Επιστημονικά Νέα

HIV – μωρά: Το νέο χάπι για το AIDS με γεύση βατόμουρο

HIV – μωρά: Το νέο χάπι για το AIDS με γεύση βατόμουρο

HIV - μωρά: Για τα 80.000 παιδιά, που πεθαίνουν από HIV κάθε χρόνο, η ημερήσια λήψη της θεραπείας σε μορφή χαπιού, με συνήθως πικρή γεύση ή δυσκολία στην κατάποση, μπορεί να αποτελέσει πολύ σοβαρό θέμα. Γι' αυτό το λόγο το βασικό φάρμακο για τον HIV, με δραστική ουσία την ντολουτεγκραβίρη, σύντομα θα είναι διαθέσιμο για τα οροθετικά μωρά, σε γεύση φρούτων. 

Η συγκεκριμένη ουσία αναστέλλει την ιντεγκράση του HIV μέσω παρεμπόδισης του σταδίου μεταφοράς του κλώνου, κατά την ενσωμάτωση του ρετροϊικού δεσοξύριβονουκλεϊκού οξέος (DNA), που είναι απαραίτητο για τον κύκλο αντιγραφής του HIV. Η καινούργια μορφή του φαρμάκου θα έχει γεύση φράουλα και θα διαλύεται στο νερό ή στο χυμό, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η πρόσληψή του από τα μωρά.

Κάθε χρόνο, σχεδόν 160.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με HIV, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην Αφρική και μολύνονται με τον ιό κατά τη γέννα ή τη διαδικασία του θηλασμού, στις περιπτώσεις που οι μητέρες δε γνωρίζουν ότι είναι και οι ίδιες φορείς ή νοσούν από τον ιό.

Χωρίς θεραπεία, τα μισά από αυτά τα παιδιά πεθαίνουν πριν προλάβουν να φτάσουν στην ηλικία των δύο ετών. Ενώ το 80 % δεν ξεπερνά τα πέμπτα γενέθλια.

Η καινούργια μορφή του φαρμάκου θα κοστίζει μόλις 36 δολάρια το χρόνο. Θα παράγεται από την MACLEODS Pharmaceuticals, μία ινδική φαρμακευτική εταιρεία, σε συνεργασία με μια νέα εταιρεία στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, επονόματι VIATRIS. Οι γιατροί που φροντίζουν τα παιδιά στην Αφρική είναι ενθουσιασμένοι με αυτή την πολύ περισσότερο χρήσιμη μορφή του φαρμάκου, διότι ανήκουν σε μία νέα κατηγορία φαρμάκων κατά του HIV, πολύ αποτελεσματική για τους ενήλικες, αλλά μέχρι πρότινος ακατάλληλη για τα παιδιά.

Στην περίπτωση ορισμένων ζευγαριών, οι ειδικοί λένε ότι όταν μία γυναίκα χρησιμοποιεί πρόληψη κατά του AIDS, ο σύντροφός της πιθανά μπορεί να την κατηγορήσει ότι είναι φορέας του HIV. Η πρόληψη κατά του HIV, μπορεί επίσης να αποτελέσει ταμπού για τους γονείς των νεαρών κοριτσιών, που τη χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2020: Τα τελευταία στοιχεία που θα έπρεπε να γνωρίζεις

Στόχος η εξάλειψη του AIDS έως το 2030

Η Θετική φωνή παρουσιάζει τις δράσεις της για την Παγκόσμία Ημέρα κατά του AIDS

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.