Επιστημονικά Νέα

ΗΠΑ: Ερευνητές αναλύουν τα δεδομένα του Εθνικού Μητρώου για την περιγεννητική COVID

ΗΠΑ: Ερευνητές αναλύουν τα δεδομένα του Εθνικού Μητρώου για την περιγεννητική COVID

"Τα ευρήματά μας παρέχουν ισχυρή λογική για μέτρα μετριασμού, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού της μητέρας κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2, ιδίως με στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής νόσου τόσο μεταξύ των εγκύων όσο και των μικρών βρεφών"

ΗΠΑ: Ανταποκρινόμενοι στην κρίσιμη ανάγκη για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία COVID-19 θα επηρέαζε τα νεογέννητα, τον Μάρτιο του 2020, ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας (CHOP) συνεργάστηκαν με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής για να εγκαινιάσουν το Εθνικό Μητρώο για την επιτήρηση και επιδημιολογία της περιγεννητικής COVID-19. Το εν λόγω μητρώο συγκέντρωσε τελικά δεδομένα από 242 κέντρα τοκετού σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμπεριέλαβε περισσότερες από 8.000 εγκύους και τα νεογέννητά τους. Σε συνεργασία με περιγεννητικούς ερευνητές στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η ομάδα ανέλυσε τώρα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν το 2020 και το 2021, πριν από την ευρεία διαθεσιμότητα των εμβολίων, και διαπίστωσε ότι τα νεογέννητα μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 σε μεταβλητά ποσοστά και χωρίς εμφανείς βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης έναν υψηλότερο από τον αναμενόμενο αριθμό πρόωρων γεννήσεων και ενδονοσοκομειακών θανάτων της μητέρας κατά την περίοδο αυτή. Η ανάλυση, της οποίας ηγήθηκαν οι Dustin D. Flannery, DO, MSCE, και Karen M. Puopolo, MD, Ph.D., από το CHOP και ο Mark L. Hudak, MD, από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Pediatrics. Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε δεδομένα μητέρων και νεογνών για έγκυες που βρέθηκαν θετικές για λοίμωξη SARS-CoV-2 οποιαδήποτε στιγμή από δύο εβδομάδες πριν έως 10 ημέρες μετά τον τοκετό μεταξύ 6 Απριλίου 2020 και 19 Μαρτίου 2021. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίπτωση της λοίμωξης SARS-CoV-2 στο νεογέννητο, καθώς και τις επιπλοκές μεταξύ των εγκύων και των νεογνών.

Από τις 7.524 έγκυες που βρέθηκαν θετικές για SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και είχαν γεννήσει ζωντανό νεογνό, η πλειονότητα ήταν ασυμπτωματικές (78,1%), ενώ το 18,2% είχε συμπτώματα αλλά δεν νοσηλεύτηκε ειδικά για COVID-19, το 3,4% νοσηλεύτηκε για θεραπεία με COVID-19 και το 0,2% πέθανε στο νοσοκομείο από επιπλοκές που σχετίζονται με COVID. Μεταξύ 7.648 νεογέννητων, 6.486 (84,8%) εξετάστηκαν για SARS-CoV-2 και 144 (2,2%) ήταν θετικά- το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης των νεογέννητων παρατηρήθηκε όταν οι μητέρες βρέθηκαν για πρώτη φορά θετικές στην άμεση περίοδο μετά τον τοκετό.

Κανένας θάνατος νεογέννητου δεν αποδόθηκε σε λοίμωξη SARS-CoV-2. Ωστόσο, περισσότερα μωρά που βρέθηκαν θετικά μέσω PCR γεννήθηκαν πρόωρα σε σύγκριση με εκείνα που ήταν αρνητικά (30,1% έναντι 16,2%). Εκείνα με θετικό τεστ είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ νεογνών, αλλά δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μηχανικό αερισμό. “Τα ευρήματά μας παρέχουν ισχυρή λογική για μέτρα μετριασμού, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού της μητέρας κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2, ιδίως με στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής νόσου τόσο μεταξύ των εγκύων όσο και των μικρών βρεφών”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Karen M. Puopolo, MD, Ph.D., επιμελήτρια νεογνολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Νεογνών στο Νοσοκομείο της Πενσυλβάνια. “Μένει να καθοριστεί εάν η μόλυνση των νεογνών από SARS-CoV-2 με παρελθούσες ή μελλοντικές παραλλαγές θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επίδραση του νέου Κοροναϊού στην εγκυμοσύνη

Οι στρατηγικοί στόχοι και το όραμα του Υπουργείου Υγείας για 2021-2023

Θεοδωρίδου: Πού οφείλεται η ηπιότερη λοίμωξη των παιδιών

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Παρακολούθηση χρόνιας ηπατοπάθειας

Τελευταία, είναι αρκετές οι προσπάθειες να βρεθούν νεότεροι δείκτες για την ανίχνευση του βαθμού ίνωσης του ήπατος ή την παρουσία κίρρωσης.

Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος προστάτη: Όταν ο αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί συμπτώματα όπως επείγουσα ούρηση, νυκτουρία, μειωμένη ροή, καταπόνηση για ούρηση και ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.