Επιστημονικά Νέα

Γνωστική λειτουργία: Ποιοι είναι οι 4 μεταβολίτες που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία

Γνωστική λειτουργία: Ποιοι είναι οι 4 μεταβολίτες που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία

Γνωστική λειτουργία: Μεταβολίτες που σχετίζονται με τη διατροφή σχετίζονται και με την παγκόσμια γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με μελέτες σε ενήλικες διαφόρων φυλών/εθνικοτήτων.

Συγκεκριμένοι μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μεταβολιτών που σχετίζονται με το σάκχαρο, σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 16 Σεπτεμβρίου στο Alzheimer’s & Dementia.

Τι επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία

Ο Einat Granot-Hershkovitz, Ph.D., από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, και οι συνεργάτες του εξέτασαν συσχετίσεις μεταβολίτη-γνωστικής λειτουργίας σε 2.222 Αμερικανούς Ισπανόφωνους/Λατίνους ενήλικες από την Community Health Study/Study of Latinos και σε 1.365 Ευρωπαίους και 478 Αφρικανούς ενήλικες από τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες.

Οι αναλύσεις τυχαιοποίησης Μεντελιανού (MR) εφαρμόστηκαν για να εξεταστούν οι αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ των μεταβολιτών και της γνωστικής λειτουργίας και μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της γνωστικής λειτουργίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε όλες τις μελέτες, έξι μεταβολίτες συσχετίστηκαν σταθερά με χαμηλότερη παγκόσμια γνωστική λειτουργία. Τέσσερις από αυτούς τους μεταβολίτες σχετίζονταν με το σάκχαρο (π.χ. ριβιτόλη).

Αδύναμα στοιχεία για πιθανή αιτιολογική επίδραση της ριβιτόλης στη γνωστική λειτουργία παρατηρήθηκαν στις αναλύσεις μαγνητικής τομογραφίας και για τις αμφίδρομες επιδράσεις της γνωστικής απόδοσης στη διατροφή. «Δείξαμε υψηλή εγκυρότητα και γενίκευση αρκετών συσχετισμών μεταβολιτών με την παγκόσμια γνωστική λειτουργία σε διάφορες φυλές/εθνικότητες, ειδικά μεταβολίτες που σχετίζονται με σάκχαρα», γράφουν οι συγγραφείς. Ένας συγγραφέας αποκάλυψε οικονομικούς δεσμούς με τη Metabolon.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την γνωστική λειτουργία;

Ερευνητές ερεθίζουν τη μνήμη της 3ης ηλικίας μέσω της τεχνολογίας

Η διέγερση του εγκεφάλου ενισχύει τη μνήμη των μεγαλύτερων ηλικιών

Πώς η μουσική βοηθάει στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

Ο ρόλος του δυσλειτουργικού εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.