Επιστημονικά Νέα

Η επιδείνωση του μεταβολικού συνδρόμου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η επιδείνωση του μεταβολικού συνδρόμου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η προληπτική και συνεχής διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να χρησιμεύσει ως ουσιαστική στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου.

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με επίμονο και επιδεινούμενο μεταβολικό σύνδρομο -το οποίο περιλαμβάνει καταστάσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, υπερβολικό κοιλιακό λίπος και μη φυσιολογική χοληστερόλη- αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορους τύπους καρκίνου. Τα ευρήματα δημοσιεύονται σε μια εργασία με τίτλο «Η συσχέτιση του μεταβολικού συνδρόμου βαθμολογεί τα μοτίβα τροχιάς με τον κίνδυνο όλων των τύπων καρκίνου» στον καρκίνο.

Στη μελέτη, 44.115 ενήλικες στην Κίνα με μέση ηλικία 49 ετών κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές τροχιές με βάση τις τάσεις από το 2006 (την ώρα της πρώτης φυσικής εξέτασης) έως το 2010:

  • αρχικά, το 10,56% παρουσίασε ένα χαμηλό σταθερό μοτίβο και διατήρησε χαμηλό μεταβολισμό βαθμολογίες συνδρόμου
  • το 40,84% παρουσίασε ένα μέτριο-χαμηλό πρότυπο και διατήρησε μέτριες έως χαμηλές βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου
  • το 41,46% εμφάνισε ένα μέτριο-υψηλό πρότυπο και διατήρησε σταθερά μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου
  • και το 7,14% εμφάνισε ένα αυξημένο-αυξανόμενο μοτίβο στο οποίο οι αρχικά αυξημένες βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

 

Κατά την περίοδο παρακολούθησης 2010–2021, με διάμεση παρακολούθηση 9,4 ετών, υπήρξαν 2.271 διαγνώσεις καρκίνου μεταξύ των συμμετεχόντων. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με χαμηλής σταθερότητας μοτίβο τροχιάς, εκείνοι με μοτίβο ανυψωμένης-αύξησης τροχιάς είχαν 1,3-, 2,1-, 3,3-, 4,5-, 2,5- και 1,6 φορές υψηλότερους κινδύνους να αναπτύξουν καρκίνο, καρκίνο του μαστού, ενδομήτριο καρκίνος, καρκίνος νεφρού, καρκίνος παχέος εντέρου και καρκίνος του ήπατος, αντίστοιχα.

Ακόμη και όταν συνδυάζονταν οι ομάδες προτύπων τροχιάς χαμηλής-σταθερής, μέτριας-χαμηλής και μέτριας-υψηλής τροχιάς, η ομάδα προτύπων τροχιάς αυξημένης-αύξησης είχε υψηλότερους κινδύνους ανάπτυξης όλων των τύπων καρκίνου. Επίσης, οι συμμετέχοντες με επίμονα υψηλές βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου και ταυτόχρονη χρόνια φλεγμονή είχαν τους υψηλότερους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του ήπατος, ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του νεφρού παρατηρήθηκε κυρίως σε συμμετέχοντες με επίμονα υψηλές βαθμολογίες αλλά χωρίς χρόνια φλεγμονή.

«Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η προληπτική και συνεχής διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να χρησιμεύσει ως ουσιαστική στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Han-Ping Shi, MD, Ph.D., του Capital Medical University, στο Πεκίνο. “Η μελέτη μας μπορεί να καθοδηγήσει τη μελλοντική έρευνα στους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν το μεταβολικό σύνδρομο με τον καρκίνο, οδηγώντας ενδεχομένως σε στοχευμένες θεραπείες ή προληπτικές στρατηγικές. Θα χρειαστεί επίσημη αξιολόγηση αυτών των παρεμβάσεων για να καθοριστεί εάν είναι σε θέση να ρυθμίσουν τον κίνδυνο καρκίνου.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία των μωρών που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες

Πώς μπορούν οι νυχτερινές βάρδιες να επηρεάσουν την υγεία των γυναικών;

Φλεγμονή: Μελέτη συνδέει το στρες με το μεταβολικό σύνδρομο

Η ωοθηκική υστερεκτομή μπορεί να μην προσφέρει προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.