει επίσης την έδρα Yeager στην Παιδιατρική Νευροχειρουργική.

Τεστ Καρκίνος NHS - Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».