Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Διατροφή: Μόρια στο έντερο που σχετίζονται με τη διατροφή συνδέεονται με κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου προστάτη

Καρκίνος Διατροφή: Μόρια στο έντερο που σχετίζονται με τη διατροφή συνδέεονται με κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου προστάτη

Καρκίνος Διατροφή: Πώς οι τροποποιήσεις της διατροφής και του τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη;

Η μελέτη της κλινικής του Κλίβελαντ συνδέει το μικροβίωμα του εντέρου με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη.
Οι ερευνητές της κλινικής του Κλίβελαντ έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα μόρια που σχετίζονται με τη διατροφή στο έντερο συνδέονται με επιθετικό καρκίνο του προστάτη, υποδηλώνοντας ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου. Τα ευρήματα από τη μελέτη δημοσιεύτηκαν στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Αν και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Nima Sharifi, M.D., λέει ότι τα ευρήματα από την ανάλυση της ομάδας σε σχεδόν 700 ασθενείς μπορεί να έχουν κλινικές επιπτώσεις στη διάγνωση και την πρόληψη του θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα ορισμένων μορίων που σχετίζονται με τη διατροφή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη», δήλωσε ο Δρ Σαρίφι, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Γεννητικών Κακοηθειών της Κλινικής του Κλίβελαντ. «Καθώς συνεχίζουμε την έρευνά μας σε αυτόν τον τομέα, ελπίζουμε ότι κάποια μέρα αυτά τα μόρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώιμοι βιοδείκτες του καρκίνου του προστάτη και να βοηθήσουν στον εντοπισμό ασθενών που μπορούν να τροποποιήσουν τον κίνδυνο νόσου κάνοντας αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής».

Σε αυτή τη μελέτη, ο Δρ. Sharifi και οι συνεργάτες του – συμπεριλαμβανομένου του Stanley Hazen, MD, Ph.D., και Eric Klein, MD – ανέλυσαν δεδομένα από ασθενείς που είχαν εγγραφεί στο παρελθόν στο  National Cancer Institute’s Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian (PLCO) Cancer Screening Trial. Μελέτησαν τα βασικά επίπεδα ορισμένων διατροφικών θρεπτικών συστατικών και μεταβολιτών (υποπροϊόντα που παράγονται όταν μια ουσία διασπάται στο έντερο) που βρέθηκαν στον ορό αίματος των ασθενών πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Συνέκριναν τα επίπεδα ορού μεταξύ υγιών ασθενών και εκείνων που αργότερα έλαβαν διάγνωση καρκίνου του προστάτη και πέθαναν από τη νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα ενός μεταβολίτη που ονομάζεται φαινυλακετυλογλουταμίνη (PAGln) είχαν περίπου δύο ή τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη. Αυτός ο μεταβολίτης παράγεται όταν τα μικρόβια στο έντερο διασπούν τη φαινυλαλανίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές φυτικές και ζωικές πηγές πρωτεϊνών όπως το κρέας, τα φασόλια και η σόγια. Εκτός από την PAGln, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα αυξημένα επίπεδα δύο θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε αφθονία σε ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, των κρόκων αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που ονομάζονται χολίνη και βεταϊνη, συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κανόνες υγείας του προστάτη

Πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να πυροδοτήσουν τον καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με μελέτες

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

Καρδιακές παθήσεις: Ο καρδιακός μυς είναι γεμάτος με μικροσκοπικές δυάδες που συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς μας. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ένα ζωτικό συστατικό που τακτοποιεί τις δυάδες και τις συγκρατεί.

Τα πορώδη κύτταρα οδηγούν σε πιο αδύναμο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος: Στο μικροπεριβάλλον του όγκου του ήπατος που σχετίζεται με την παχυσαρκία, οι ινοβλάστες που ονομάζονται ηπατικά αστρικά κύτταρα γερνούν.

Το παράδοξο της συσχέτισης μεταξύ μάσκας και μεταδοτικότητας της Covid

Covid μάσκα: Τα τυπικά μοντέλα λοίμωξης τείνουν να εστιάζουν μόνο σε καταστάσεις ασθενειών, παραβλέποντας τη δυναμική ενός πολύπλοκου παραδόξου. Ενώ η κάλυψη μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης και κατά συνέπεια τον επιπολασμό της νόσου, η μείωση της νόσου αναστέλλει τη χρήση μάσκας, προάγοντας έτσι την επιδημική αναζωπύρωση.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.