Επιστημονικά Νέα

Γέλιο υγεία: 8 οφέλη του γέλιου σύμφωνα με τη Νευροεπιστήμη

Γέλιο υγεία: 8 οφέλη του γέλιου σύμφωνα με τη Νευροεπιστήμη

Γέλιο υγεία: Ένα τακτικό γέλιο δεν είναι απλώς πολυτέλεια, αλλά απαραίτητο για μια υγιή ζωή.

Έχετε βιώσει πώς ένα καλό γέλιο έχει έναν τρόπο να βάζει τα πράγματα σε υγιή προοπτική. Ακόμα καλύτερα: Η επιστήμη λέει ότι το τακτικό γέλιο μπορεί να έχει θεραπευτικά και προληπτικά αποτελέσματα για την υγεία σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι από τη στιγμή που γεννιόμαστε, το γέλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την ευημερία μας.

Ακριβώς ως ένα παράδειγμα, μια μελέτη του Απριλίου 2020 που δημοσιεύτηκε στο Oxford Academic Journal, Cerebral Cortex, έδειξε ότι το γέλιο είναι μια σημαντική οδός για τα μωρά να σχηματίσουν κοινωνικούς δεσμούς, να κατανοήσουν συναισθήματα, να αναπτύξουν ικανότητα για μνήμη και να δημιουργήσουν σημαντικές νευρικές οδούς στον εγκέφαλο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γέλιο είναι επίσης βασικό για τη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού, όπως η οικοδόμηση μυών και δύναμης στο πάνω μέρος του σώματος.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα οφέλη του γέλιου δεν επιβραδύνονται καθώς μεγαλώνουμε. Οι ειδικοί της ψυχολογίας και των νευροεπιστημών επισημαίνουν μερικές απίστευτες συνέπειες του να γελάς κάθε μέρα. Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν γελάτε

Το γέλιο μειώνει το άγχος

Δεν είναι μυστικό ότι το γέλιο είναι ένας καλός τρόπος για να αφήσετε λίγο ατμό. Το γέλιο αναγκάζει τους μύες μας να συστέλλονται και να απελευθερώνονται, καταπραΰνοντάς μας φυσιολογικά παρόμοια με τις τεχνικές καταπολέμησης του στρες, όπως η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. «Αλλά βιοχημικά, μειώνει το στρες», λέει ο Steven Sultanoff, PhD, αδειούχος κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Pepperdine, ο οποίος έχει μελετήσει τις επιπτώσεις του γέλιου και του χιούμορ στην υγεία για 35 χρόνια.

Ο Δρ Sultanoff λέει ότι αυτή η μείωση του στρες συμβαίνει επειδή το γέλιο μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Επισημαίνει έρευνα που το δείχνει αυτό, όπως μια μελέτη του 2021 που εξέτασε την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το γέλιο καταστέλλει τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και το άγχος, αλλά εντυπωσιακά ενισχύει επίσης χημικές ουσίες όπως οι ενδορφίνες, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη – όλα συνδέονται με την ευτυχία, την ευχαρίστηση και την ανθεκτικότητα στο στρες.

Το γέλιο προάγει την ψυχική υγεία

Η διαχείριση του άγχους είναι μια σημαντική οδός για καλύτερη ψυχική υγεία. Αλλά το γέλιο προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην ενίσχυση της γνωστικής και ψυχικής υγείας, λέει ο Brian King, PhD, νευρολόγος, ψυχολόγος, stand-up κωμικός και συγγραφέας του The Art of Taking It Easy. «Η επεξεργασία του χιούμορ και η ανταπόκριση σε αυτό μέσω του γέλιου δημιουργεί στην πραγματικότητα μια τεράστια εγκεφαλική δραστηριότητα», λέει.

Ο Δρ Κινγκ προσθέτει ότι συγκεκριμένα, το γέλιο «αυξάνει τη δραστηριότητα στην αριστερή μετωπιαία περιοχή». Αυτή η δραστηριότητα προάγει την υγιή γνωστική λειτουργία…και είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη του 2015 στην Κορέα διαπίστωσε ότι το τακτικό γέλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, παρόμοια με τον τρόπο που λειτουργούν τα αντικαταθλιπτικά.

Το γέλιο μπορεί να μειώσει την αίσθηση του πόνου και της δυσφορίας

Σύμφωνα με έρευνα στο Current Research in Physiology, το γέλιο είναι ένα φυσικό παυσίπονο. Ο Δρ Σουλτάνοφ λέει ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι καλά τεκμηριωμένο και σε άλλες μελέτες – μια που χρησιμοποίησε παγωμένο νερό: «[Οι επιστήμονες] ζητούν από κάποιον να βάλει το χέρι του και το παγωμένο νερό μέχρι να μην το ανεχθεί άλλο», λέει. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μπαίνουν σε μια κατάσταση που τους κάνει να γελούν. «Μετά από αυτό, ξαναβάζουν το χέρι τους στο παγωμένο νερό και μπορούν να κρατήσουν τα χέρια τους στο παγωμένο νερό πολύ περισσότερο μετά το γέλιο».

