Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Γενετική μελέτη επισημαίνει την ωκυτοκίνη ως πιθανή θεραπεία για την παχυσαρκία και τη μεταγεννητική κατάθλιψη

Γενετική μελέτη επισημαίνει την ωκυτοκίνη ως πιθανή θεραπεία για την παχυσαρκία και τη μεταγεννητική κατάθλιψη

Η ωκυτοκίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πρόσληψη τροφής και αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη σε μελέτες σε ζώα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Μια νέα γενετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι παραλλαγές στο γονίδιο του υποδοχέα της ωκυτοκίνης μπορεί να συνδέονται τόσο με την παχυσαρκία όσο και με τη μεταγεννητική κατάθλιψη. Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υποδηλώνει ότι η ωκυτοκίνη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για αυτές τις καταστάσεις.

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που εμπλέκεται στον κοινωνικό δεσμό, την εμπιστοσύνη και τον τοκετό. Συχνά αναφέρεται ως η «ορμόνη της αγάπης», επειδή απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων δεσμού, όπως η αγκαλιά ή η αγκαλιά. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η ωκυτοκίνη μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στον μεταβολισμό και στη ρύθμιση της όρεξης.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 205.000 άτομα για να εντοπίσουν παραλλαγές στο γονίδιο του υποδοχέα ωκυτοκίνης που σχετίζονταν με την παχυσαρκία και τη μεταγεννητική κατάθλιψη. Διαπίστωσαν ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές ήταν πιο συχνές σε άτομα με αυτές τις παθήσεις, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ της ωκυτοκίνης και αυτών των προβλημάτων υγείας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να επηρεάσει τον ενεργειακό μεταβολισμό και το σωματικό βάρος μέσω των επιπτώσεών της στον εγκέφαλο και το έντερο. Η ωκυτοκίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πρόσληψη τροφής και αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη σε μελέτες σε ζώα, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Επιπλέον, η ωκυτοκίνη έχει επίσης βρεθεί ότι έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση των συμπτωμάτων της μεταγεννητικής κατάθλιψης. Στοχεύοντας το σύστημα ωκυτοκίνης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να αναπτυχθούν νέες θεραπείες για τη μεταγεννητική κατάθλιψη που είναι πιο αποτελεσματικές και έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα τρέχοντα φάρμακα.

Η Δρ Elizabeth Byrne, μία από τις ερευνήτριες που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσε: “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η στόχευση του συστήματος ωκυτοκίνης θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία τόσο της παχυσαρκίας όσο και της μεταγεννητικής κατάθλιψης. Κατανοώντας τη γενετική βάση αυτών των καταστάσεων, μπορεί να αναπτύξει πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης και να διερευνηθούν περαιτέρω οι πιθανές θεραπευτικές επιδράσεις της ωκυτοκίνης, αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν νέες ιδέες για τη σύνθετη σχέση μεταξύ γενετικής, ορμονών και υγείας. Εάν μελλοντικές μελέτες υποστηρίξουν αυτά τα ευρήματα, η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να γίνει βασικός παράγοντας στη θεραπεία της παχυσαρκίας και της μεταγεννητικής κατάθλιψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Εμφυτεύματα Στήθους: Πιθανότητα ανάπτυξης σπάνιου λεμφώματος

Μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού mpox τον 1ο μήνα μετά τον εμβολιασμό - Σουηδική μελέτη

Χολικό οξύ: Ερευνητές συνεργάζονται για ανακαλύψεις στο μικροβίωμα

Ωκυτοκίνη: Η ορμόνη της αγάπης οδηγεί σε καλύτερη μνήμη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πώς η έλλειψη της Β12 συνδέεται με τον διαβήτη;

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, παίζει αρκετούς ρόλους στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα αντιμετώπιση: Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης. Ενώ ορισμένες μορφές αρθρίτιδας,

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon