Επιστημονικά Νέα

Γνωστική λειτουργία: Ποιοι είναι οι 4 μεταβολίτες που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία

Γνωστική λειτουργία: Ποιοι είναι οι 4 μεταβολίτες που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία

Γνωστική λειτουργία: Μεταβολίτες που σχετίζονται με τη διατροφή σχετίζονται και με την παγκόσμια γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με μελέτες σε ενήλικες διαφόρων φυλών/εθνικοτήτων.

Συγκεκριμένοι μεταβολίτες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μεταβολιτών που σχετίζονται με το σάκχαρο, σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 16 Σεπτεμβρίου στο Alzheimer’s & Dementia.

Τι επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία

Ο Einat Granot-Hershkovitz, Ph.D., από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, και οι συνεργάτες του εξέτασαν συσχετίσεις μεταβολίτη-γνωστικής λειτουργίας σε 2.222 Αμερικανούς Ισπανόφωνους/Λατίνους ενήλικες από την Community Health Study/Study of Latinos και σε 1.365 Ευρωπαίους και 478 Αφρικανούς ενήλικες από τη Μελέτη Κινδύνου Αθηροσκλήρωσης στις Κοινότητες.

Οι αναλύσεις τυχαιοποίησης Μεντελιανού (MR) εφαρμόστηκαν για να εξεταστούν οι αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ των μεταβολιτών και της γνωστικής λειτουργίας και μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της γνωστικής λειτουργίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε όλες τις μελέτες, έξι μεταβολίτες συσχετίστηκαν σταθερά με χαμηλότερη παγκόσμια γνωστική λειτουργία. Τέσσερις από αυτούς τους μεταβολίτες σχετίζονταν με το σάκχαρο (π.χ. ριβιτόλη).

Αδύναμα στοιχεία για πιθανή αιτιολογική επίδραση της ριβιτόλης στη γνωστική λειτουργία παρατηρήθηκαν στις αναλύσεις μαγνητικής τομογραφίας και για τις αμφίδρομες επιδράσεις της γνωστικής απόδοσης στη διατροφή. «Δείξαμε υψηλή εγκυρότητα και γενίκευση αρκετών συσχετισμών μεταβολιτών με την παγκόσμια γνωστική λειτουργία σε διάφορες φυλές/εθνικότητες, ειδικά μεταβολίτες που σχετίζονται με σάκχαρα», γράφουν οι συγγραφείς. Ένας συγγραφέας αποκάλυψε οικονομικούς δεσμούς με τη Metabolon.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει η σωστή διατροφή την γνωστική λειτουργία;

Ερευνητές ερεθίζουν τη μνήμη της 3ης ηλικίας μέσω της τεχνολογίας

Η διέγερση του εγκεφάλου ενισχύει τη μνήμη των μεγαλύτερων ηλικιών

Πώς η μουσική βοηθάει στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.