Επιστημονικά Νέα

Κάπνισμα Διακοπή: Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να το σταματήσετε; Μελέτη προσφέρει στοιχεία

Κάπνισμα Διακοπή: Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να το σταματήσετε; Μελέτη προσφέρει στοιχεία

Η πρόσφατη πρόοδος στην αύξηση του ποσοστού διακοπής του καπνίσματος μεταξύ των ποτέ καπνιστών των ΗΠΑ συνολικά ήταν μέτρια και το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος ήταν σταθερά χαμηλότερο μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων ποτέ καπνιστών από ό,τι μεταξύ των μη ισπανόφωνων λευκών ποτέ καπνιστών".

Κάπνισμα Διακοπή: Οι καπνιστές που διέκοψαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 35 ετών παρουσίασαν πλήρη “αντιστροφή του κινδύνου” σε σύγκριση με άτομα που δεν κάπνιζαν ποτέ, σύμφωνα με μια νέα εθνική μελέτη. Οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν επίσης το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος για όσους είναι άνω των 35 ετών. Ο πρόσθετος κίνδυνος θανάτου που συνδέεται με το κάπνισμα μειώθηκε κατά: 90% για όσους διέκοψαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 45 ετών – 66% για όσους το έκοψαν στις ηλικίες 45 έως 64 ετών “Ο απομακρυσμένος χαρακτήρας των συνεπειών για την υγεία των νέων καπνιστών αποτελεί πρόκληση για τους επαγγελματίες που προσπαθούν να παρακινήσουν τη διακοπή του καπνίσματος σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Χωρίς έναν εγγύς στόχο, είναι δελεαστικό για τους καπνιστές να εγκαταλείψουν μια προσπάθεια διακοπής με γνώμες όπως, ”δεν χρειάζεται να το κάνω τώρα”, έγραψε σε σχόλιο ο John P. Pierce, PhD, διευθυντής για τις Επιστήμες Πληθυσμού στο Κέντρο Καρκίνου Moores του UC-San Diego.

Οι σημερινοί καπνιστές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με την ομάδα που οι ερευνητές ονόμασαν “μη καπνιστές”, οι οποίοι ορίστηκαν ως καπνιστές που κάπνιζαν λιγότερα από 100 τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο JAMA Network Open, αφορούσε 551.388 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το CDC από το 1997 έως το 2018. Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για συγκεκριμένες αιτίες θανάτου των συμμετεχόντων μέχρι το τέλος του 2019. Τα αποτελέσματα απηχούν τα ευρήματα του παρελθόντος, αλλά διαπίστωσαν επίσης αν δημογραφικοί παράγοντες όπως η φυλή και το φύλο ενός καπνιστή επηρεάζουν τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. (Σε πολλούς τομείς της έρευνας για την υγεία, η φυλή ή το φύλο ενός ατόμου συνδέεται με διαφορετικούς κινδύνους).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου θανάτου είναι συγκρίσιμα σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. “Μεταξύ των πρώην καπνιστών σε κάθε φυλετική και εθνοτική ομάδα, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες, η διακοπή του καπνίσματος συσχετίστηκε με μειώσεις κατά περίπου 80% της υπερβολικής θνησιμότητας που σχετίζεται με τη συνέχιση του καπνίσματος”, δήλωσαν οι συγγραφείς. “Αυτές οι συσχετίσεις ήταν γενικά συνεπείς για τους θανάτους από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος”. Τα ευρήματα είναι επίσης σημαντικά για την καθοδήγηση των προσπαθειών διακοπής του καπνίσματος, διότι ενώ το κάπνισμα σε εθνικό επίπεδο έχει μειωθεί, η μείωση έχει διαφοροποιηθεί μεταξύ των δημογραφικών ομάδων. “Η παρακολούθηση της συσχέτισης του καπνίσματος με τη θνησιμότητα ανά φυλή, εθνικότητα και φύλο είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η επιδημία καπνού στις ΗΠΑ συνεχίζει να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο από τις αλλαγές”, δήλωσαν οι συγγραφείς. “Παρά τη συνεχή μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, η πρόοδος δεν ήταν ίση σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. Η πρόσφατη πρόοδος στην αύξηση του ποσοστού διακοπής του καπνίσματος μεταξύ των ποτέ καπνιστών των ΗΠΑ συνολικά ήταν μέτρια και το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος ήταν σταθερά χαμηλότερο μεταξύ των μαύρων και των ισπανόφωνων ποτέ καπνιστών από ό,τι μεταξύ των μη ισπανόφωνων λευκών ποτέ καπνιστών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα τσιγάρα μειωμένης νικοτίνης οδηγούν σε λιγότερο κάπνισμα ανήσυχους καταθλιπτικούς καπνιστές

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την εγκυμοσύνη;

Ανακαλύψτε τρόπους για να είστε πάντα υγιείς!

Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να καπνίσουν εάν βλέπουν τους γονείς να το κάνουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πολλές εκδηλώσεις της μακράς COVID

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα ότι οι μηχανισμοί της μακράς COVID μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων με βάση μια συλλογή βασικών παραγόντων κινδύνου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μελέτες κλινικής έρευνας, όπως η " Έρευνα της COVID για την ενίσχυση της ανάκαμψης (RECOVER)" του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας NIH, θα πρέπει πιθανώς να καθορίσουν υπο-ομάδες στις προσπάθειές τους να προσδιορίσουν υποψήφια θεραπευτικά μέσα.

Ο ρόλος των θρησκευτικών ιδρυμάτων στην προώθηση της καλής υγείας

Μελέτη: Τα θρησκευτικά ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν υγιή την αρτηριακή πίεση και να αποφύγουν την υπέρταση μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.

Οι επικαιροποιημένες διμερείς ενισχύσεις είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από Omicron

"Η αυξημένη αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη καταδεικνύει γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να προστατεύονται με το επικαιροποιημένο αναμνηστικό, ακόμη και αν είχαν ήδη λάβει την αρχική αναμνηστική δόση", λέει ο Δρ Ζακ Μουρ, επιδημιολόγος της Πολιτείας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας.

Αυξάνουν ορισμένες δουλειές τον κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης μιας γυναίκας;

"Τα καλά νέα είναι ότι το Υπουργείο Απασχόλησης και Εργασίας της Νότιας Κορέας αναθεωρεί τώρα τον νόμο περί ασφάλισης αποζημίωσης για εργατικά ατυχήματα ώστε να καλύπτει όλες τις εκβάσεις αποβολών σε έγκυες εργαζόμενες. Η μελέτη μας συνέβαλε στην τροποποίηση αυτού του νόμου, καθώς παρουσιάσαμε την επίδραση του επαγγελματικού περιβάλλοντος στις ανεπιθύμητες εκβάσεις της εγκυμοσύνης", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Jung-won Yoon, MD, του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου της Σεούλ.

Έρευνα ανακάλυψε την επιμήκυνση ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Προσδόκιμο ζωής: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους θα μπορούσε να θέσει την υγεία και τη μακροζωία αυτού του ατόμου σε διαφορετικό δρόμο.