ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εναλλακτικές θεραπείες: Οι εναλλακτικές θεραπείες αντιμετωπίζουν την καρδιακή ανεπάρκεια;

Εναλλακτικές θεραπείες: Οι εναλλακτικές θεραπείες αντιμετωπίζουν την καρδιακή ανεπάρκεια;

Εναλλακτικές θεραπείες: Είναι δελεαστικό να ακολουθείτε την τελευταία τάση όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, αλλά για ασθενείς που ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια, ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες.

Είναι δελεαστικό να ακολουθείτε την τελευταία τάση όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, αλλά για ασθενείς που ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια, ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) δημοσίευσε μια νέα επιστημονική δήλωση που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εναλλακτικών θεραπειών και τον αντίκτυπό τους στην καρδιακή ανεπάρκεια. Προσφέρει επίσης καθοδήγηση για επαγγελματίες υγείας και συστάσεις για ασθενείς.

Εναλλακτικές θεραπείες

«Οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης τους», είπε η Δρ Sheryl Chow, η οποία ήταν μέλος της ομάδας συγγραφής της AHA για τη δήλωση. Το έγγραφο AHA προσφέρει οδηγίες για συμπληρώματα όπως CoQ10, βιταμίνη D, γκίνγκο, ιχθυέλαιο, θειαμίνη, κράταιγος, βιταμίνη Ε, blue cohosh, κρίνο της κοιλάδας και αλόη βέρα, ενώ προσφέρει επιπλέον συμβουλές για το αλκοόλ, την καφεΐνη και το γκρέιπφρουτ χυμός.

«Επειδή αυτοί οι παράγοντες δεν ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από την [Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ], οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να επιδεικνύουν αποτελεσματικότητα ή ασφάλεια», εξήγησε ο Chow, αναπληρωτής καθηγητής φαρμακευτικής πρακτικής και χορήγησης στο Western University of Health Sciences στην Πομόνα της Καλιφόρνια. «Είναι σημαντικό τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι καταναλωτές να εκπαιδεύονται σχετικά με την πιθανή αποτελεσματικότητα και τον κίνδυνο βλάβης, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει κοινή και ενημερωμένη λήψη αποφάσεων». Η επιτροπή εξέτασε επίσης τη γιόγκα και το τάι τσι, που συνήθως προτείνονται για χαλάρωση.

Περίπου 6 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 20 ετών και άνω έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, όπου η καρδιά τους δεν αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε. Υπολογίζεται ότι το 30% αυτών των ατόμων χρησιμοποιεί εναλλακτική θεραπεία. “Οι καταναλωτές δεν συνειδητοποιούν ότι ο FDA δεν ρυθμίζει την καθαρότητα, την ποιότητα και την ισχύ των OTC βοτάνων και συμπληρωμάτων. Ένα προϊόν μπορεί να περιέχει πολύ διαφορετικές συγκεντρώσεις και καθαρότητα από το επόμενο, παρόλο που έχει την ίδια ετικέτα στο φαρμακείο ή κατάστημα υγιεινής διατροφής», είπε ο Τσόου.

Στον κατάλογο των εναλλακτικών θεραπειών που μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, το AHA είπε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – επίσης γνωστά ως ιχθυέλαιο – έχουν τις ισχυρότερες ενδείξεις κλινικού οφέλους για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μέτρο αφού μιλήσετε με γιατρό, ανέφερε η δήλωση της AHA. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δόσεις των 4 γραμμαρίων ή περισσότερο, επειδή μπορεί να αυξήσουν τον ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό σε υψηλότερες δόσεις.

«Τα ωμέγα-3 PUFA συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και, για όσους έχουν ήδη καρδιακή ανεπάρκεια, βελτιώσεις στην ικανότητα άντλησης της καρδιάς», ανέφερε η δήλωση. Η γιόγκα και το τάι τσι έχουν επίσης οφέλη, βελτιώνοντας δυνητικά την ανοχή του ατόμου στην άσκηση, συν την ποιότητα ζωής, ενώ μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Παρά το γεγονός ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα έχουν συσχετιστεί με χειρότερα αποτελέσματα καρδιακής ανεπάρκειας, η λήψη αυτού του συμπληρώματος μπορεί να είναι επιβλαβής εάν ένα άτομο λαμβάνει επίσης ορισμένα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Τα συμπληρώματα της ρίζας ενός ανθοφόρου φυτού που ονομάζεται blue cohosh μπορεί να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό, υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στο στήθος και αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προειδοποίησε η δήλωση.

Μελέτες για άλλες θεραπείες, όπως η θειαμίνη, το αλκοόλ, η βιταμίνη Ε, το CoQ10 και ο κράταιγος έχουν μικτά ευρήματα. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες και ελεγχόμενες δοκιμές για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων και των οφελών, είπε ο Τσόου. Αν και αυτή η επιστημονική δήλωση επικεντρώνεται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, είπε ο Chow, η καθοδήγηση είναι εξίσου σημαντική για άτομα με άλλα προβλήματα υγείας. Η δήλωση δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 8 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Circulation.

Η Δρ Μισέλ Κίτλσον, διευθύντρια έρευνας για την καρδιακή ανεπάρκεια στο Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, δήλωσε με χαρά που είδε τη νέα καθοδήγηση AHA. Αν και η Kittleson θεωρεί τον εαυτό της ειδικό στη φροντίδα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και με αυτό το επίπεδο γνώσης είναι εύκολο να αισθανόμαστε χαμένοι σχετικά με την καλύτερη στρατηγική διαχείρισης ασθενών όταν λαμβάνουν εναλλακτικά φάρμακα, είπε.

“Αν κοιτάξετε αυτή τη δήλωση, υπάρχουν 210 αναφορές. Αυτή είναι μια σαρκώδης, βαριά δήλωση. Οι ειδικοί που την έγραψαν έκαναν όλη τη σκληρή δουλειά, οπότε δεν χρειάζεται να το κάνουμε”, είπε ο Kittleson. Ενώ πολλοί κλινικοί γιατροί δεν ρωτούν τους ασθενείς για καμία από αυτές τις θεραπείες, θα πρέπει να το κάνουν λόγω των αλληλεπιδράσεων που μπορούν να έχουν με τα παραδοσιακά φάρμακα για την καρδιά, πρόσθεσε ο Kittleson.

Οι ασθενείς θα θέλουν μερικές φορές συμβουλές για πρόσθετα βήματα που μπορούν να λάβουν για να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους, σημείωσε. “Νομίζω ότι μερικές φορές έρχεσαι στον γιατρό σου και τον ρωτάς για κάτι. Και ο γιατρός λέει “Θεέ μου, δεν το ξέρω αυτό”, πρόσθεσε. «Χάνεις λίγο την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία σε αυτή τη σχέση ασθενούς-γιατρού». «Αυτό μας δίνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να πούμε, «Χαίρομαι πολύ που ρώτησες», είπε ο Κίτλσον. “Έχω αυτήν την απίστευτη αναφορά που πραγματικά συνδυάζει όλες τις πληροφορίες για το πώς αυτό θα επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σας. Ας εξετάσουμε και ας δούμε τι είναι σωστό για εσάς.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 καρδιακοί κίνδυνοι που πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια των διακοπών

Επιστήμονες εντοπίζουν γονίδιο που ελέγχει τις ουλές στην καρδιά

Πώς μπορεί το μπρόκολο να βοηθήσει τον οργανισμό μας;

Πώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.