Επιστημονικά Νέα

Γονίδια: Θεραπεύουν τα οστά στη μήτρα και αργότερα στη ζωή

Γονίδια: Θεραπεύουν τα οστά στη μήτρα και αργότερα στη ζωή

Γονίδια: Τα γονίδια που ήταν από καιρό γνωστό ότι ελέγχουν τον σχηματισμό των οστών πριν από τη γέννηση ελέγχουν επίσης την επούλωση των οστών αργότερα στη ζωή.

Τα γονίδια που ήταν από καιρό γνωστό ότι ελέγχουν τον σχηματισμό των οστών πριν από τη γέννηση ελέγχουν επίσης την επούλωση των οστών αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Με επικεφαλής τους ερευνητές στο NYU Langone Health, μια νέα μελέτη εντόπισε βασικά γονίδια Hox, ειδικά για κάθε θέση στο σώμα, ως ελεγκτές των βλαστοκυττάρων που εμπλέκονται τόσο στον σχηματισμό όσο και στην επιδιόρθωση των οστών. Οι πρωτεΐνες HOX λειτουργούν σαν τον «ταχυδρομικό κώδικα» του σώματος, καθορίζοντας τη θέση των άκρων στο έμβρυο κωδικοποιώντας οδηγίες για μεταγραφικούς παράγοντες, οι οποίοι προσκολλώνται στο DNA και επηρεάζουν τη δράση των γονιδίων.

 

Τέτοιες προσαρμογές καθοδηγούν τα ανώριμα βλαστοκύτταρα καθώς πολλαπλασιάζονται και ωριμάζουν στη μήτρα, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, να γίνουν καρδιακός μυς, νεύρα, οστά κ.λπ., και στα σωστά σημεία. Τα οστά είναι μεταξύ των ιστών που διατηρούν τις δεξαμενές βλαστοκυττάρων στην ενηλικίωση, έτοιμα να ωριμάσουν σε απαραίτητα κύτταρα αντικατάστασης που διατηρούν υγιή ιστό και θεραπεύουν τα σπασμένα οστά. Δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο πρόσφατα στο περιοδικό Development, η νέα εργασία διαπίστωσε ότι τα γενετικά προγράμματα Hox στην ενήλικη ζωή ελέγχουν έναν τύπο βλαστοκυττάρων οστών που ονομάζονται περιοστικά βλαστοκύτταρα και προγονικά κύτταρα ή PSCP.

Αυτά τα κύτταρα παίζουν κεντρικό ρόλο στην επούλωση των οστών σύμφωνα με τις θέσεις που καθορίζονται από τη μήτρα στις οποίες σχηματίστηκαν για πρώτη φορά. Ήδη γνωστό ότι κωδικοποιεί τον χωρικό κώδικα που θέτει το σχέδιο σχηματισμού του σώματος, τα γονίδια HOX φάνηκε στη μελέτη να δίνουν σε ενήλικα βλαστοκύτταρα από διαφορετικές τοποθεσίες τις ιδιότητες που απαιτούνται για την αναγέννηση του συγκεκριμένου οστού στο οποίο βρίσκονται. Κατά τη διάρκεια της γήρανσης, τέτοια βλαστοκύτταρα εξαντλούνται, με αποτέλεσμα πιο αδύναμα οστά που είναι πιο πιθανό να σπάσουν και να επουλωθούν πιο αργά.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτή η απώλεια στην επούλωση, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η αύξηση της δραστηριότητας του γονιδίου που κατευθύνει την οικοδόμηση του μεταγραφικού παράγοντα Hoxa10 στην κνήμη, του μεγαλύτερου από τα δύο «κόκαλα της κνήμης», σε γηρασμένα ποντίκια προκάλεσε 32,5 % αποκατάσταση της ικανότητας επισκευής κατάγματος. «Τα δεδομένα μας αποκάλυψαν μια προηγουμένως άγνωστη λειτουργία για τα γονίδια Homeobox ή Hox ως βασικοί ρυθμιστές της ωριμότητας των βλαστοκυττάρων στην ενήλικη ζωή, με βραχυπρόθεσμες τοπικές αυξήσεις στην έκφρασή τους ικανές να οδηγήσουν στην επούλωση», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης Philipp Leucht, MD. PhD.

Τα οστά απαιτούν προσοχή

Ένα θεμελιώδες ερώτημα στο πεδίο ήταν εάν η επούλωση των οστών καθοδηγείται περισσότερο από βλαστοκύτταρα στο μυελό στο κέντρο ενός οστού ή από εκείνα που είναι γνωστό ότι συγκεντρώνονται στο κοντινό περιόστεο, το εξωτερικό οστικό στρώμα που αποτελείται από σκληρό συνδετικό ιστό και είναι γεμάτο με κύτταρα περιοχές. Και οι δύο τύποι βλαστοκυττάρων έχουν την ικανότητα να ωριμάζουν σε οστεοβλάστες, τα κύτταρα που εναποθέτουν νέο οστό ως απόκριση σε κάταγμα, αλλά η τρέχουσα μελέτη υποστηρίζει ότι τα βλαστοκύτταρα στο περιόστεο, τα PSPC, συμβάλλουν σημαντικά στην επιδιόρθωση των οστών.

Το αποτέλεσμα της μελέτης βασίζεται στην κατανόηση ότι, για να διατηρηθούν σε ετοιμότητα οι δεξαμενές βλαστοκυττάρων, πρέπει να λαμβάνουν σήματα για να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται συνεχώς χωρίς να ωριμάζουν, διατηρώντας το «στέλεχος» τους μέχρι να χρειαστεί. Το σώμα ρυθμίζει την επισκευή των οστών ελέγχοντας τον βαθμό στον οποίο τα βλαστοκύτταρα παραμένουν ανώριμα, με τα πιο πρωτόγονα κύτταρα να παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στην επούλωση λόγω της ευελιξίας και της ικανότητάς τους να πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος παρατηρεί κενά στην εκπαίδευση των γιατρών στην ογκολογία μετά και τη σχετική έκθεση του Παρατηρητηρίου της Ε.Ε

Η διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας σε δότες που δηλώνονται «νεκροί βάσει κυκλοφορικών κριτηρίων» θα μπορούσε να βελτιώσει την πρόσβαση στη μεταμόσχευση

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Κομβική η σημασία ενίσχυσης της παραγωγής και επάρκειας των φαρμάκων στην Ευρώπη

Πόνος στην πλάτη: Αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».