Επιστημονικά Νέα

Γαστρικό bypass: Καταπολεμάται ο διαβήτης τύπου 2 με χειρουργική επέμβαση;

Γαστρικό bypass: Καταπολεμάται ο διαβήτης τύπου 2 με χειρουργική επέμβαση;

Γαστρικό bypass: Μελέτη φέρνει στο φως καινοτόμα στοιχεία προσέγγισης για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2. Θα συμβάλει το γαστρικό bypass στη μείωσή του;

Ένα τεστ που αναπτύχθηκε πρόσφατα θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση γαστρικού bypass θα παρουσιάσουν ύφεση του διαβήτη τύπου 2 εντός δύο ετών από τη διαδικασία, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Γαστρικό bypass για καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2

Το τεστ, το οποίο μετρά τα επίπεδα κεραμιδίων στο αίμα, μια κηρώδη ουσία που μοιάζει με λίπος παρόμοια με τη χοληστερόλη, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογήσει την πιθανότητα υποτροπής του διαβήτη τύπου 2 σε έναν ασθενή με γαστρικό bypass μέσα σε μια δεκαετία. “Αυτές οι ανθρώπινες μελέτες επικυρώνουν τα προηγούμενα ευρήματά μας σε τρωκτικά ότι τα κεραμίδια είναι οι κύριοι παράγοντες του διαβήτη. Αποκαλύπτουν επίσης ένα νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο των γιατρών για τη διαχείριση της υγείας του αυξανόμενου αριθμού ατόμων που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική”, λέει ο Scott Summers, Ph.D. ., συγγραφέας της μελέτης και συνδιευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τον Μεταβολισμό του Διαβήτη. 

Σε προηγούμενες μελέτες, ο Summers και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα κεραμίδια μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που μπορεί να παράγει ή να χρησιμοποιήσει ένας οργανισμός, αυξάνοντας την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Ενδιαφερόμενοι, αποφάσισαν να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ κεραμιδίων, διαβήτη και σοβαρής παχυσαρκίας. Περισσότεροι από 24 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι σοβαρά παχύσαρκοι με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 35 ή μεγαλύτερο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS). Ως αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς έχουν σημαντικό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Για ορισμένα από αυτά τα άτομα, η χειρουργική επέμβαση γαστρικoύ bypass είναι συχνά η καλύτερη επιλογή. Περίπου 250.000 χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ ετησίως, σύμφωνα με την ASMBS. Η διαδικασία δημιουργεί μια μικρή θήκη από το στομάχι και τη συνδέει απευθείας με το λεπτό έντερο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς θα αισθάνονται χορτάτοι αφού τρώνε λιγότερο φαγητό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να χάσουν περισσότερο από το 30% του σωματικού τους βάρους μετά την επέμβαση και να το διατηρήσουν για τουλάχιστον επτά χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK). Ο διαβήτης είναι λιγότερο συνηθισμένος μετά από γαστρικό bypass, αλλά η πρόβλεψη για το ποιοι ασθενείς θα έχουν ύφεση της νόσου ή αργότερα υποτροπή ήταν δύσκολη, λέει η Annelise M. Poss, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριο του Summers.

Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, οι Summers, Poss και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.156 άτομα, ηλικίας 18-72 ετών, που συλλέχθηκαν σε διάστημα 12 ετών. Τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: 418 άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση γαστρικού bypass. 417 που δεν χειρουργήθηκαν επειδή τους αρνήθηκαν την ασφαλιστική κάλυψη. και 321 σοβαρά παχύσαρκα άτομα που δεν σκέφτηκαν τη χειρουργική επέμβαση. Οι ερευνητές επέλεξαν να έχουν δύο ομάδες ελέγχου για να εξηγήσουν την πιθανότητα ότι όσοι δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη είχαν περισσότερα κίνητρα για δίαιτα, άσκηση και ενασχόληση με άλλες στρατηγικές απώλειας βάρους από εκείνους που δεν ενδιαφέρονταν για γαστρική παράκαμψη.

Συνολικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα κεραμιδίου πριν από τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης προέβλεπαν ποιοι ασθενείς θα επιτύγχαναν ύφεση του διαβήτη δύο χρόνια αργότερα. Από τους 67 ασθενείς με γαστρική παράκαμψη που είχαν διαβήτη πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι 49 (73%) είχαν είτε παροδική είτε παρατεταμένη ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, αυτά τα άτομα με υψηλά κεραμίδια δεν πέτυχαν ύφεση του διαβήτη, ανεξάρτητα από την αλλαγή βάρους. Μεταξύ των περιορισμών της όμως, η μελέτη δεν συμπεριέλαβε μια ομάδα αδύνατων ατόμων.

Ως αποτέλεσμα, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εάν τα επίπεδα κεραμιδίου επηρεάζουν την εξέλιξη του διαβήτη πέρα ​​από έναν πολύ παχύσαρκο πληθυσμό. Οι ερευνητές επίσης δεν εμπόδισαν τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν παρεμβάσεις απώλειας βάρους ή αλλαγές στον τρόπο ζωής πέρα ​​από το πεδίο της μελέτης, η οποία επικεντρώθηκε ειδικά στο Roux-en-Y, την πιο κοινή χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης. Ενώ τα δεδομένα που συνδέουν τα υψηλά επίπεδα κεραμιδίων με τον διαβήτη είναι ισχυρά, απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού συστηθούν οι συνήθεις δοκιμές κεραμιδίων, λέει ο Summers.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων των κεραμιδίων και της εξέλιξης του διαβήτη σε άλλους πληθυσμούς. “Η συναρπαστική ερώτηση που θέλουμε να απαντήσουμε είναι η εξής: Ποιοι είναι οι μοναδικοί παράγοντες που αυξάνουν τα κεραμίδια σε μερικούς ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στον διαβήτη; Σαφώς, δεν είναι μόνο η παχυσαρκία. Μια σημαντική πρόοδος θα ήταν να βρεθεί μια οικογένεια ή ένα μοναδικό σύνολο ατόμων που είναι επιρρεπή στη συσσώρευση κεραμιδίων και να αναπτύξουν τη νόσο. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη εξατομικευμένης ιατρικής περίθαλψης με βάση αυτούς τους βιοδείκτες κεραμιδίου “, λέει ο Summers.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης στα νοσοκομεία ως τυπική περίθαλψη

Ο διαβήτης που προκαλείται από υποσιτισμό μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως

Μπορεί ο ψευδάργυρος να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2;

Η Αγιουρβέδα μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη τύπου 2, λέει νέα μεγάλη μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.