Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μεταβολικό σύνδρομο: Πώς η τηλεόραση επηρεάζει την υγεία των παιδιών;

Μεταβολικό σύνδρομο: Πώς η τηλεόραση επηρεάζει την υγεία των παιδιών;

Μεταβολικό σύνδρομο: Η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της υπερβολικής παρακολούθησης τηλεόρασης κατά την παιδική ηλικία.

Μια νέα μακροχρόνια μελέτη έριξε φως στις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής παρακολούθησης τηλεόρασης στην παιδική ηλικία, αναδεικνύοντας τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου στην ηλικία των 45 ετών. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που αυξάνουν την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα, παχυσαρκία, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μεταβολικό σύνδρομο

Η μελέτη τόνισε ότι ακόμη και αν τα καθιστικά παιδιά αποφασίσουν αργότερα να γίνουν δραστήρια στα 20 τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών προβλημάτων στα μέσα της δεκαετίας του 40. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της προώθησης της σωματικής δραστηριότητας και του υγιεινού τρόπου ζωής από νεαρή ηλικία για την προστασία από μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Η έρευνα επεσήμανε ότι η συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης κατά την ηλικία των 5 έως 15 ετών είχε τη σημαντικότερη επίδραση στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου. Είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα αυτά ήταν ανεξάρτητα από τις συνήθειες παρακολούθησης τηλεόρασης των ενηλίκων, υποδηλώνοντας ότι οι συνήθειες της παιδικής ηλικίας έχουν διαρκή επίδραση στην υγεία.

Οι ειδικοί στον τομέα έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη εξάρτηση των παιδιών σήμερα από την τεχνολογία και τον χρόνο στην οθόνη. Με την επικράτηση των smartphones, των tablet, των υπολογιστών και άλλων ψηφιακών συσκευών, τα παιδιά γίνονται όλο και πιο αδρανή, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα υγείας στο μέλλον. Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε περαιτέρω τον καθιστικό τρόπο ζωής, καθώς τα μέτρα εγκλεισμού και οι απομακρυσμένες δραστηριότητες περιόρισαν τη σωματική δραστηριότητα.

Η μελέτη, που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία, παρακολούθησε πάνω από 1.000 συμμετέχοντες που γεννήθηκαν το 1972 ή το 1973. Οι τηλεοπτικές τους συνήθειες καταγράφηκαν σε διάφορες ηλικίες, από 5 έως 32 ετών. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη παρακολούθηση τηλεόρασης στην παιδική ηλικία σχετιζόταν με χαμηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου στην ηλικία των 45 ετών.

Αν και η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει οριστικά την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ του υπερβολικού χρόνου παρακολούθησης οθόνης και του μεταβολικού συνδρόμου, η σύνδεση θεωρείται εύλογη. Οι ώρες που ξοδεύονται μπροστά σε οθόνες συχνά αντικαθιστούν τη σωματική δραστηριότητα, οδηγώντας σε μειωμένη φυσική κατάσταση και μεγαλύτερη πιθανότητα κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και ανθυγιεινών σνακ.

Πέρα από τη σωματική υγεία, ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικότερα, έχουν επισημανθεί ως δυνητικά επιζήμια για την αυτοεκτίμηση και τη συνολική ευημερία των νέων.

Για να καταπολεμηθούν αυτά τα ζητήματα και να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά ζουν μια υγιή ζωή ανεξάρτητα από τις συσκευές τους, οι γονείς ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες με τα παιδιά τους. Το να πηγαίνουν τα παιδιά σε πάρκα, να χορεύουν μαζί, να κάνουν ποδήλατο και να περιορίζουν τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη μπορούν να συμβάλουν σε έναν πιο υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής. Το να είστε πρότυπα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και να αναπτύξουν δια βίου συνήθειες που προάγουν την ευημερία.

Συμπερασματικά, η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της υπερβολικής παρακολούθησης τηλεόρασης κατά την παιδική ηλικία. Με την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και τον περιορισμό του χρόνου που αφιερώνουν στην οθόνη, οι γονείς μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της μελλοντικής υγείας και ευημερίας των παιδιών τους, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και άλλων σχετικών προβλημάτων υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές της Mayo Clinic ανοίγουν τον δρόμο για εξατομικευμένη θεραπεία της παχυσαρκίας

Οι πέτρες στα νεφρά αυξάνονται μεταξύ των παιδιών και των εφήβων

Το κυμαινόμενο βάρος σημαίνει κακά νέα για τα νεφρά σας

Πώς η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με την παχυσαρκία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Close Icon