Επιστημονικά Νέα

ΗΠΑ: Οι αρουραίοι της Νέας Υόρκης είναι φορείς της COVID-19

ΗΠΑ: Οι αρουραίοι της Νέας Υόρκης είναι φορείς της COVID-19

ΗΠΑ: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι στη Νέα Υόρκη μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι ευαίσθητοι στις παραλλαγές Alpha, Delta και Omicron. 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι στη Νέα Υόρκη μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι ευαίσθητοι στις παραλλαγές Alpha, Delta και Omicron. Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό ότι ο SARS-CoV-2 —ο ιός που προκαλεί την COVID-19— μπορεί να μολύνει ζώα και να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Για παράδειγμα, το CDC λέει ότι γάτες, σκύλοι, χάμστερ και κουνάβια έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Εκτός από τους εξημερωμένους γούνινους φίλους μας, έχουν μολυνθεί ζώα όπως ελάφια, βιζόν, μεγάλες γάτες, ακόμη και ιπποπόταμοι.

Από αυτές, οι μόνες τεκμηριωμένες περιπτώσεις ζώου που εξάπλωσε την COVID-19 σε ανθρώπους αφορούσαν βιζόν σε φάρμες βιζόν, ελάφι με λευκή ουρά στον Καναδά, κατοικίδια χάμστερ στην Κίνα και γάτα στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο, το 2021, ένα αφρικανικό λιοντάρι που είχε μολυνθεί από τον ιό τον μετέδωσε στον άνθρωπο που τον φροντίζει σε έναν ζωολογικό κήπο. Αυτή η περίπτωση ήταν η πρώτη μετάδοση του SARS-CoV-2 από ζώο σε άνθρωπο του ζωολογικού κήπου που καταγράφηκε από επιστήμονες.

Η μετάδοση ασθενειών ή ζωονόσων από ζώο σε άνθρωπο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους επιστήμονες και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, καθώς τρεις στις τέσσερις νέες ή αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους προέρχονται από ζώα. Αυτό καθιστά κρίσιμη την κατανόηση των οδών της ζωονοσογόνου νόσου. Πρόσφατα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, mBio, βρήκε στοιχεία ότι οι άγριοι αρουραίοι μπορούν να μολυνθούν με παραλλαγές Alpha, Delta και Omicron του SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα διαπίστωσαν επίσης ότι οι αρουραίοι στην πόλη της Νέας Υόρκης που καταλαμβάνουν συστήματα αποχέτευσης και άλλες περιοχές της πόλης εκτέθηκαν στον ιό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Επειδή οι άγριοι αρουραίοι είναι τόσο διαδεδομένοι σε μεγάλες αστικές περιοχές και έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν ασθένειες, οι επιστήμονες ήθελαν να προσδιορίσουν εάν τα τρωκτικά είχαν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την COVID-19 και, αν ναι, ποιες παραλλαγές είχαν.

Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές συνέλαβαν 79 άγριους αρουραίους της Νορβηγίας στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 2021 και τους δοκίμασαν για SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 13 από τα 79 τρωκτικά δοκιμάστηκαν θετικά για τον ιό IgG ή IgM. Επιπλέον, περαιτέρω δοκιμές αποκάλυψαν ότι οι αρουραίοι θα μπορούσαν να μολυνθούν με τις παραλλαγές Alpha, Delta και Omicron. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η παραλλαγή Delta είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη μολυσματικότητα.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω παρακολούθηση του SARS-CoV-2 σε αστικούς πληθυσμούς αρουραίων και για την αξιολόγηση του πιθανού κινδύνου δευτερογενούς ζωονοσογόνου μετάδοσης από αυτούς τους πληθυσμούς αρουραίων πίσω στον άνθρωπο», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη αποκαλύπτει τα αντίτιμα της COVID για το εργατικό δυναμικό υγείας της κοινότητας της Αυστραλίας

Ποιος είναι ο τρέχων κίνδυνος να νοσήσετε με Long Covid;

Οι περισσότεροι Καναδοί πιστεύουν ότι η βία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της COVID-19

Τρόπος με τον οποίο οι παράγοντες ασθενών και η μόλυνση COVID-19 επηρεάζουν τις αντιδράσεις αντισωμάτων σε άτομα με HIV

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.