Γενικές Ειδήσεις

AIDS: 01 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα

AIDS: 01 Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα

AIDS: Η 1η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV. Εν μέσω της πανδημίας Covid - 19 η πρόληψη και η αντιμετώπιση του HIV βρίσκονται σε διεθνή κρίση, ειδικά σε χώρες, που το σύστημα υγείας έχει υπερφορτωθεί.

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Υγείας, οι επιπτώσεις του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορωνοϊού, σε σχέση με τη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από AIDS είναι επικίνδυνες, σε βαθμό που να απειλείται η ανθρώπινη ζωή.

  • Ο όρος HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus, που σημαίνει Ανθρώπινος Ανοσοκατασταλτικός Ιός, ενώ το ακρωνύμιο AIDS σημαίνει Acquired Immunodeficiency Syndrome, δηλαδή Επίκτητο Σύνδρομο Ανοσοανεπάρκειας. Το AIDS είναι το προηγμένο στάδιο του HIV οπότε το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος είναι βαριά καταβεβλημένο.
  • Η μετάδοση του HIV μπορεί να συμβεί όταν συγκεκριμένα σωματικά υγρά, όπως το αίμα ή το σπέρμα, ενός ανθρώπου θετικού στον HIV περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, ενός ανθρώπου, ο οποίος είναι αρνητικός στον HIV. Συνήθης τρόπος μετάδοσης είναι το sex χωρίς προφυλακτικό. Ωστόσο ο HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου, του ιδρώτα ή της δερματικής επαφής.
  • Πρόοδοι στην αντιμετώπιση του ιού έχουν ουσιαστικά μειώσει τους συσχετιζόμενους με το AIDS θανάτους. Συγκεκριμένα, για τους νέους ανθρώπους, που ξεκινούν τη θεραπεία τους για τον HIV σε πρώιμο στάδιο της διάγνωσης, το προσδόκιμο ζωής κυμαίνεται γύρω στα 78 χρόνια.
  • Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση διάγνωσης του HIV στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι το 1981. Έκτοτε πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο ιό. Πλέον του ενός εκατομμύριου άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ζουν με τον HIV σήμερα, ενώ περίπου 1 στους 7 εξ αυτών των ανθρώπων ζουν με τον ιό, χωρίς να το γνωρίσουν.
  • Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα των test για τον ιό HIV, μόνο το 46 % των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει μέχρι τώρα προβεί σε σχετικό έλεγχο, και μόλις το 8 % του πληθυσμού ελέγχθηκε τον τελευταίο χρόνο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η Θετική φωνή παρουσιάζει τις δράσεις της για την Παγκόσμία Ημέρα κατά του AIDS

Πώς να διατηρήσουμε σωστά τα προφυλακτικά;

Τα διδάγματα των επιδημιών AIDS-Έμπολα στη σημερινή συγκυρία

Η υποστήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου στον αθλητή του τζούντο που τραυματίστηκε σοβαρά

Σοφία Μπεκατώρου: Συγκινητική η υποστήριξη της πρωταθλήτριας ιστιοπλοϊας στον πρωταθλητή τζούντο, Άρη Λεωνίδη, που δίνει αγώνα μετά το σοβαρό τραυματισμό του στον αυχένα.

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο από το θάνατο της ηθοποιού και συγγραφέα Τιτίκας Σαριγκούλη

Το 2015, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απένειμε τιμητικό έπαινο στην Ττιτίκα Σαριγκούλη μετά την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2015 στο Θέατρο της Πετρούπολης, μια παράσταση που παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Άγριες Μέλισσες Επεισόδιο 82 Β' κύκλος

Άγριες Μέλισσες Επ. 82: Ο Νικηφόρος ψάχνει να βρει την Ασημίνα και τον Σέργιο ενώ κατηγορεί τον Κωνσταντή για όσα έγιναν. Στο σπίτι των Σεβαστών επικρατεί αναταραχή και όλοι αγωνιούν για το παιδί. Ο Τάκης προσπαθεί να πείσει την Δρόσω πως τώρα είναι η ευκαιρία της να διεκδικήσει το παιδί της αφού ο γάμος της αδερφής της διαλύεται. Η Δρόσω έχει κρυφές ελπίδες και της μοιράζεται με τον Κωνσταντή που εκφράζει τα συναισθήματά του ανοιχτά.

Ο Πέτρος Κωστόπουλος μιλά για όλα όσα έχει βιώσει

Πέτρος Κωστόπουλος: Τα χρήματα, το ΠΑΣΟΚ και η κατάθλιψη. Σε μία συνέντευξη ποταμό ο Π. Κωστόπουλος, ο πάλαι ποτέ ισχυρός στον χώρο των έντυπων περιοδικών, μίλησε για την ζωή του στον Βόλο, τα βιώματα του, τις σπουδές του αλλά και τα δύο μεγάλα λάθη της ζωής του.  

Θα δούμε τη σειρά "Έτερος Εγώ" στο Netflix

Έτερος Εγώ: Η μεταφορά της υπέροχης σειράς στο Netflix. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας ανέφερε ότι η ελληνική παραγωγή ενδεχομένως να πάει στο Netflix. "Είμαστε σε συζητήσεις αλλά μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε ευχάριστα νέα. Μπορώ να πω μόνο ότι είμαστε σε συζητήσεις για να ταξιδέψει το “Έτερος Εγώ” στο εξωτερικό. Λόγω κορωνοϊού σε λίγο καιρό θα ζητάμε κασκαντέρ όχι για τις σκηνές δράσης, αλλά όπου υπάρχει φιλί' δήλωσε συγκεκριμένα μιλώντας σε εκπομπή του Star