Επιστημονικά Νέα

Καρδιά: Όταν οι σχέσεις γίνονται παράγοντας κινδύνου για νόσο στη καρδιά

Καρδιά: Όταν οι σχέσεις γίνονται παράγοντας κινδύνου για νόσο στη καρδιά

Καρδιά: Συνήθως αναζητούμε σχέσεις για να ζεστάνουμε την καρδιά μας, αλλά το ξέρετε ότι ορισμένες δυναμικές σχέσεων θα μπορούσαν επίσης να είναι επιβλαβείς για την υγεία της καρδιάς;

Η πλειονότητα των ανθρώπων – αν όχι όλοι μας – βιώνουμε ως έναν βαθμό άγχος στη ζωή. Το άγχος αυτό μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με τους άλλους.

Ίσως για παράδειγμα να είχατε μια σύγκρουση με τον/την σύντροφό σας ή να ανησυχείτε για μία ειδική συνάντηση στη δουλειά. Ωστόσο όταν η ανησυχία εντός της σχέσης γίνεται κανόνας ως συναίσθημα και βιώνετε παρατεταμένες περιόδους άγχους, αυτό μπορεί να βλάψει την φυσιολογική υγεία της καρδιάς.

«Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το συναισθηματικό στρες είναι επιβλαβές για την υγεία – για παράδειγμα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό», λέει ο καρδιολόγος του Johns Hopkins, Erin Michos, MD. Όταν το άγχος γίνεται χρόνιο, με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή βλάβη.

Αναγνωρίστε τις πηγές του στρες και τους καρδιακούς κινδύνους

Αν και ο καθένας βιώνει το άγχος με διαφορετικούς τρόπους, ορισμένες καταστάσεις και δυναμικές σχέσεων είναι πιο πιθανό να θέσουν “τη βάση” για χρόνιο στρες. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας δυναμικής είναι όταν ένα άτομο έχει μόνιμα το ρόλο του φροντιστή στη σχέση ή όταν η εξισορρόπηση της εργασίας και της οικογενειακής ζωής είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Η παραμονή σε έναν γάμο που δεν είναι βιώσιμος ή ένα δύσκολο διαζύγιο μπορεί να αποτελούν επίσης παραδείγματα “κινδύνου”.

«Μερικές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του συναισθηματικού στρες μπορεί να είναι πιο έντονες στις γυναίκες», λέει ο Michos. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 για τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικού στρες σε σχέση με τους άνδρες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το στρες των γυναικών αφορούσε οικογενειακές συγκρούσεις, το θάνατο ή την ασθένεια συγγενών.

Μια άλλη μελέτη του 2015 έδειξε ότι το διαζύγιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή, και για τις γυναίκες, ειδικά, ο κίνδυνος αυξάνεται στην περίπτωση πολλαπλών διαζυγίων, ακόμη και αν υπάρχει μεταγενέστερος γάμος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ & καρδιακές παθήσεις: Πότε είμαι έτοιμος/η να κάνω σεξ

Διάγνωση και θεραπεία άγχους

Ο Γιώργος Τρίμης στο healthweb: Οι έφηβοι να εμβολιαστούν κινδυνεύουν από μυοκαρδίτιδα εάν νοσήσουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άσκηση: To ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνεργάζεται με την μικροχλωρίδα του εντέρου για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Άσκηση φλεγμονή: Νέα έρευνα ρίχνει φως στους μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Τα ενδογενή κανναβινοειδή, τα οποία παράγει το σώμα, είναι ενώσεις που μοιάζουν με κάνναβη και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της φλεγμονής. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο, γνωστοί συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας κατά τη διάσπαση των διαιτητικών ινών. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα ενδογενή κανναβινοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, όπως και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγει η μικροχλωρίδα του εντέρου. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι μια παρέμβαση άσκησης 6 εβδομάδων μείωσε τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και ότι αυτή η επίδραση συνδύαζε υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα που παράγουν οι μικροοργανισμοί του εντέρου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα ενδοκανναβινοειδή για να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Τα πλαστικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου

Πλαστικά χοληστερόλη: Σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας φθαλικός εστέρας, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεσμεύτηκε να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της παραλλαγής "όμικρον" για την ανοσία του εμβολίου

Οι γιατροί στη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι οι ασθενείς έχουν ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα μέχρι στιγμής, αν και τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα είναι άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών, που γενικά δεν αρρωσταίνουν τόσο από την COVID-19 όσο οι μεγαλύτεροι ασθενείς.

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Μελάνωμα κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές και τα μελανώματα είναι και οι δύο όγκοι του δέρματος που προέρχονται από το ίδιο κύτταρο που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Πώς μια κρεατοελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα;