Επιστημονικά Νέα

Καφές Καρδιά: Η κατανάλωση καφεϊνούχου καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Καφές Καρδιά: Η κατανάλωση καφεϊνούχου καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Καφές Καρδιά: Η ανάλυση τριών μεγάλων μελετών για τις καρδιακές παθήσεις διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ - με καφεΐνη - συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη όχι μόνο δεν έχει το ίδιο όφελος, αλλά μπορεί και να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Διατροφικές πληροφορίες από τρεις μεγάλες μελέτες (Framingham Heart Study, Atherosclerosis Risk in Communities Study και Cardiovascular Health Study) για τις καρδιακές παθήσεις δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα (14/06) στο επιστημονικό περιοδικό “Circulation: Heart Failure” της American Heart Association.

Η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου από καρδιακές παθήσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον David P. Kao, MD, ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας και ιατρικό διευθυντή στο Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής του Κολοράντο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

“Οι κίνδυνοι και τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ ήταν θέματα συνεχούς επιστημονικού ενδιαφέροντος λόγω της δημοτικότητας και της συχνότητας κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως”, δήλωσε η Linda Van Horn, Ph.D., RD, καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg στο Σικάγο και μέλος της Επιτροπής Διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ο Kao και οι συνεργάτες του για να αναλύσουν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη, κατηγοριοποίησαν την κατανάλωση ως: 0 φλιτζάνια την ημέρα, 1 φλιτζάνι την ημέρα, 2 φλιτζάνια την ημέρα και ≥ 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Η ανάλυση αποκάλυψε:

Και στις τρεις μελέτες, τα άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη είχαν σχετικό μειωμένο μακροχρόνια κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

  • Στις μελέτες Framingham Heart Study και Cardiovascular Health Study, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών μειώθηκε κατά 5 έως 12% ανά φλιτζάνι καφέ την ημέρα, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ.
  • Στη μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας δεν άλλαξε όσον αφορά την κατανάλωση 0 έως 1 φλιτζανιού καφέ την ημέρα. Ωστόσο, ήταν περίπου 30% χαμηλότερος σε άτομα που έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια την ημέρα.
  • Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη φαίνεται να έχει αντίθετη επίδραση στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας – αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο νόσου σύμφωνα με τη μελέτη Framingham Heart Study.
  • Ωστόσο, στη μελέτη Cardiovascular Health Study δεν καταγράφηκε αύξηση ή μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας που να σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη.

 

“Η σχέση μεταξύ καφεΐνης και μείωσης του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας ήταν εκπληκτική. Ο καφές και η καφεΐνη θεωρούνται συχνά από τον γενικό πληθυσμό ως «επιβλαβή» για την καρδιά, επειδή οι άνθρωποι τα συνδέουν με αίσθημα παλμών, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.λπ.”, είπε ο καθηγητής Κάο και συμπλήρωσε πως “δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά σαφή στοιχεία που να προτείνουν την αύξηση της κατανάλωσης καφέ για μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων με την ίδια ισχύ και βεβαιότητα που συστήνονται η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια βάρους και η άσκηση”.

Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες, τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά αυτό αφορά μόνο τον απλό μαύρο καφέ. Η American Heart Association προειδοποιεί ότι τα δημοφιλή ποτά με βάση τον καφέ, όπως τα late και τα macchiato, συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρόσθετη ζάχαρη και λίπος, που είναι επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί δεν είναι καλή ιδεά να τρώμε πριν τον ύπνο

Που θα γίνονται δωρεάν rapid tests αύριο 15/06

Η Pfizer Hellas για 8η χρονιά υποστηρικτής της Ομάδας Αιγαίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άσκηση: To ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνεργάζεται με την μικροχλωρίδα του εντέρου για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Άσκηση φλεγμονή: Νέα έρευνα ρίχνει φως στους μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή. Τα ενδογενή κανναβινοειδή, τα οποία παράγει το σώμα, είναι ενώσεις που μοιάζουν με κάνναβη και παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της φλεγμονής. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο, γνωστοί συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου, παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας κατά τη διάσπαση των διαιτητικών ινών. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα ενδογενή κανναβινοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, όπως και τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγει η μικροχλωρίδα του εντέρου. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι μια παρέμβαση άσκησης 6 εβδομάδων μείωσε τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και ότι αυτή η επίδραση συνδύαζε υψηλότερα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών και λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα που παράγουν οι μικροοργανισμοί του εντέρου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα ενδοκανναβινοειδή για να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Τα πλαστικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδειαγγειακής νόσου

Πλαστικά χοληστερόλη: Σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας φθαλικός εστέρας, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να κάνει τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεσμεύτηκε να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της παραλλαγής "όμικρον" για την ανοσία του εμβολίου

Οι γιατροί στη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι οι ασθενείς έχουν ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα μέχρι στιγμής, αν και τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα είναι άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών, που γενικά δεν αρρωσταίνουν τόσο από την COVID-19 όσο οι μεγαλύτεροι ασθενείς.

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Μελάνωμα κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές και τα μελανώματα είναι και οι δύο όγκοι του δέρματος που προέρχονται από το ίδιο κύτταρο που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Πώς μια κρεατοελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα;