Επιστημονικά Νέα

Φροντιστές γνωστική έκπτωση: Αυξημένη πιθανότητα υποκειμενικής γνωστικής έκπτωσης σε επαγγελματίες υγείας

Φροντιστές γνωστική έκπτωση: Αυξημένη πιθανότητα υποκειμενικής γνωστικής έκπτωσης σε επαγγελματίες υγείας

Φροντιστές γνωστική έκπτωση: Ως υποκειμενική γνωστική έκπτωση ορίζεται η αυτοαναφερόμενη εμπειρία επιδείνωσης της σύγχυσης ή της απώλειας μνήμης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Οι επαγγελματίες υγείας που παρέχουν φροντίδα έχουν υψηλότερο ρίσκο να αναπτύξουν αυτή την επιδείνωση.

Οι επαγγελματίες υγείας που παρέχουν φροντίδα σε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο με πάθηση υγείας ή αναπηρία είναι πιο πιθανό να έχουν υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD). Αυτό ήταν το συμπέρασμα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 19 Νοεμβρίου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Η Eva M. Jeffers, M.P.H., από τα CDC στην Ατλάντα, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν την υποκειμενική γνωστική έκπτωση μεταξύ φροντιστών ηλικίας 45 ετών και άνω, χρησιμοποίησε δεδομένα από 22 πολιτείες στο Σύστημα Παρακολούθησης Παράγοντα Κινδύνου Συμπεριφοράς 2015-2019. Ως υποκειμενική γνωστική έκπτωση ορίστηκε η αυτοαναφερόμενη εμπειρία επιδείνωσης της σύγχυσης ή της απώλειας μνήμης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

 

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το SCD αναφέρθηκε από το 12,6% των φροντιστών που παρείχαν φροντίδα σε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο με κατάσταση υγείας ή αναπηρία τις προηγούμενες 30 ημέρες και στο 10,2% των μη φροντιστών. Σε σύγκριση με τους μη φροντιστές με SCD, οι φροντιστές με SCD ήταν πιο πιθανό να εργάζονται, οι άνδρες και οι ηλικίες 45 έως 64 ετών και ήταν πιο πιθανό να έχουν χρόνιες παθήσεις. Σε σύγκριση με τους φροντιστές χωρίς SCD, οι φροντιστές με SCD ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συχνή ψυχική δυσφορία, ιστορικό κατάθλιψης και συχνούς περιορισμούς δραστηριότητας. “Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους και τους φροντιστές των ασθενών τους αναγνωρίζοντας το SCD και τις σχετικές προκλήσεις στην παροχή περίθαλψης και παρέχοντας αντισταθμιστικές στρατηγικές για την προώθηση της υγείας και της ευημερίας τόσο των φροντιστών όσο και των αποδεκτών της φροντίδας τους”, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η φροντίδα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία των φροντιστών. Λίγα είναι γνωστά για τη γνωστική λειτουργία των φροντιστών. Η υποκευμενική γνωστική έκπτωση ανάμεσα στους φροντιστές θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στους λήπτες φροντίδας. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους και τους φροντιστές των ασθενών τους αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που σχετίζονται με το SCD στην παροχή φροντίδας. Ταυτόχρονα, μπορούν να παρέχουν αντισταθμιστικές στρατηγικές για την προώθηση της υγείας και της ευημερίας των φροντιστών, καθώς και των αποδεκτών της φροντίδας τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή πριν την εμμηνόπαυση οδηγεί σε ήπια γνωστική εξασθένηση

Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ υποφέρουν και στην κοινωνική τους ζωή

Η άνοια μπορεί να αποφευχθεί με την τακτική κατανάλωση ψαριών

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.