Επιστημονικά Νέα

Γέννα: Αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος πρόωρων τοκετών

Γέννα: Αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος πρόωρων τοκετών

Γέννα: Το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων έχει φτάσει τώρα στο 10,5% όλων των γεννήσεων — το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με τον οργανισμό που επικεντρώνεται στην υγεία της μητέρας και του βρέφους.

Περισσότερες από 1 στις 10 γεννήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται πλέον πρόωρα και ο αριθμός αυτών των πιο επικίνδυνων τοκετών αυξήθηκε κατά 4% το 2021, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το March of Dimes. Το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων έχει φτάσει τώρα στο 10,5% όλων των γεννήσεων — το υψηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με τον οργανισμό που επικεντρώνεται στην υγεία της μητέρας και του βρέφους.

Αυξήθηκαν οι πρόωρες γεννήσεις

Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά πρόωρων τοκετών αυξάνονται σταθερά από το 2014, κερδίζοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα D+ στην ετήσια Έκθεση της March of Dimes. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανίδες ζουν πλέον σε ένα από τα πιο επικίνδυνα ανεπτυγμένα έθνη στον κόσμο όσον αφορά τον τοκετό.

Η πανδημία πιθανότατα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αύξηση των πρόωρων γεννήσεων πέρυσι, ανέφερε ο οργανισμός. «Γνωρίζουμε ότι η πανδημία επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι παρείχαν φροντίδα», δήλωσε ο Δρ Ζακέμπα Χέντερσον, ανώτερος αντιπρόεδρος της March of Dimes και προσωρινός επικεφαλής ιατρικός και υγειονομικός υπεύθυνος, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα με την έκθεση.

«Το χαμηλό προσωπικό, τα προβλήματα πόρων και οι φόβοι για τη μετάδοση του COVID-19 άσκησαν πρόσθετη πίεση στους παρόχους να παραδώσουν έγκαιρα τον τοκετό και την έξοδο των ασθενών από τις μαιευτικές μονάδες και μπορεί επίσης να συνέβαλαν στην αύξηση της χρήσης μαιευτικών παρεμβάσεων όπως οι επαγωγές και οι καισαρικές τομές. », εξήγησε εκείνη. «Αυτές οι παρεμβάσεις έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση των πρόωρων τοκετών, ιδιαίτερα των όψιμων πρόωρων τοκετών».

Συνολικά, υπήρξαν περισσότεροι από 383.000 πρόωροι τοκετοί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, με τη φυλή να παίζει μεγάλο ρόλο στον κίνδυνο μιας μεμονωμένης γυναίκας. Οι μαύρες και οι ιθαγενείς Αμερικανίδες ήταν 62% πιο επιρρεπείς να γεννήσουν νωρίς το 2021 σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες, σύμφωνα με την έκθεση. Το ποσοστό πρόωρων γεννήσεων για τις μαύρες γυναίκες αυξήθηκε από 14,4% το 2020 σε 14,7% το 2021, ενώ αυξήθηκε από 11,6% σε 12,3% για τις ιθαγενείς Αμερικανίδες. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, είπε η March of Dimes, επειδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η επαρκής προγεννητική φροντίδα λείπει για λίγο περισσότερο από το 21% των μαύρων γυναικών και σχεδόν το 27% των Αμερικανών Ινδών/Ιθαγενών γυναικών της Αλάσκας.

Η γεωγραφία μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο, καθώς ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν χειρότερα ποσοστά πρόωρων τοκετών από άλλες. Για παράδειγμα, εννέα πολιτείες κέρδισαν βαθμό “F” – Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Τζόρτζια, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα και Δυτική Βιρτζίνια – όπως και το Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με την έκθεση. Μόνο μια πολιτεία, το Βερμόντ, έλαβε βαθμό Α–, τον υψηλότερο βαθμό που δόθηκε.

Υπάρχουν πάρα πολλές γεννήσεις με καισαρική τομή «χαμηλού κινδύνου», όπως πιστεύει το March of Dimes. «Συνολικά, τα ποσοστά τοκετών με καισαρική τομή αυξήθηκαν από 31,8% σε 32,1% το 2021 και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των γεννήσεων», ανέφερε η ομάδα στη δήλωση. «Ενώ ο τοκετός με καισαρική τομή σώζει ζωές σε ιατρικά απαραίτητες καταστάσεις, αυτή η μορφή τοκετού είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση και ενέχει άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους».

Η υγεία μιας νέας μητέρας μπορεί να υποφέρει από επιπλοκές που συνδέονται με ιατρικά περιττές καισαρικές τομές, σημείωσε η March of Dimes, επομένως η μείωση των διαδικασιών χαμηλού κινδύνου θα μπορούσε να σώσει ζωές. Συνολικά, «η φετινή έκθεση ρίχνει νέο φως στις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας για τις μητέρες και τα μωρά στη χώρα μας», δήλωσε η Stacey Stewart, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της March of Dimes. «Ενώ λιγότερα μωρά πεθαίνουν, περισσότερα από αυτά γεννιούνται πολύ άρρωστα και πολύ σύντομα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου προβλήματα υγείας», σημείωσε.

«Οι έγκυες γυναίκες με COVID έχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γνωρίζουμε ότι περισσότερες γυναίκες ξεκινούν την εγκυμοσύνη τους με χρόνιες παθήσεις, γεγονός που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο επιπλοκών», πρόσθεσε ο Stewart. «Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στη χώρα μας και γι’ αυτό προτρέπουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν τώρα για να προωθήσουν νομοθεσία που θα βελτιώσει μετρήσιμα την υγεία των μητέρων και των μωρών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρόσληψη αλκοόλ επηρεάζει την γονιμότητα

Ένα νέο περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη μας

Πώς σχετίζονται τα γενέθλιά σου με τη σεξουαλική σου ζωή;

Τα μωρά μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο σε νέους μπαμπάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η φωτοευαισθησία και πώς να τη διαχειριστείτε

Φωτοευαισθησία: Η ευαισθησία στον ήλιο δεν προκαλεί μονάχα εξανθήματα, αλλά βλάπτει επίσης το δέρμα σας σε επίπεδο DNA, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Ρινικό σπρέιμε ανοσοποιητική δράση προστατεύει από τη μόλυνση από κορωνοϊό συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων παραλλαγών

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία sherpabody είναι επίσης εφαρμόσιμη για την πρόληψη πολλών άλλων ιογενών ασθενειών, ιδίως της γρίπης και άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος.

Η ώρα της ημέρας έχει σημασία όσον αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη για τις μεταστάσεις

"Ο καθορισμός του ελεγχόμενου από τον κιρκάδιο ρυθμό χρονισμού του πολλαπλασιασμού και της απελευθέρωσης των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος σε πρόσθετους τύπους καρκίνου μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του βέλτιστου χρονικού παραθύρου για τη χορήγηση θεραπείας".

Τα γονίδια του χρώματος των ματιών είναι κρίσιμα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς

Αμφιβληστροειδής: Πολλές ανθρώπινες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του αμφιβληστροειδούς ή των νευροεκφυλιστικών, σχετίζονται με ανισορροπίες στις μεταβολικές οδούς.