Επιστημονικά Νέα

Καρδιά: Όταν οι σχέσεις γίνονται παράγοντας κινδύνου για νόσο στη καρδιά

Καρδιά: Όταν οι σχέσεις γίνονται παράγοντας κινδύνου για νόσο στη καρδιά

Καρδιά: Συνήθως αναζητούμε σχέσεις για να ζεστάνουμε την καρδιά μας, αλλά το ξέρετε ότι ορισμένες δυναμικές σχέσεων θα μπορούσαν επίσης να είναι επιβλαβείς για την υγεία της καρδιάς;

Η πλειονότητα των ανθρώπων – αν όχι όλοι μας – βιώνουμε ως έναν βαθμό άγχος στη ζωή. Το άγχος αυτό μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών μας με τους άλλους.

Ίσως για παράδειγμα να είχατε μια σύγκρουση με τον/την σύντροφό σας ή να ανησυχείτε για μία ειδική συνάντηση στη δουλειά. Ωστόσο όταν η ανησυχία εντός της σχέσης γίνεται κανόνας ως συναίσθημα και βιώνετε παρατεταμένες περιόδους άγχους, αυτό μπορεί να βλάψει την φυσιολογική υγεία της καρδιάς.

«Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το συναισθηματικό στρες είναι επιβλαβές για την υγεία – για παράδειγμα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό», λέει ο καρδιολόγος του Johns Hopkins, Erin Michos, MD. Όταν το άγχος γίνεται χρόνιο, με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή βλάβη.

Αναγνωρίστε τις πηγές του στρες και τους καρδιακούς κινδύνους

Αν και ο καθένας βιώνει το άγχος με διαφορετικούς τρόπους, ορισμένες καταστάσεις και δυναμικές σχέσεων είναι πιο πιθανό να θέσουν “τη βάση” για χρόνιο στρες. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας δυναμικής είναι όταν ένα άτομο έχει μόνιμα το ρόλο του φροντιστή στη σχέση ή όταν η εξισορρόπηση της εργασίας και της οικογενειακής ζωής είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Η παραμονή σε έναν γάμο που δεν είναι βιώσιμος ή ένα δύσκολο διαζύγιο μπορεί να αποτελούν επίσης παραδείγματα “κινδύνου”.

«Μερικές πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του συναισθηματικού στρες μπορεί να είναι πιο έντονες στις γυναίκες», λέει ο Michos. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 για τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικού στρες σε σχέση με τους άνδρες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το στρες των γυναικών αφορούσε οικογενειακές συγκρούσεις, το θάνατο ή την ασθένεια συγγενών.

Μια άλλη μελέτη του 2015 έδειξε ότι το διαζύγιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή, και για τις γυναίκες, ειδικά, ο κίνδυνος αυξάνεται στην περίπτωση πολλαπλών διαζυγίων, ακόμη και αν υπάρχει μεταγενέστερος γάμος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ & καρδιακές παθήσεις: Πότε είμαι έτοιμος/η να κάνω σεξ

Διάγνωση και θεραπεία άγχους

Ο Γιώργος Τρίμης στο healthweb: Οι έφηβοι να εμβολιαστούν κινδυνεύουν από μυοκαρδίτιδα εάν νοσήσουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από Covid-19 δε ζούσαν σε γηροκομεία

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αν και οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας έλαβαν πέρυσι τεράστια προσοχή, από μελέτες προκύπτει ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που πέθαναν από την covid δεν ζούσαν σε ιδρύματα.

ΕΚΠΑ: Ο χρόνος αποβολής του SARS-CoV-2 σε ασθενείς με COVID-19

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από τη σχετική μετα-ανάλυση των D. Yan και συνεργατών (Front Public Health. 2021 Mar 19;9:652842.).

Οι έφηβες αναφέρουν μεγαλύτερη ψυχική δυσφορία εξαιτίας της πανδημίας από τους εφήβους

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που δεικνύουν ότι οι έφηβες βιώνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία εξαιτίας των αλλαγών που έχει επιφέρει η Covid πανδημία παγκόσμια, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους γονείς, φροντιστές, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας.

ΕΚΠΑ: Χυμική και κυτταρική ανοσία έναντι SARS-CoV-2 μετά από εμβολιασμό σε ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού και αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

ΕΚΠΑ: Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό "The Lancet Regional Health".

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 στα παιδιά σύμφωνα με νέα μελέτη

Κορωνοϊος Παιδιά: Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Καφές: Η κατανάλωση περισσότερων από έξι φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό.

Συνδυασμός αεορόβιας άσκησης & θερμιδικής μείωσης για απώλεια βάρους & καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά περίπου 250 θερμίδες την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει την αγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους με παχυσαρκία.

Πλανήτες : H αστεροσεισμολογία καθορίζει την ηλικία τους

Πλανήτες : Ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και χρονολογείται από την αυγή του Γαλαξία, ανακαλύφθηκε από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Με ηλικία 11,2 δισεκατομμυρίων ετών, είναι το παλαιότερο αστέρι με πλανήτες μεγέθους Γης που βρέθηκαν ποτέ και αποδεικνύει ότι τέτοιοι πλανήτες σχηματίστηκαν σε όλη την ιστορία του Σύμπαντος.