Λειτουργεί ως μια μίνι προπόνηση

«Σκεφτείτε τους μύες που χρειάζονται για να προκαλέσετε γέλιο—όχι μόνο στο πρόσωπό σας, αλλά και στον πυρήνα σας», λέει ο Δρ Κινγκ. «Σκεφτείτε τότε όλες τις άλλες συμπεριφορές που κάνουμε καθώς γελάμε, όπως το να χτυπάμε παλαμάκια ή να πατάμε τα πόδια μας. Είναι μια προπόνηση». Έρευνα από το International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι μόνο 10 με 15 λεπτά γέλιο καίει έως και 40 θερμίδες, παρόμοια με το γρήγορο περπάτημα. Μια άλλη μελέτη του 2022 από την BMC Geriatrics έδειξε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα γιόγκα γέλιου διάρκειας 12 εβδομάδων είδαν σημαντικά βελτιωμένα σωματικό βάρος και μετρήσεις ΔΜΣ, καθώς και καλύτερα επίπεδα στρες και γενική ευεξία.

Το γέλιο δυναμώνει τους πνεύμονές σας

Το χιούμορ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων και αντλεί το σώμα σας με αέρα πλούσιο σε οξυγόνο, σύμφωνα με έρευνα από το Journal of Aging. Επιπλέον, λέει ο Δρ Sultanoff, το γέλιο αυξάνει την απελευθέρωση της ανοσοσφαιρίνης Α (IGA), ενός σημαντικού αντισώματος που σας προστατεύει από ασθένειες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καταπολέμηση ασθενειών του ανώτερου αναπνευστικού.

Το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό

Ο Δρ Κινγκ λέει ότι το γέλιο ενισχύει την αποτελεσματικότητα ορισμένων κυττάρων στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η έρευνα Journal of Aging σημείωσε ότι μετά το γέλιο, τα επίπεδα αυτών των ανοσοκυττάρων αυξήθηκαν για έως και 12 ώρες. Επιπλέον, λέει ο Δρ Κινγκ: «Καθώς το άγχος συχνά μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βοηθώντας στη διαχείριση του στρες, το γέλιο βοηθά να διατηρήσουμε το γενικό ανοσοποιητικό μας σύστημα σε κατάσταση λειτουργίας».

Το γέλιο προάγει την υγεία της καρδιάς

Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο HUMOR διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο γελάτε, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο. Το γέλιο οξυγονώνει το αίμα σας, ενισχύει την κυκλοφορία, μειώνει την αρτηριακή σας πίεση και βελτιώνει τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (ένα μέτρο που σχετίζεται με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο στρες, καλύτερη ψυχική υγεία και ισχυρότερη υγεία της καρδιάς).

Το γέλιο θα μπορούσε να προωθήσει ένα πιο υγιές έντερο

Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν τις φυσιολογικές επιδράσεις του γέλιου στο σώμα – «αλλά», λέει ο Δρ Sultanoff, «μπορούμε να κάνουμε μερικές ενδιαφέρουσες παρεκβολές». Για παράδειγμα, λέει ότι έχουμε πολλές έρευνες που δείχνουν ότι το χρόνιο άγχος και ο χρόνιος θυμός συνδέονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. «Θα μπορούσατε βεβαίως να υποστηρίξετε ότι η αίσθηση του χιούμορ —μέσω της μείωσης του συναισθηματικού στρες και των δυσάρεστων συναισθημάτων— μπορεί να μειώσει αυτά τα σωματικά προβλήματα [που σχετίζονται με τον θυμό ή το άγχος]».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντικά είναι τα οικογενειακά παιχνίδια για τα παιδιά σας;

Περάστε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας

Γιατί μερικοί άνθρωποι γαργαλιούνται περισσότερο;

Φτιάξτε τη διάθεσή σας με απλά βήματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς οι καθημερινές εργασίες επεκτείνουν την ζωή;

Προσδόκιμο ζωής: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέτοιες σύντομες περίοδοι δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Μπορεί το άσθμα να εμφανιστεί στην 3η ηλικία;

Άσθμα: Το άσθμα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά ηλικιωμένα άτομα με άσθμα μπορούν να ζήσουν ενεργή και ικανοποιητική ζωή.

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.