Επιστημονικά Νέα

Κάπνισμα: Πώς το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει το στομάχι σας;

Κάπνισμα: Πώς το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει το στομάχι σας;

Κάπνισμα: Οι ασθένειες που προκαλούνται ως αποτέλεσμα του καπνίσματος οδηγούν στο θάνατο περίπου 400.000 Αμερικανών ετησίως.

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης πολλών απειλητικών για τη ζωή παθήσεων, όπως καρδιακές παθήσεις, εμφύσημα και καρκίνο του πνεύμονα. Το κάπνισμα οδηγεί σε πολυάριθμες ασθένειες και αρκετούς τύπους καρκίνου του πεπτικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του στομάχου, ο καρκίνος του εντέρου και οι πολύποδες του παχέος εντέρου. Οι ασθένειες που προκαλούνται ως αποτέλεσμα του καπνίσματος οδηγούν στο θάνατο περίπου 400.000 Αμερικανών ετησίως. Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα αυξάνει την απειλή για καρκίνους του παγκρέατος, του στομάχου, του στόματος, του ήπατος, του ορθού, του παχέος εντέρου και του οισοφάγου και μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).


ΓΟΠ και καούρα

Η καούρα είναι το αίσθημα πόνου ή ερεθισμού στο στήθος που προκαλείται από παλινδρόμηση, δηλαδή όταν η όξινη ημιχωνεμένη τροφή στο στομάχι ρέει πίσω στον οισοφάγο. Το γαστρικό οξύ βοηθά στη διάσπαση της τροφής αλλά δεν επηρεάζει άμεσα το στομάχι. Ωστόσο, ο οισοφάγος κινδυνεύει από αυτά τα οξέα.

Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι ένας κυκλικός μυς που βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, ο οποίος εξασθενεί λόγω του καπνίσματος. Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας διατηρεί επίσης τις τροφικές ουσίες στο στομάχι χωρίς να τις επιτρέπει να ρέουν πίσω στον οισοφάγο. Η νικοτίνη αποδυναμώνει τον σφιγκτήρα.

Το περιεχόμενο τροφής στο στομάχι μπορεί να ρέει πίσω στον οισοφάγο λόγω της αποδυνάμωσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, οδηγώντας σε πιθανή καούρα και βλάβη στην επένδυση του οισοφάγου. ΓΟΠ εμφανίζεται όταν υπάρχει αντίστροφη ροή ή παλινδρόμηση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση του οισοφάγου που έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη της διέλευσης της τροφής και μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλοιώσεις στα κύτταρα του οισοφάγου που μπορεί να συμβάλλουν στον καρκίνο.

Πολύποδες του παχέος εντέρου

Ο κίνδυνος ανάπτυξης πολύποδων του παχέος εντέρου είναι υψηλός σε άτομα με συνήθεια καπνίσματος. Πολύποδες του παχέος εντέρου αναπτύσσονται στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου ή του ορθού. Ενώ μερικοί πολύποδες είναι καλοήθεις ή μη καρκινικοί, άλλοι μπορεί να τείνουν να γίνουν κακοήθεις. Όταν ένας καπνιστής αναπτύσσει πολύποδες του παχέος εντέρου, οι πολύποδες τείνουν να είναι πολλαπλοί και μεγαλύτεροι και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα υποτροπής.

Ηπατικές ασθένειες

Ασθένειες του ήπατος όπως η κίρρωση των χοληφόρων και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD, μια κατάσταση κατά την οποία το λίπος εναποτίθεται στο ήπαρ) είναι γνωστό ότι επιδεινώνονται από το κάπνισμα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κάπνισμα βλάπτει την ικανότητα του ήπατος να επεξεργάζεται φάρμακα και να απομακρύνει τοξικές ουσίες και αλκοόλ από το σώμα. Η δόση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να πρέπει να προσαρμοστεί στους καπνιστές, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η νόσος του Κρον

Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Crohn είναι υψηλότερος σε πρώην και νυν καπνιστές από ό,τι σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης εντερική πάθηση που προκαλεί πόνο και ερεθισμό στο γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του γαστρεντερικού σωλήνα. το κάτω μέρος του λεπτού εντέρου επηρεάζεται συχνά και μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και πόνο. Επιπλοκές όπως απόφραξη των εντέρων και εμπλοκή γειτονικών ιστών από έλκος του εντερικού βλεννογόνου μπορεί να προκύψουν από τη νόσο του Crohn. Απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την εκτομή του κατεστραμμένου τμήματος του εντέρου. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει την εντερική άμυνα, να μειώσει τη ροή του αίματος στα έντερα ή να προάγει τη φλεγμονή προκαλώντας αλλοιώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν συγκρίνονται άνδρες και γυναίκες με νόσο του Crohn, οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένες στις γυναίκες από τους άνδρες. Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του μηχανισμού πίσω από την επιδείνωση της νόσου του Crohn στους καπνιστές.

Πεπτικά Έλκη

Ο κίνδυνος εμφάνισης πεπτικού έλκους αυξάνεται με το κάπνισμα. Το δωδεκαδάκτυλο είναι το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου και προσβάλλεται συχνότερα από πεπτικά έλκη. Η μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ασπιρίνη και ιβουπροφαίνη) και η μόλυνση με βακτήρια όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι οι δύο πιο κοινές αιτίες πεπτικού έλκους. Το ίδιο το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και προδιαθέτει για επανεμφάνιση πεπτικού έλκους λόγω της καθυστερημένης επούλωσης στους καπνιστές. Τέλος, μελέτες αποκαλύπτουν ότι το κάπνισμα δεν αυξάνει από μόνο του την παραγωγή οξέος, αλλά μάλλον αναστέλλει την παραγωγή πεψίνης.

Πέτρες στη χολή

Έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης χολόλιθων αυξάνεται στους καπνιστές. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ασυνεπή. Η χοληδόχος κύστη στην οποία αποθηκεύεται η χολή που παράγεται από το ήπαρ μπορεί να αναπτύξει μικροσκοπικά στερεά σωματίδια γνωστά ως χολόλιθοι. Τα πεπτικά ένζυμα μεταφέρονται από το ήπαρ, το πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη στο δωδεκαδάκτυλο μέσω πολλών αγωγών. Οι χολόλιθοι μπορεί να μετακινηθούν και να παγιδευτούν σε αυτούς τους πόρους και να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, φλεγμονή και

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθάει ο καφές στην ενίσχυση της ευεξίας σας;

Γιατί ο σύντροφός σας καπνίζει μετά το σεξ;

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόβουμε το κάπνισμα;

Γνωρίζετε τι προκαλεί οξύτητα στο στομάχι σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια 5ήμερη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ρύπανση εγκεφαλικό: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του εγκεφαλικού αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.