Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Νέα προσέγγιση κυτταρικής θεραπείας κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

Καρκίνος: Νέα προσέγγιση κυτταρικής θεραπείας κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

Καρκίνος: Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση κυτταρικής θεραπείας για την εξάλειψη εγκατεστημένων όγκων και την πρόκληση μακροχρόνιας ανοσίας.

Οι επιστήμονες αξιοποιούν έναν νέο τρόπο για να μετατρέψουν τα καρκινικά κύτταρα σε ισχυρούς, αντικαρκινικούς παράγοντες.  Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση κυτταρικής θεραπείας για την εξάλειψη εγκατεστημένων όγκων και την πρόκληση μακροχρόνιας ανοσίας, εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου. Η ομάδα δοκίμασε το εμβόλιο διπλής δράσης, που σκοτώνει τον καρκίνο σε ένα προηγμένο μοντέλο ποντικού του θανατηφόρου γλοιοβλαστώματος του καρκίνου του εγκεφάλου, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

 

Καρκινικά κύτταρα θα χρησιμοποιούνται ως καρκινοκτόνα εμβόλια

«Η ομάδα μας ακολούθησε μια απλή ιδέα: να πάρει καρκινικά κύτταρα και να τα μετατρέψει σε καρκινοκτόνα και εμβόλια», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Khalid Shah, MS, Ph.D., διευθυντής του Κέντρου Βλαστοκυττάρων και Μεταφραστικής Ανοσοθεραπείας (CSTI) και ο αντιπρόεδρος έρευνας στο Τμήμα Νευροχειρουργικής στο Brigham και η σχολή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ (HSCI). «Χρησιμοποιώντας τη γονιδιακή μηχανική, επαναπροσδιορίζουμε τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτύξουμε ένα θεραπευτικό που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο να καταστρέφει τους πρωτογενείς όγκους όσο και να προλαμβάνει τον καρκίνο».

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι ένας ενεργός τομέας έρευνας για πολλά εργαστήρια, αλλά η προσέγγιση που έχουν ακολουθήσει ο Shah και οι συνεργάτες του είναι ξεχωριστή. Αντί να χρησιμοποιεί απενεργοποιημένα κύτταρα όγκου, η ομάδα επαναχρησιμοποιεί ζωντανά κύτταρα όγκου, τα οποία διαθέτουν ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Όπως τα περιστέρια που επιστρέφουν στη φωλιά, τα ζωντανά καρκινικά κύτταρα θα διανύσουν μεγάλες αποστάσεις στον εγκέφαλο για να επιστρέψουν στη θέση των συναδέλφων τους καρκινικών κυττάρων.

Εκμεταλλευόμενη αυτή τη μοναδική ιδιότητα, η ομάδα του Shah κατασκεύασε ζωντανά κύτταρα όγκου χρησιμοποιώντας το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9 και τα επαναχρησιμοποίησε για να απελευθερώσει παράγοντα θανάτωσης καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κύτταρα όγκου σχεδιάστηκαν για να εκφράζουν παράγοντες που θα τα καθιστούσαν εύκολο για το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει, να επισημάνει και να θυμηθεί, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα για μια μακροπρόθεσμη αντικαρκινική απόκριση.

Η ομάδα εξέτασε τα επαναχρησιμοποιημένα CRISPR-βελτιωμένα και αντίστροφα μηχανικά θεραπευτικά καρκινικά κύτταρα (ThTC) σε διαφορετικά στελέχη ποντικών, συμπεριλαμβανομένου αυτού που έφερε κύτταρα μυελού των οστών, ήπατος και θύμου αδένα που προέρχονται από ανθρώπους, μιμούμενοι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό μικροπεριβάλλον. Η ομάδα του Shah κατασκεύασε επίσης έναν διακόπτη ασφαλείας δύο επιπέδων στο καρκινικό κύτταρο, ο οποίος, όταν ενεργοποιηθεί, εξαλείφει τους ThTCs εάν χρειαστεί. Αυτή η κυτταρική θεραπεία διπλής δράσης ήταν ασφαλής, εφαρμόσιμη και αποτελεσματική σε αυτά τα μοντέλα, υποδεικνύοντας έναν οδικό χάρτη προς τη θεραπεία. Ενώ απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές και ανάπτυξη, η ομάδα του Shah επέλεξε ειδικά αυτό το μοντέλο και χρησιμοποίησε ανθρώπινα κύτταρα για να εξομαλύνει τη διαδρομή της μετάφρασης των ευρημάτων τους για τις ρυθμίσεις ασθενών.

«Σε όλη τη διάρκεια της δουλειάς που κάνουμε στο Κέντρο, ακόμη και όταν είναι εξαιρετικά τεχνική, δεν χάνουμε ποτέ τον ασθενή από τα μάτια μας», είπε ο Σαχ. «Στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε μια καινοτόμο αλλά μεταφράσιμη προσέγγιση, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου που τελικά θα έχει μόνιμη επίδραση στην ιατρική». Ο Shah και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι αυτή η θεραπευτική στρατηγική είναι εφαρμόσιμη σε ένα ευρύτερο φάσμα συμπαγών όγκων και ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τις εφαρμογές της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Νέα προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

Η τεχνική Kirigami υπαινίσσεται πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την αποκατάσταση του μαστού

Τα εξωκυτταρικά κυστίδια ενισχύουν την ανοσοθεραπεία του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.