Επιστημονικά Νέα

Γενετικές μεταλλάξεις: Μπορεί να προληφθεί 100% ο καρκίνος;

Γενετικές μεταλλάξεις: Μπορεί να προληφθεί 100% ο καρκίνος;

Γενετικές μεταλλάξεις: Η παρέμβαση της δημόσιας υγείας που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτά τα στοιχεία θα μετριάσει τη σοβαρότητα της νόσου αποτρέποντας τη συσσώρευση μεταλλάξεων που συμβάλλουν άμεσα στον φαινότυπο του καρκίνου.

Μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του Yale μπορεί τώρα να ποσοτικοποιήσει τους παράγοντες που προκαλούν αλλαγές στο DNA που συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη καρκίνου σε όγκους των περισσότερων μεγάλων τύπων όγκων. Γράφουν σε μια νέα δημοσίευση, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Biology and Evolution, ότι η νέα τους προσέγγιση μοριακής ανάλυσης φέρνει σαφήνεια σε μια μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με το πόσο έλεγχο έχουν οι άνθρωποι στην ανάπτυξη καρκίνου με την πάροδο του χρόνου. Η εξέταση των περιπτώσεων συγκεκριμένων γενετικών μεταλλάξεων μπορεί να αποκαλύψει τον βαθμό στον οποίο οι εκθέσεις που μπορούν να προληφθούν, όπως το υπεριώδες φως, προκάλεσαν ανάπτυξη όγκου σε 24 καρκίνους, δήλωσε ο Jeffrey Townsend, Ph.D., καθηγητής Βιοστατιστικής στο Elihu στο Τμήμα Βιοστατιστικής στο YSPH.

“Μπορούμε τώρα να απαντήσουμε στην ερώτηση, από όσο γνωρίζουμε, Ποια είναι η υποκείμενη πηγή των βασικών μεταλλάξεων που άλλαξαν αυτά τα κύτταρα σε καρκίνο αντί να παραμείνουν φυσιολογικός ιστός;” είπε. Μερικοί από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστό ότι μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπινες αποφάσεις. Οι καρκίνοι του δέρματος όπως το μελάνωμα εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στο υπεριώδες φως και οι καρκίνοι του πνεύμονα μπορούν συχνά να αναχθούν στη χρήση καπνού. Αλλά οι επιστήμονες αγωνίζονται εδώ και καιρό να μετρήσουν πόσο ο όγκος οποιουδήποτε ατόμου αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών που μπορούν να προληφθούν σε σύγκριση με τη γήρανση ή τυχαία.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι μπορούν να προβλέψουν αξιόπιστα πώς ορισμένοι παράγοντες που προκαλούν συγκεκριμένες μεταλλάξεις που αλλάζουν το γονιδίωμα στους ιστούς. Συνδυάζοντας αυτή τη γνώση με τη μέθοδό τους που ποσοτικοποιεί τη συμβολή κάθε μετάλλαξης στον καρκίνο, ο Townsend και οι συνεργάτες του έδειξαν το συγκεκριμένο ποσοστό της ευθύνης που έπρεπε να αποδοθεί σε γνωστούς και άγνωστους αλλά αναγνωρισμένους παράγοντες για την εμφάνιση του καρκίνου. “Αυτό μας δίνει το τελευταίο κομμάτι παζλ για να συνδέσουμε αυτό που συνέβη στο γονιδίωμά σας με τον καρκίνο”, εξήγησε. “Αυτό είναι πραγματικά άμεσο: Κοιτάζουμε τον όγκο σας και βλέπουμε το σήμα γραμμένο στον όγκο σας για το τι προκάλεσε αυτόν τον καρκίνο.”

Στην έκθεσή τους γράφουν ότι ορισμένοι καρκίνοι είναι πιο ελεγχόμενοι από άλλους. Για παράδειγμα, παράγοντες που μπορούν να προληφθούν ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος του σχηματισμού όγκων της ουροδόχου κύστης και του δέρματος. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι καρκίνοι του προστάτη και τα γλοιώματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικές διαδικασίες που σχετίζονται με την ηλικία. Οι τοπικοί πληθυσμοί ή τα επαγγέλματα που υποφέρουν από υπερβολικά υψηλά επίπεδα καρκίνου μπορεί επίσης να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα για να ανακαλύψουν περιπτώσεις έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες, πρότεινε ο Townsend. Η ιδέα φαίνεται πολλά υποσχόμενη, είπε, επειδή η σύλληψη του ποσοστού των παραγόντων θα μπορούσε ενδεχομένως να εκθέσει τις υποκείμενες αιτίες που οδήγησαν στην ανάπτυξη του όγκου.

“Μπορεί να είναι χρήσιμο όσον αφορά την παροχή σχολίων στους ανθρώπους που τους επιτρέπουν να γνωρίζουν ποιες είναι οι αιτίες του καρκίνου τους”, είπε. “Μπορεί να μην θέλουν όλοι να μάθουν. Αλλά σε προσωπικό επίπεδο, μπορεί να είναι χρήσιμο στους ανθρώπους να αποδίδουν τον καρκίνο στην αιτία του.” Δεν ενσωματώνονται όλες οι γενετικές αλλαγές που οδηγούν σε όγκους στην τρέχουσα προσέγγιση, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των πολύπλοκων γενετικών αλλαγών όπως τα διπλά γονίδια ή τα χρωμοσώματα. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέους παράγοντες που οδηγούν επίσης στην ανάπτυξη όγκου, έτσι ο Townsend προειδοποίησε ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις δεν παρέχουν μια πλήρη λογιστική. Και η μέθοδος της ομάδας του παραμένει ανεξιχνίαστη σε πολλούς λιγότερο συχνούς καρκίνους που η ομάδα δεν έχει μελετήσει ακόμη.

Ωστόσο, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας να αναγνωρίσουν γρήγορα τις πηγές καρκίνου προτού οδηγήσουν σε περισσότερους όγκους, σώζοντας έτσι ζωές. “Η παρέμβαση της δημόσιας υγείας που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτές τις υπογραφές που μπορούν να προληφθούν θα μετριάσει τη σοβαρότητα της νόσου αποτρέποντας τη συσσώρευση μεταλλάξεων που συμβάλλουν άμεσα στον φαινότυπο του καρκίνου”, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. Ο συν-ερευνητής Jeffrey Mandell εργάζεται στο Τμήμα Υπολογιστικής και Βιολογίας Πληροφορικής του Yale ως Ph.D. μαθητης σχολειου. Ο Vincent Cannataro, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, είναι επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Emmanuel College.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βακτήρια στα ούρα θα μπορούσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη

Γιατί οι περισσότεροι καπνιστές δεν αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα-Έρευνα

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η καρκινική γενετική στην υπηρεσία της στοχευμένης θεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.