Επιστημονικά Νέα

Καφές Καρδιά: Η κατανάλωση καφεϊνούχου καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Καφές Καρδιά: Η κατανάλωση καφεϊνούχου καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Καφές Καρδιά: Η ανάλυση τριών μεγάλων μελετών για τις καρδιακές παθήσεις διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ - με καφεΐνη - συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη όχι μόνο δεν έχει το ίδιο όφελος, αλλά μπορεί και να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Διατροφικές πληροφορίες από τρεις μεγάλες μελέτες (Framingham Heart Study, Atherosclerosis Risk in Communities Study και Cardiovascular Health Study) για τις καρδιακές παθήσεις δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα (14/06) στο επιστημονικό περιοδικό “Circulation: Heart Failure” της American Heart Association.

Η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου από καρδιακές παθήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον David P. Kao, MD, ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας και ιατρικό διευθυντή στο Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής του Κολοράντο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

“Οι κίνδυνοι και τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ ήταν θέματα συνεχούς επιστημονικού ενδιαφέροντος λόγω της δημοτικότητας και της συχνότητας κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως”, δήλωσε η Linda Van Horn, Ph.D., RD, καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg στο Σικάγο και μέλος της Επιτροπής Διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ο Kao και οι συνεργάτες του για να αναλύσουν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη, κατηγοριοποίησαν την κατανάλωση ως: 0 φλιτζάνια την ημέρα, 1 φλιτζάνι την ημέρα, 2 φλιτζάνια την ημέρα και ≥ 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Η ανάλυση αποκάλυψε:

Και στις τρεις μελέτες, τα άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη είχαν σχετικό μειωμένο μακροχρόνια κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

  • Στις μελέτες Framingham Heart Study και Cardiovascular Health Study, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών μειώθηκε κατά 5 έως 12% ανά φλιτζάνι καφέ την ημέρα, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ.
  • Στη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας δεν άλλαξε όσον αφορά την κατανάλωση 0 έως 1 φλιτζανιού καφέ την ημέρα. Ωστόσο, ήταν περίπου 30% χαμηλότερος σε άτομα που έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια την ημέρα.
  • Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη φαίνεται να έχει αντίθετη επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας – αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο νόσου σύμφωνα με τη μελέτη Framingham Heart Study.
  • Ωστόσο, στη μελέτη Cardiovascular Health Study δεν καταγράφηκε αύξηση ή μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας που να σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη.

 

“Η σχέση μεταξύ καφεΐνης και μείωσης του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας ήταν εκπληκτική. Ο καφές και η καφεΐνη θεωρούνται συχνά από τον γενικό πληθυσμό ως «επιβλαβή» για την καρδιά, επειδή οι άνθρωποι τα συνδέουν με αίσθημα παλμών, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.λπ.”, είπε ο καθηγητής Κάο και συμπλήρωσε πως “δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά σαφή στοιχεία που να προτείνουν την αύξηση της κατανάλωσης καφέ για μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων με την ίδια ισχύ και βεβαιότητα που συστήνονται η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους και η άσκηση”.

Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες, τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά αυτό αφορά μόνο τον απλό μαύρο καφέ. Η American Heart Association προειδοποιεί ότι τα δημοφιλή ποτά με βάση τον καφέ, όπως τα late και τα macchiato, συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρόσθετη ζάχαρη και λίπος, που είναι επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί δεν είναι καλή ιδεά να τρώμε πριν τον ύπνο

Που θα γίνονται δωρεάν rapid tests αύριο 15/06

Η Pfizer Hellas για 8η χρονιά υποστηρικτής της Ομάδας Αιγαίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.

Γονική άδεια : Περιορισμένο προνόμιο στους κατοίκους των ΗΠΑ

Γονική άδεια : Η άδεια για λόγους υγείας η απόκτησης παιδιού δίνεται στις ΗΠΑ, αρκετά περιορισμένη και με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες που θα την λάβουν θα βρίσκονται υπό το πρίσμα ορισμένων προυποθέσεων.

Νέα γονιδιακή θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου in vitro

Καρκίνος: Η θεραπεία είναι ένα μηχανικό μόριο, που ονομάζεται MS21, που προκαλεί την υποβάθμιση του AKT, ενός ενζύμου δηλαδή που είναι υπερβολικά ενεργό σε πολλούς τύπους καρκίνου. Η εν λόγω μελέτη έδειξε στοιχεία ότι η φαρμακολογική αποδόμηση του AKT γονιδίου είναι μια βιώσιμη θεραπεία για καρκίνους με μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια.

Η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας/νόσου και καρδιακής προσβολής

Καρδιά Κατάθλιψη: Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη καρδιακή κατάσταση που σχετίζεται με το άγχος και αφορά μια συναισθηματικά προκαλούμενη αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς λόγω στρες. 

Ο καφές θα μπορούσε να δράσει προληπτικά κατά της αρρυθμίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Καφές Καρδιά: Έρευνα του Πανεπιστημίου UC του San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των παραλλαγών COVID-19

Η εταιρεία δήλωσε ότι η μελέτη του Landau δεν μίλησε για την πλήρη φύση της ανοσολογικής προστασίας Αναφέρθηκε σε πρόσθετα δεδομένα της εταιρείας που αποδεικνύουν ότι ένα εμβόλιο COVID-19 με μία δόση Johnson & Johnson "δημιούργησε ισχυρή, επίμονη δραστηριότητα έναντι της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Delta και άλλων πολύ διαδεδομένων ιών SARS-CoV-2."

Η αναποτελεσματικότητα της αζιθρομυκίνης έναντι της covid-19

"Για αυτούς τους λόγους, οι συνάδελφοί μου γιατροί μολυσματικών ασθενειών τείνουμε να αντιμετωπίζουμε την απροθυμία όταν δίνουμε πρόσθετες θεραπείες χωρίς αποδεδειγμένο όφελος. Κάθε φάρμακο έχει κίνδυνο ανεπιθύμητης αντίδρασης", έγραψε.