Επιστημονικά Νέα

Ιππόκαμπος: Πώς συνδέεται η γνωστική παρακμή με τον ιππόκαμπο;

Ιππόκαμπος: Πώς συνδέεται η γνωστική παρακμή με τον ιππόκαμπο;

Ιππόκαμπος: Εξετάζοντας κάθε βιοδείκτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συρρίκνωση του ιππόκαμπου συνδέεται με γνωστική εξασθένηση ανεξάρτητα από τα επίπεδα ταυ και αμυλοειδούς.

Ένα άτομο με γνωστική εξασθένηση αντιμετωπίζει δυσκολίες με τη μνήμη, την απόκτηση νέων πληροφοριών, την εστίαση ή τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τις καθημερινές του δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλά επίπεδα γνωστικής εξασθένησης. Τα άτομα με μέτρια αναπηρία μπορούν ακόμα να κάνουν τις καθημερινές τους εργασίες ενώ αρχίζουν να εντοπίζουν αλλαγές στις γνωστικές τους ικανότητες.

Οι σοβαρές βλάβες μπορεί να αναγκάσουν ένα άτομο να χάσει την ικανότητά του να γράφει, να μιλά και να κατανοεί το νόημα ή τη σημασία, καθιστώντας αδύνατο να ζήσει ανεξάρτητα. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι νευροεκφυλιστικές ασθένειες εκτός του Αλτσχάιμερ συμβάλλουν σε αυτή τη μείωση και η μέτρηση του όγκου του ιππόκαμπου μπορεί να μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε αυτές τις αιτίες που είναι επί του παρόντος δύσκολο να μετρηθούν». Αυτά ανέφερε ο Bernard J. Hanseeuw, συγγραφέας μελέτης

Συνεχίζει λέγοντας ότι αυτό μπορεί να διευκολύνει την πρόβλεψη του ποιος θα αντιδρούσε σε αυτά τα νέα φάρμακα και πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η γνωστική επιδείνωση των ανθρώπων. Στην αρχή της έρευνας, 128 συμμετέχοντες στην έρευνα, των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 72 ετών, δεν είχαν γνωστικά προβλήματα ή προβλήματα μνήμης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες είχαν μια ποικιλία σαρώσεων εγκεφάλου για να προσδιορίσουν τον όγκο του ιππόκαμπου και τον αριθμό των μπερδεμάτων ταυ και των αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλό τους, καθώς ένας άλλος δείκτης της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι η πρωτεΐνη ταυ.

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ έχουν εγκεφάλους που συσσωματώνονται μεταξύ των νευρώνων τους για να σχηματίσουν αμυλοειδείς πλάκες, οι οποίες είναι σκληρές, δυσεπίλυτες εναποθέσεις πρωτεϊνών βήτα-αμυλοειδούς. Η περισσότερη πρωτεΐνη tau υπάρχει στα εγκεφαλικά κύτταρα ή στους νευρώνες. Η σταθεροποίηση των εσωτερικών μικροσωληνίσκων είναι ένας από τους πολλούς ζωτικούς ρόλους του tau στα υγιή εγκεφαλικά κύτταρα. Το Tau είναι μια μικρή πρωτεΐνη με σύντομο όνομα αλλά με μεγάλη φήμη λόγω της σύνδεσής της με πολλές γνωστικές καταστάσεις.

 

Τα άτομα υποβλήθηκαν σε ετήσια γνωστικά τεστ για μια μέση περίοδο παρακολούθησης επτά ετών. Ένα υψηλότερο ποσοστό ατροφίας του ιππόκαμπου έχει συνδεθεί με ταχύτερο ρυθμό γνωστικής επιδείνωσης. Εξετάζοντας κάθε βιοδείκτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συρρίκνωση του ιππόκαμπου συνδέεται με γνωστική εξασθένηση ανεξάρτητα από τα επίπεδα ταυ και αμυλοειδούς.

Η απλή μείωση της περιοχής του ιππόκαμπου εξηγούσε το 10% της διακύμανσης στη γνωστική επιδείνωση. Σύμφωνα με τον Hanseeuw, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της άνοιας και την ποικίλη αιτιολογία της. Υπονοούν επίσης ότι άλλες άνοιες εκτός από τη νόσο του Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να συνδέονται με ατροφία του ιππόκαμπου και γνωστική απώλεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους

Ποια η ευρύτερη επίδραση του Αλτσχάιμερ στη λειτουργία του εγκεφάλου;

Ποιες τροφές είναι καλές για τον εγκέφαλό σας;

Πώς αναλαμβάνει την ευθύνη ο ανθρώπινος εγκέφαλος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.

Δύο πολύ συχνά συμπτώματα που προκαλούνται από λίπος στο συκώτι

Λίπος συκώτι: Ενώ η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται συνήθως με κοιλιακή δυσφορία, μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι τα σημάδια αυτής της πάθησης μπορεί να εκδηλωθούν σε απροσδόκητες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα και του μαστού.