Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Η ανθεκτικότητα του όγκου σχετίζεται με την ικανότητα των ουδετερόφιλων να μεταβολίζουν τη γλυκόζη

Καρκίνος: Η ανθεκτικότητα του όγκου σχετίζεται με την ικανότητα των ουδετερόφιλων να μεταβολίζουν τη γλυκόζη

Καρκίνος: Χρησιμοποιώντας μικροτομογραφία ακτίνων Χ για την παρακολούθηση των αδενοκαρκινωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση της πρωτεΐνης Glut1 από τα TANs οδήγησε σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, αλλά επίσης αύξησε την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, μιας κοινής θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα. Με άλλα λόγια, η ικανότητα των TAN να μεταβολίζουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη φαίνεται να καθιστά τον όγκο ικανό να αντιστέκεται στη θεραπεία - τουλάχιστον στον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι καρκίνοι δεν αποτελούνται μόνο από καρκινικά κύτταρα. Στην πραγματικότητα, καθώς μεγαλώνουν, αναπτύσσουν ένα ολόκληρο κυτταρικό οικοσύστημα μέσα και γύρω τους. Αυτό το «μικροπεριβάλλον όγκου» αποτελείται από πολλαπλούς τύπους κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα λεμφοκύτταρα Τ και τα ουδετερόφιλα.

Το μικροπεριβάλλον του όγκου έχει προσελκύσει αναμενόμενα μεγάλο ενδιαφέρον από ερευνητές που ειδικεύονται στον καρκίνο, οι οποίοι αναζητούν συνεχώς πιθανούς θεραπευτικούς στόχους. Όσον αφορά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, η περισσότερη έρευνα επικεντρώνεται στα λεμφοκύτταρα Τ, τα οποία έχουν γίνει πρωταρχικοί στόχοι της ανοσοθεραπείας του καρκίνου – μια θεραπεία καρκίνου που στρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς έναντι του όγκου.

Υπάρχει όμως ένας άλλος τύπος ανοσοκυττάρων στο μικροπεριβάλλον του όγκου του οποίου η σημασία στην ανάπτυξη του καρκίνου έχει παραβλεφθεί: τα ουδετερόφιλα, τα οποία αποτελούν μέρος της άμεσης ή «έμφυτης» ανοσολογικής απόκρισης του σώματος στα παθογόνα (βακτήρια και μύκητες). Το ερώτημα, που συζητείται τώρα μεταξύ των επιστημόνων, είναι αν τα ουδετερόφιλα συμβάλουν στην ανάπτυξη του όγκου ή την αναστέλουν.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Etienne Meylan από το School of Life Science του EPFL ανακάλυψε ότι ο μεταβολισμός των ουδετερόφιλων καθορίζει τη συμπεριφορά τους στην υποστήριξη του όγκου στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό “Cancer Research”, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο.

Αυτό που ενθουσίασε τους επιστήμονες ήταν ότι ο κυτταρικός μεταβολισμός στον καρκίνο απορρυθμίζεται. Ειδικότερα, εξέτασαν την πιθανότητα αλλαγές στον μεταβολισμό των ουδετερόφιλων που βρίσκονται μέσα στο μικροπεριβάλλον του όγκου, να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Εστιάζοντας στο μεταβολισμό της γλυκόζης σε ένα γενετικά τροποποιημένο μοντέλο αδενοκαρκινώματος πνευμόνων ποντικού, οι επιστήμονες απομόνωσαν ουδετερόφιλα που σχετίζονται με όγκο (TANs) και τα συνέκριναν με ουδετερόφιλα από υγιείς πνεύμονες.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι: τα TAN προσλαμβάνουν και μεταβολίζουν τη γλυκόζη πολύ πιο αποτελεσματικά από τα ουδετερόφιλα των υγιών πνευμόνων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα TAN εκφράζουν υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης που ονομάζεται Glut1, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του κυττάρου και επιτρέπει αυξημένη πρόσληψη και χρήση γλυκόζης.

“Για να κατανοήσουμε τη σημασία της Glut1 στα ουδετερόφιλα κατά την ανάπτυξη όγκου του πνεύμονα in vivo, χρησιμοποιήσαμε ένα εξελιγμένο σύστημα αφαίρεσης της Glut1 ειδικά από τα ουδετερόφιλα”, λέει ο Pierre-Benoit Ancey, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, εντοπίσαμε ότι η Glut1 είναι απαραίτητη για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ουδετερόφιλων σε όγκους. Απουσία της Glut1, βρήκαμε νεότερα TAN στο μικροπεριβάλλον”.

Χρησιμοποιώντας μικροτομογραφία ακτίνων Χ για την παρακολούθηση των αδενοκαρκινωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση της πρωτεΐνης Glut1 από τα TANs οδήγησε σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, αλλά επίσης αύξησε την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, μιας κοινής θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα. Με άλλα λόγια, η ικανότητα των TAN να μεταβολίζουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη φαίνεται να καθιστά τον όγκο ικανό να αντιστέκεται στη θεραπεία – τουλάχιστον στον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, επειδή η απώλεια Glut1 μειώνει τη διάρκεια ζωής των TAN, η «ηλικία» τους καθορίζει το εάν συμβάλουν στην ανάπτυξη του όγκου ή αντίθετα έχουν αντικαρκινικό ρόλο. “Συνήθως, δεν ξέρουμε πώς να στοχεύσουμε τα ουδετερόφιλα, επειδή είναι τόσο σημαντικά στην έμφυτη ανοσία”, λέει ο Etienne Meylan. “Η μελέτη μας δείχνει ότι η μεταβολή του μεταβολισμού τους στον καρκίνο θα μπορούσε να είναι μια νέα αχίλλειος πτέρνα που πρέπει να εξεταστεί σε μελλοντικές στρατηγικές θεραπείας. Αναμφίβολα, μόλις αρχίζουμε να μαθαίνουμε για αυτά τα συναρπαστικά κύτταρα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Νέα γονιδιακή θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου in vitro

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν ο τρόπος ζωής έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν πώς οι αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα και την καθιστική ζωή επηρεάζουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων και τον μεταβολισμό, συγκρίνοντας δύο ομάδες σε μια μελέτη παρέμβασης μεγαλύτερης διάρκειας.

Πώς να λαμβάνετε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες έρευνες που συνιστούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις όμως ίσως να χρειάζεται η πρόσληψη περισσότερων γραμμαρίων πρωτεΐνης ημερησίως συγκριτικά με όσους τη λαμβάνουν από το κρέας.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος και βελτιώνει τη γνωστική απόδοση σε ηλικιωμένους ενήλικες με προβλήματα μνήμης

«Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα», είπε, «προτού προταθεί η συγκεκριμένη θεραπεία σε άτομα με Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας».

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

"Τουλάχιστον, αυτή η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά σε μετριοπαθείς αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής και εκείνων που μπορεί να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους"