Διαβήτης

CGM Διαβήτης: Η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης στα νοσοκομεία ως τυπική περίθαλψη

CGM Διαβήτης: Η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης στα νοσοκομεία ως τυπική περίθαλψη

Είναι ενδιαφέρον ότι τώρα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτοματοποιημένα σετ παραγγελιών ινσουλίνης, τα οποία υπάρχουν στον ηλεκτρονικό μας φάκελο υγείας.

Διαβήτης: Ως ενδοκρινολόγος ενηλίκων, έχω χρησιμοποιήσει συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης, ή CGM, πολλές φορές στους ασθενείς μου για να διαχειριστώ και να ελέγξω καλύτερα τις τιμές του διαβήτη και της γλυκόζης τους. Τα τελευταία 4 ή 5 χρόνια, σκέφτομαι πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό καλύτερα σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον όπου το ένα τρίτο όλων των ασθενών που έρχονται έχουν μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης. Αναρωτήθηκα αν μπορούσαμε να πάρουμε και να μεταφράσουμε τη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης CGM από το περιπατητικό περιβάλλον στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Δημιουργήσαμε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που άρχισε να το δοκιμάζει. Αναθέσαμε στους μισούς ασθενείς να φορούν μια συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης

CGM όπου μπορούσαμε να δούμε τα αποτελέσματα και στους άλλους μισούς να φορούν αυτή τη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης CGM αλλά τυφλωμένοι, έτσι ώστε στο τέλος να μπορούμε να συλλάβουμε και να δούμε ποια ήταν τα αποτελέσματα όταν μπορούσαμε να διαχειριστούμε χρησιμοποιώντας αποτελέσματα αυτής συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης [ CGM] έναντι μη χρήσης τους.

Καταφέραμε να δημοσιεύσουμε ένα μικρό μέρος αυτών των αποτελεσμάτων τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Όταν εμφανίστηκε η COVID, σκεφτήκαμε ότι μπορεί να είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν λίγο καλύτερα τι μπορεί να συμβεί εάν έχουν πρόσβαση στη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης CGM.

Βρήκαμε ότι μπορούσαμε να ελέγξουμε καλύτερα αυτά τα εύρη υπεργλυκαιμίας και να τα μειώσουμε.

Ο αριθμός των ατόμων με χρόνο μεταξύ 80 και 250 mg/dL βελτιώθηκε στην ομάδα που είχε πρόσβαση στη συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης CGM, τους οποίους θα μπορούσαμε στη συνέχεια να διαχειριστούμε με βάση αυτές τις τιμές.

Συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης CGM στο Νοσοκομείο ως Πρότυπο Φροντίδας Όταν ο FDA βγήκε με το σχόλιο ότι δεν θα είχε αντίρρηση για τη χρήση της συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης CGM στο νοσοκομείο, μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως τυπική περίθαλψη.

Στην πραγματικότητα αποσύραμε την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που κάναμε και αντ’ αυτής θεσπίσαμε την τυπική περίθαλψη, όπου οι ασθενείς που έρχονταν στο νοσοκομείο μπορούσαν να τοποθετηθούν σε συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης CGM.

Οι ομάδες που είχαμε στη θέση τους θα κατάφερναν και θα τις ακολουθούσαν με βάση τα αποτελέσματα.

Αυτή ήταν μια ευκαιρία γιατί, για τους ασθενείς με COVID-19, το νοσηλευτικό προσωπικό που δεν ήθελε να πηγαίνει στα δωμάτια τόσο συχνά για να πάρει το σημείο περίθαλψής τους ή που δεν ήθελε να χρησιμοποιεί τόσα Μέσα Ατομικής Προστασίας ΜΑΠ κάθε φορά που πήγαινε σε δωμάτιο θα μπορούσε τώρα να παρακολουθεί αυτές τις τιμές από το νοσηλευτικό σταθμό αντί να χρειάζεται να πάει στο δωμάτιο.

Το κάναμε αυτό τώρα με περισσότερους από 400 ασθενείς στο νοσοκομείο και μάθαμε μερικά πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα.

Το ένα είναι ότι χρειάζεστε ακόμα μια ομάδα για να μπει και να τοποθετήσει αυτές τις συσκευές.

Το νοσηλευτικό προσωπικό μας, οι νοσηλευτές μας και οι εντατικολόγοι μας δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το πώς λειτουργούν αυτές οι συσκευές ή ακόμη και πώς να τις τοποθετήσουν.

Οι ομάδες μας έπρεπε να εκπαιδεύσουν τις νοσοκόμες δίπλα στο κρεβάτι να μπαίνουν και να τοποθετούν απλώς τη συσκευή σε ασθενείς με COVID-19.

Μόλις τοποθετήθηκε η συσκευή, είχαμε στη συνέχεια νοσηλευτικό προσωπικό που μπορούσε να παρακολουθεί εξ αποστάσεως, εκτός από τη νοσοκόμα δίπλα στο κρεβάτι, και να μπορεί να τους συμβουλεύει εάν τα σάκχαρα στο αίμα ήταν πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά και χρειαζόταν μια προσαρμογή με αυτά τα σετ παραγγελίας ινσουλίνης. Επιπλέον, προσθέσαμε άλλη μια στρώση.

Είχαμε μια συνιστώσα 24/7 παρακολούθησης από μια ομάδα που θα παρακολουθούσε μόνο για υπογλυκαιμία.

Οι ασθενείς στο νοσοκομείο διατρέχουν κίνδυνο για υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Τώρα, όταν οι τιμές τους ήταν κάτω από 80 mg/dL, μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε, να καλέσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό και να τους ζητήσουμε να χορηγήσουν γλυκόζη ή υδατάνθρακες προτού φτάσουν σε αυτό το κρίσιμο σημείο κάτω από 70 mg/dL ή κάτω από 54 mg/dL.

Ήταν ενδιαφέρον γιατί το έχουν εξετάσει και άλλοι. Ο Ηλίας Σπανάκης το έκανε αυτό, αλλά το έκανε σε ασθενείς που είχαν υψηλό κίνδυνο για υπογλυκαιμία. Μπόρεσε να αναγνωρίσει αυτούς τους ασθενείς και να τους τοποθετήσει συσκευή συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης CGM. Διαπίστωσε επίσης ότι θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης υπογλυκαιμίας σε αυτούς τους ασθενείς.

Πώς τα φέρνουμε όλα μαζί;

Είναι ενδιαφέρον ότι τώρα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτοματοποιημένα σετ παραγγελιών ινσουλίνης, τα οποία υπάρχουν στον ηλεκτρονικό μας φάκελο υγείας. Έχουμε εικονικές υπηρεσίες διαχείρισης γλυκόζης που εξετάστηκαν από τον Δρ Rushakoff στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Φρανσίσκο UCSF.

Το κάναμε επίσης τώρα και διαπιστώσαμε ότι η δυνατότητα παροχής εικονικών συστάσεων μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά, ειδικά σε αυτό το περιβάλλον COVID-19. Εξετάζουμε επίσης εάν θα μπορούσαμε να προσθέσουμε μια υβριδική αντλία κλειστού βρόχου για συγκεκριμένους ασθενείς που επίσης μπορεί να τη χρειαστούν.

Τέλος, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Δρ Klonoff, όταν εξετάζετε τη γλυκόζη και την εξετάζετε στο περιβάλλον του νοσοκομείου, αυτό που διαχειριζόμαστε ως άλλα ζωτικά σημεία —διαχειριζόμαστε τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία, τα επίπεδα οξυγόνου— δεν είναι ακόμη η γλυκόζη άλλο ένα από τα ζωτικά σημάδια;

Όπως ονομάσαμε πρόσφατα την εργασία μας, «Η γλυκόζη ως το πέμπτο ζωτικό σημάδι», θα έπρεπε πραγματικά να είναι μια από αυτές τις μετρήσεις που αξιολογούμε σε βάση ρουτίνας στο νοσοκομείο για να μας επιτρέψει να φροντίζουμε καλύτερα τους ασθενείς μας με διαβήτη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαβήτης τύπου 2 επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

Χειρουργείο αντιμετωπίζει παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ο προδιαβήτης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής στους νεαρούς ενήλικες

Η τεχνολογία σύμμαχος των παιδιών με διαβήτη στην πανδημία

4 φορές πιο επιρρεπή σε long Covid τα άτομα με διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κινδυνεύουν τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες λόγω του πρόσφατου ΦΕΚ για αποζημιώσεις αισθητήρων γλυκόζης. ‘’ Ακατανόητο το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος και δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί απάντηση από την κ. Καρποδίνη.’’, , λέει η κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος της ΕΛΟΔΙ στο healthweb.gr.

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

Σε διάστημα 9 ετών, 200 άτομα με προδιαβήτη και 138 με διαβήτη πέθαναν. Με βάση εκείνους που επέζησαν μετά από παρακολούθηση, το περπάτημα σχεδόν 10.000 βημάτων την ημέρα ήταν το καλύτερο για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη.

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.