Επιστημονικά Νέα

Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι μοναχικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν χειρότερα αποτελέσματα

Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι μοναχικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν χειρότερα αποτελέσματα

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η μελέτη υπογραμμίζει την πραγματική ανάγκη ανάπτυξης ενός προγράμματος διαχείρισης που να περιλαμβάνει μια κοινωνική προσέγγιση στη φροντίδα των μοναχικών ασθενών.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον κοινωνικό τους ρόλο μεταξύ των φίλων και της οικογένειας είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή κλινική έκβαση. Αυτό είναι το εύρημα μιας νέας μελέτης στο Frontiers in Cardiovascular Medicine που εξέτασε τις συγκεκριμένες πτυχές της κοινωνικής αλληλεπίδρασης που μπορούν να οδηγήσουν σε κακή πρόγνωση για αυτούς τους ασθενείς «Είμαστε οι πρώτοι που δείξαμε τη στενή σχέση μεταξύ απώλειας του αντιληπτού κοινωνικού ρόλου και των μακροχρόνιων φτωχών κλινικών αποτελεσμάτων σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο Δρ Satoshi Katano, πρώτος συγγραφέας αυτής της έρευνας, με βάση το Sapporo Medical University Hospital. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει την πραγματική ανάγκη ανάπτυξης ενός προγράμματος διαχείρισης που να περιλαμβάνει μια κοινωνική προσέγγιση στη φροντίδα αυτών των ασθενών».

Η κοινωνική απομόνωση κίνδυνος για την υγιή γήρανση

Η κοινωνική αδυναμία έχει ευρέως αναγνωριστεί ως κίνδυνος για την υγιή γήρανση. Η κοινωνική αδυναμία καλύπτει τομείς όπως η απώλεια κοινωνικών ρόλων, κοινωνικών δικτύων και κοινωνικών δραστηριοτήτων. «Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική αδυναμία είναι παρούσα στα δύο τρίτα των ηλικιωμένων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και έχει συνδεθεί με χειρότερα αποτελέσματα για αυτούς τους ασθενείς», εξήγησε ο Κατάνο. «Για να εξετάσουμε τις πτυχές της κοινωνικής αδυναμίας που μπορεί να συμβάλλουν σε κακά αποτελέσματα, μετρήσαμε την κοινωνική αδυναμία χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο Makizako σε περισσότερους από 300 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ηλικίας άνω των 65 ετών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μας για περίθαλψη».

Το ερωτηματολόγιο Makizako είναι μια αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της κοινωνικής αδυναμίας. Κάνει στους συμμετέχοντες πέντε ερωτήσεις που αξιολογούν την κοινωνική υποστήριξη, τις κοινωνικές δραστηριότητες, την κατάσταση διαβίωσης και τον αντιληπτό κοινωνικό ρόλο του ασθενούς. Μια αρνητική απάντηση σε δύο ή περισσότερες από τις πέντε ερωτήσεις είναι δείκτης κοινωνικής αδυναμίας. «Διαπιστώσαμε ότι ο αντιληπτός κοινωνικός ρόλος ενός ασθενούς, καθώς και η κοινωνική του αδυναμία στο σύνολό του, συσχετίστηκε με μακροχρόνιες δυσμενείς κλινικές εκβάσεις σε ηλικιωμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον, και οι δύο αυτοί παράγοντες πρόσθεσαν την πιθανότητα αρνητικής πρόγνωσης », ανέφερε ο Κατάνο.

Η μελέτη παρακολούθησε ασθενείς για τρία χρόνια μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από προηγούμενες μελέτες που παρακολουθούσαν ασθενείς μόνο έως και ένα χρόνο. Αυτό μας επέτρεψε να εξετάσουμε τη μακροπρόθεσμη επίδραση της κοινωνικής αδυναμίας στις δυσμενείς κλινικές αποτελέσματα σε ηλικιωμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Η μελέτη διεξήχθη στην Ιαπωνία και ενώ οι ερευνητές τόνισαν ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, είναι πιθανό η κοινωνική αδυναμία να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σε ηλικιωμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε όλες τις κοινωνίες.

“Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι να αναπτυχθούν προγράμματα για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που έχουν κοινωνική αδυναμία. Η συμμετοχή σε οικιακές εργασίες και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η ενασχόληση με ουσιαστικές εθελοντικές δραστηριότητες που βοηθούν άλλους, μπορούν όλα να βοηθήσουν στη βελτίωση της αντίληψης του κοινωνικού ρόλου σε ηλικιωμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να ζήσουν περισσότερο, υγιέστερο και παραγωγικότερο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι εναλλακτικές θεραπείες αντιμετωπίζουν την καρδιακή ανεπάρκεια;

Ο κυτταρικός επαναπρογραμματισμός αντιστρέφει την ίνωση μετά από καρδιακή προσβολή

Επιστήμονες εντοπίζουν γονίδιο που ελέγχει τις ουλές στην καρδιά

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Σακχαρώδης διαβήτης: Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τη νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.

Τα κρούσματα φυματίωσης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Φυματίωση: Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε ξανά το 2022 με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται σε παιδιά, σε κρατούμενους φυλακών και σε ορισμένες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα έρευνα σχετικά με τον καφέ και τους καρδιακούς κινδύνους

Ο συν-συγγραφέας Marcus προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είπε ότι συμβουλεύει τους ασθενείς του με καρδιακές αρρυθμίες να πειραματιστούν μόνοι τους για να δουν πώς τους επηρεάζει η καφεΐνη. "Συχνά χαίρονται όταν λαμβάνουν τα καλά νέα ότι είναι εντάξει να δοκιμάσουν τον καφέ και να πίνουν καφέ", είπε.zzz

Το παιδί σας ακόμη "βρέχει" το κρεβάτι του;

Παιδιά: Οι γιατροί χρησιμοποιούν την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό ενός παιδιού για να διαγνώσουν ένα πρόβλημα ελέγχου της ουροδόχου κύστης.