Επιστημονικά Νέα

Γενετικές μεταλλάξεις: Μπορεί να προληφθεί 100% ο καρκίνος;

Γενετικές μεταλλάξεις: Μπορεί να προληφθεί 100% ο καρκίνος;

Γενετικές μεταλλάξεις: Η παρέμβαση της δημόσιας υγείας που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτά τα στοιχεία θα μετριάσει τη σοβαρότητα της νόσου αποτρέποντας τη συσσώρευση μεταλλάξεων που συμβάλλουν άμεσα στον φαινότυπο του καρκίνου.

Μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του Yale μπορεί τώρα να ποσοτικοποιήσει τους παράγοντες που προκαλούν αλλαγές στο DNA που συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη καρκίνου σε όγκους των περισσότερων μεγάλων τύπων όγκων. Γράφουν σε μια νέα δημοσίευση, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Biology and Evolution, ότι η νέα τους προσέγγιση μοριακής ανάλυσης φέρνει σαφήνεια σε μια μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με το πόσο έλεγχο έχουν οι άνθρωποι στην ανάπτυξη καρκίνου με την πάροδο του χρόνου. Η εξέταση των περιπτώσεων συγκεκριμένων γενετικών μεταλλάξεων μπορεί να αποκαλύψει τον βαθμό στον οποίο οι εκθέσεις που μπορούν να προληφθούν, όπως το υπεριώδες φως, προκάλεσαν ανάπτυξη όγκου σε 24 καρκίνους, δήλωσε ο Jeffrey Townsend, Ph.D., καθηγητής Βιοστατιστικής στο Elihu στο Τμήμα Βιοστατιστικής στο YSPH.

“Μπορούμε τώρα να απαντήσουμε στην ερώτηση, από όσο γνωρίζουμε, Ποια είναι η υποκείμενη πηγή των βασικών μεταλλάξεων που άλλαξαν αυτά τα κύτταρα σε καρκίνο αντί να παραμείνουν φυσιολογικός ιστός;” είπε. Μερικοί από τους πιο διαδεδομένους καρκίνους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστό ότι μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπινες αποφάσεις. Οι καρκίνοι του δέρματος όπως το μελάνωμα εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στο υπεριώδες φως και οι καρκίνοι του πνεύμονα μπορούν συχνά να αναχθούν στη χρήση καπνού. Αλλά οι επιστήμονες αγωνίζονται εδώ και καιρό να μετρήσουν πόσο ο όγκος οποιουδήποτε ατόμου αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών που μπορούν να προληφθούν σε σύγκριση με τη γήρανση ή τυχαία.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι μπορούν να προβλέψουν αξιόπιστα πώς ορισμένοι παράγοντες που προκαλούν συγκεκριμένες μεταλλάξεις που αλλάζουν το γονιδίωμα στους ιστούς. Συνδυάζοντας αυτή τη γνώση με τη μέθοδό τους που ποσοτικοποιεί τη συμβολή κάθε μετάλλαξης στον καρκίνο, ο Townsend και οι συνεργάτες του έδειξαν το συγκεκριμένο ποσοστό της ευθύνης που έπρεπε να αποδοθεί σε γνωστούς και άγνωστους αλλά αναγνωρισμένους παράγοντες για την εμφάνιση του καρκίνου. “Αυτό μας δίνει το τελευταίο κομμάτι παζλ για να συνδέσουμε αυτό που συνέβη στο γονιδίωμά σας με τον καρκίνο”, εξήγησε. “Αυτό είναι πραγματικά άμεσο: Κοιτάζουμε τον όγκο σας και βλέπουμε το σήμα γραμμένο στον όγκο σας για το τι προκάλεσε αυτόν τον καρκίνο.”

Στην έκθεσή τους γράφουν ότι ορισμένοι καρκίνοι είναι πιο ελεγχόμενοι από άλλους. Για παράδειγμα, παράγοντες που μπορούν να προληφθούν ευθύνονται για ένα μεγάλο μέρος του σχηματισμού όγκων της ουροδόχου κύστης και του δέρματος. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι καρκίνοι του προστάτη και τα γλοιώματα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικές διαδικασίες που σχετίζονται με την ηλικία. Οι τοπικοί πληθυσμοί ή τα επαγγέλματα που υποφέρουν από υπερβολικά υψηλά επίπεδα καρκίνου μπορεί επίσης να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα για να ανακαλύψουν περιπτώσεις έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες, πρότεινε ο Townsend. Η ιδέα φαίνεται πολλά υποσχόμενη, είπε, επειδή η σύλληψη του ποσοστού των παραγόντων θα μπορούσε ενδεχομένως να εκθέσει τις υποκείμενες αιτίες που οδήγησαν στην ανάπτυξη του όγκου.

“Μπορεί να είναι χρήσιμο όσον αφορά την παροχή σχολίων στους ανθρώπους που τους επιτρέπουν να γνωρίζουν ποιες είναι οι αιτίες του καρκίνου τους”, είπε. “Μπορεί να μην θέλουν όλοι να μάθουν. Αλλά σε προσωπικό επίπεδο, μπορεί να είναι χρήσιμο στους ανθρώπους να αποδίδουν τον καρκίνο στην αιτία του.” Δεν ενσωματώνονται όλες οι γενετικές αλλαγές που οδηγούν σε όγκους στην τρέχουσα προσέγγιση, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των πολύπλοκων γενετικών αλλαγών όπως τα διπλά γονίδια ή τα χρωμοσώματα. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέους παράγοντες που οδηγούν επίσης στην ανάπτυξη όγκου, έτσι ο Townsend προειδοποίησε ότι οι τρέχουσες προσεγγίσεις δεν παρέχουν μια πλήρη λογιστική. Και η μέθοδος της ομάδας του παραμένει ανεξιχνίαστη σε πολλούς λιγότερο συχνούς καρκίνους που η ομάδα δεν έχει μελετήσει ακόμη.

Ωστόσο, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας να αναγνωρίσουν γρήγορα τις πηγές καρκίνου προτού οδηγήσουν σε περισσότερους όγκους, σώζοντας έτσι ζωές. “Η παρέμβαση της δημόσιας υγείας που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτές τις υπογραφές που μπορούν να προληφθούν θα μετριάσει τη σοβαρότητα της νόσου αποτρέποντας τη συσσώρευση μεταλλάξεων που συμβάλλουν άμεσα στον φαινότυπο του καρκίνου”, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. Ο συν-ερευνητής Jeffrey Mandell εργάζεται στο Τμήμα Υπολογιστικής και Βιολογίας Πληροφορικής του Yale ως Ph.D. μαθητης σχολειου. Ο Vincent Cannataro, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, είναι επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Emmanuel College.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βακτήρια στα ούρα θα μπορούσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο του προστάτη

Γιατί οι περισσότεροι καπνιστές δεν αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα-Έρευνα

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η καρκινική γενετική στην υπηρεσία της στοχευμένης θεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.