Επιστημονικά Νέα

Καρδιακή ανακοπή: H καρδιακή ανακοπή μπορεί να χτυπήσει χωρίς προειδοποίηση

Καρδιακή ανακοπή: H καρδιακή ανακοπή μπορεί να χτυπήσει χωρίς προειδοποίηση

Καρδιακή ανακοπή: Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA) εκδηλώνεται ως ξαφνική διακοπή της καρδιακής λειτουργίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA) εκδηλώνεται ως ξαφνική διακοπή της καρδιακής λειτουργίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Εμφανίζεται συνήθως μέσα σε μία ώρα από την έναρξη των συμπτωμάτων ή απροσδόκητα μέσα σε 12 έως 24 ώρες αφότου ένα άτομο φαίνεται υγιές. Οι όροι «καρδιακή προσβολή» και « καρδιακή ανακοπή » χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά αναφέρονται σε δύο διακριτές καρδιακές παθήσεις. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη διαφορά για να λάβουμε προκαταρκτικές προφυλάξεις. Το έμφραγμα αναφέρεται ως «πρόβλημα της κυκλοφορίας του αίματος» όπου μια αποφρακτική αρτηρία εμποδίζει το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα να φτάσει σε ένα μέρος της καρδιάς. Μια καρδιακή προσβολή μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή. Ενώ η καρδιακή ανακοπή είναι ένα «ηλεκτρικό ζήτημα» όπου η καρδιά σταματά να χτυπά και αποτυγχάνει να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα μέσω του σώματος. Αν και είναι ασυνήθιστο σε νεαρά άτομα, μπορεί να συμβεί αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας, σε κατάσταση ηρεμίας ή ακόμα και όταν το άτομο κοιμάται. Η κοιλιακή αρρυθμία αναφέρεται ότι είναι η κύρια αιτία SCD.

Αιτίες αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σε νέους

Ένας από τους πιο υψηλού κινδύνου παράγοντες για SCA είναι το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων . Μια άλλη σημαντική αιτία SCA στα άτομα είναι η παρουσία συννοσηροτήτων. Εάν κάποιος έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, καπνίζει ή είναι παχύσαρκος ή έχει ανενεργό τρόπο ζωής, θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα την καρδιακή του υγεία. Πολλές ανθυγιεινές συμπεριφορές του τρόπου ζωής μπορούν να επιβαρύνουν την κακή κατάσταση της καρδιάς, οδηγώντας συγκεκριμένα σε στεφανιαίες παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο υγιεινός τρόπος ζωής και η αναγνώριση ψυχολογικών ζητημάτων είναι μια σημαντική διαδικασία για τη διαχείριση της ευημερίας της καρδιάς.

Εκτός από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου, οι καρδιακές προσβολές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. Η καρδιακή προσβολή δεν προκαλεί καρδιακή ανακοπή, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμία, η οποία μπορεί να προκαλέσει την ανακοπή της καρδιάς και τη διακοπή της λειτουργίας της. Υπάρχουν επίσης και άλλα καρδιακά ελαττώματα που μπορεί να κάνουν κάποιον πιο επιρρεπή σε καρδιακές ανακοπές. Αυτές περιλαμβάνουν στεφανιαία νόσο, μυοκαρδιοπάθεια, βαλβιδοπάθεια, συγγενή καρδιακή νόσο και άλλα παρόμοια ελαττώματα.

Συμπτώματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Το SCA χτυπά άτομα όλων των ηλικιών, ακόμη και παιδιά και έφηβοι μπορεί να γίνουν θύματα αυτής της θανατηφόρας έκτακτης ανάγκης, αλλά εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Στο 50-55% των περιπτώσεων, η καρδιακή ανακοπή έρχεται χωρίς προηγούμενα σήματα.

Υπάρχουν διάφορες παρενέργειες που μπορεί να βιώσει κάποιος πριν αντιμετωπίσει μια απροσδόκητη καρδιακή ανακοπή. Τα προφανή συμπτώματα μπορεί να είναι απώλεια των αισθήσεων, ασυνήθιστη δύσπνοια ή κόπωση, αίσθημα παλμών, ζάλη, κατάρρευση χωρίς σημάδια σφυγμού, κάψιμο στο στήθος, έμετος και ανησυχία. Οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία τόσο για τη διάγνωση όσο και για τις θεραπευτικές επιλογές, όπως ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής ή το ICD, βοηθούν στην πρόληψη της SCA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η άσκηση στο γυμναστήριο να σας προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

Πώς μπορεί να προκληθεί η καρδιακή ανακοπή;

Ειδικά συμπτώματα ανάλογα με το φύλο πριν από επικείμενη καρδιακή ανακοπή

Μπορείτε να σώσετε τη ζωή ενός θύματος καρδιακής ανακοπής ακόμη και αν το ασθενοφόρο φτάσει σε δύο λεπτά σύμφωνα με έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.

Δύο πολύ συχνά συμπτώματα που προκαλούνται από λίπος στο συκώτι

Λίπος συκώτι: Ενώ η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται συνήθως με κοιλιακή δυσφορία, μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι τα σημάδια αυτής της πάθησης μπορεί να εκδηλωθούν σε απροσδόκητες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα και του μαστού.