Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Η ανθεκτικότητα του όγκου σχετίζεται με την ικανότητα των ουδετερόφιλων να μεταβολίζουν τη γλυκόζη

Καρκίνος: Η ανθεκτικότητα του όγκου σχετίζεται με την ικανότητα των ουδετερόφιλων να μεταβολίζουν τη γλυκόζη

Καρκίνος: Χρησιμοποιώντας μικροτομογραφία ακτίνων Χ για την παρακολούθηση των αδενοκαρκινωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση της πρωτεΐνης Glut1 από τα TANs οδήγησε σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, αλλά επίσης αύξησε την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, μιας κοινής θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα. Με άλλα λόγια, η ικανότητα των TAN να μεταβολίζουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη φαίνεται να καθιστά τον όγκο ικανό να αντιστέκεται στη θεραπεία - τουλάχιστον στον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι καρκίνοι δεν αποτελούνται μόνο από καρκινικά κύτταρα. Στην πραγματικότητα, καθώς μεγαλώνουν, αναπτύσσουν ένα ολόκληρο κυτταρικό οικοσύστημα μέσα και γύρω τους. Αυτό το «μικροπεριβάλλον όγκου» αποτελείται από πολλαπλούς τύπους κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα λεμφοκύτταρα Τ και τα ουδετερόφιλα.

Το μικροπεριβάλλον του όγκου έχει προσελκύσει αναμενόμενα μεγάλο ενδιαφέρον από ερευνητές που ειδικεύονται στον καρκίνο, οι οποίοι αναζητούν συνεχώς πιθανούς θεραπευτικούς στόχους. Όσον αφορά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, η περισσότερη έρευνα επικεντρώνεται στα λεμφοκύτταρα Τ, τα οποία έχουν γίνει πρωταρχικοί στόχοι της ανοσοθεραπείας του καρκίνου – μια θεραπεία καρκίνου που στρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς έναντι του όγκου.

Υπάρχει όμως ένας άλλος τύπος ανοσοκυττάρων στο μικροπεριβάλλον του όγκου του οποίου η σημασία στην ανάπτυξη του καρκίνου έχει παραβλεφθεί: τα ουδετερόφιλα, τα οποία αποτελούν μέρος της άμεσης ή «έμφυτης» ανοσολογικής απόκρισης του σώματος στα παθογόνα (βακτήρια και μύκητες). Το ερώτημα, που συζητείται τώρα μεταξύ των επιστημόνων, είναι αν τα ουδετερόφιλα συμβάλουν στην ανάπτυξη του όγκου ή την αναστέλουν.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Etienne Meylan από το School of Life Science του EPFL ανακάλυψε ότι ο μεταβολισμός των ουδετερόφιλων καθορίζει τη συμπεριφορά τους στην υποστήριξη του όγκου στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό “Cancer Research”, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο.

Αυτό που ενθουσίασε τους επιστήμονες ήταν ότι ο κυτταρικός μεταβολισμός στον καρκίνο απορρυθμίζεται. Ειδικότερα, εξέτασαν την πιθανότητα αλλαγές στον μεταβολισμό των ουδετερόφιλων που βρίσκονται μέσα στο μικροπεριβάλλον του όγκου, να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Εστιάζοντας στο μεταβολισμό της γλυκόζης σε ένα γενετικά τροποποιημένο μοντέλο αδενοκαρκινώματος πνευμόνων ποντικού, οι επιστήμονες απομόνωσαν ουδετερόφιλα που σχετίζονται με όγκο (TANs) και τα συνέκριναν με ουδετερόφιλα από υγιείς πνεύμονες.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι: τα TAN προσλαμβάνουν και μεταβολίζουν τη γλυκόζη πολύ πιο αποτελεσματικά από τα ουδετερόφιλα των υγιών πνευμόνων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα TAN εκφράζουν υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης που ονομάζεται Glut1, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του κυττάρου και επιτρέπει αυξημένη πρόσληψη και χρήση γλυκόζης.

“Για να κατανοήσουμε τη σημασία της Glut1 στα ουδετερόφιλα κατά την ανάπτυξη όγκου του πνεύμονα in vivo, χρησιμοποιήσαμε ένα εξελιγμένο σύστημα αφαίρεσης της Glut1 ειδικά από τα ουδετερόφιλα”, λέει ο Pierre-Benoit Ancey, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, εντοπίσαμε ότι η Glut1 είναι απαραίτητη για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ουδετερόφιλων σε όγκους. Απουσία της Glut1, βρήκαμε νεότερα TAN στο μικροπεριβάλλον”.

Χρησιμοποιώντας μικροτομογραφία ακτίνων Χ για την παρακολούθηση των αδενοκαρκινωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση της πρωτεΐνης Glut1 από τα TANs οδήγησε σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, αλλά επίσης αύξησε την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, μιας κοινής θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα. Με άλλα λόγια, η ικανότητα των TAN να μεταβολίζουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη φαίνεται να καθιστά τον όγκο ικανό να αντιστέκεται στη θεραπεία – τουλάχιστον στον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, επειδή η απώλεια Glut1 μειώνει τη διάρκεια ζωής των TAN, η «ηλικία» τους καθορίζει το εάν συμβάλουν στην ανάπτυξη του όγκου ή αντίθετα έχουν αντικαρκινικό ρόλο. “Συνήθως, δεν ξέρουμε πώς να στοχεύσουμε τα ουδετερόφιλα, επειδή είναι τόσο σημαντικά στην έμφυτη ανοσία”, λέει ο Etienne Meylan. “Η μελέτη μας δείχνει ότι η μεταβολή του μεταβολισμού τους στον καρκίνο θα μπορούσε να είναι μια νέα αχίλλειος πτέρνα που πρέπει να εξεταστεί σε μελλοντικές στρατηγικές θεραπείας. Αναμφίβολα, μόλις αρχίζουμε να μαθαίνουμε για αυτά τα συναρπαστικά κύτταρα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Νέα γονιδιακή θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου in vitro

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon