Επιστημονικά Νέα

Καρδιά: Όταν οι σχέσεις γίνονται παράγοντας κινδύνου για νόσο στη καρδιά

Καρδιά: Όταν οι σχέσεις γίνονται παράγοντας κινδύνου για νόσο στη καρδιά

Καρδιά: Συνήθως αναζητούμε σχέσεις για να ζεστάνουμε την καρδιά μας, αλλά το ξέρετε ότι ορισμένες δυναμικές σχέσεων θα μπορούσαν επίσης να είναι επιβλαβείς για την υγεία της καρδιάς;

Η πλειονότητα των ανθρώπων – αν όχι όλοι μας – βιώνουμε ως έναν βαθμό άγχος στη ζωή. Το άγχος αυτό μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με τους άλλους.

Ίσως για παράδειγμα να είχατε μια σύγκρουση με τον/την σύντροφό σας ή να ανησυχείτε για μία ειδική συνάντηση στη δουλειά. Ωστόσο όταν η ανησυχία εντός της σχέσης γίνεται κανόνας ως συναίσθημα και βιώνετε παρατεταμένες περιόδους άγχους, αυτό μπορεί να βλάψει την φυσιολογική υγεία της καρδιάς.

«Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το συναισθηματικό στρες είναι επιβλαβές για την υγεία – για παράδειγμα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό», λέει ο καρδιολόγος του Johns Hopkins, Erin Michos, MD. Όταν το άγχος γίνεται χρόνιο, με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή βλάβη.

Αναγνωρίστε τις πηγές του στρες και τους καρδιακούς κινδύνους

Αν και ο καθένας βιώνει το άγχος με διαφορετικούς τρόπους, ορισμένες καταστάσεις και δυναμικές σχέσεων είναι πιο πιθανό να θέσουν “τη βάση” για χρόνιο στρες. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας δυναμικής είναι όταν ένα άτομο έχει μόνιμα το ρόλο του φροντιστή στη σχέση ή όταν η εξισορρόπηση της εργασίας και της οικογενειακής ζωής είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Η παραμονή σε έναν γάμο που δεν είναι βιώσιμος ή ένα δύσκολο διαζύγιο μπορεί να αποτελούν επίσης παραδείγματα “κινδύνου”.

«Μερικές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του συναισθηματικού στρες μπορεί να είναι πιο έντονες στις γυναίκες», λέει ο Michos. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 για τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικού στρες σε σχέση με τους άνδρες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το στρες των γυναικών αφορούσε οικογενειακές συγκρούσεις, το θάνατο ή την ασθένεια συγγενών.

Μια άλλη μελέτη του 2015 έδειξε ότι το διαζύγιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή, και για τις γυναίκες, ειδικά, ο κίνδυνος αυξάνεται στην περίπτωση πολλαπλών διαζυγίων, ακόμη και αν υπάρχει μεταγενέστερος γάμος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ & καρδιακές παθήσεις: Πότε είμαι έτοιμος/η να κάνω σεξ

Διάγνωση και θεραπεία άγχους

Ο Γιώργος Τρίμης στο healthweb: Οι έφηβοι να εμβολιαστούν κινδυνεύουν από μυοκαρδίτιδα εάν νοσήσουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες;

Έρευνα: Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο το καλύτερο.

Αξιοποίηση της ικανότητας του εγκεφάλου να αυτοθεραπεύεται

"Εξετάζουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές που έχει το rTMS στον εγκέφαλο. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλες τις καλές αλλαγές που συμβαίνουν και αν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες", λέει ο Alex.

Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου άνοιας

"Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-i) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή, η μελατονίνη μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία".