Επιστημονικά Νέα

Φωτοευαισθησία: Τι είναι και πώς να τη διαχειριστείτε

Φωτοευαισθησία: Τι είναι και πώς να τη διαχειριστείτε

Φωτοευαισθησία: Η ευαισθησία στον ήλιο δεν προκαλεί μονάχα εξανθήματα, αλλά βλάπτει επίσης το δέρμα σας σε επίπεδο DNA, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Η ευαισθησία στον ήλιο, γνωστή και ως φωτοευαισθησία, είναι η υπερβολική απόκριση που εμφανίζεται όταν το δέρμα σας εκτίθεται σε ελάχιστες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο ή άλλες πηγές. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε τύπο δέρματος, αλλά το εξάνθημα είναι πιο εύκολα ορατό σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Η ευαισθησία στον ήλιο εμφανίζεται ως εξάνθημα σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Όχι μόνο η ευαισθησία στον ήλιο προκαλεί εξανθήματα, αλλά βλάπτει επίσης το δέρμα σας σε επίπεδο DNA, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Οι δύο τύποι ευαισθησίας στον ήλιο

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι αντιδράσεων φωτοευαισθησίας ή ευαισθησίας στον ήλιο. Οι φωτοτοξικές αντιδράσεις είναι ο πιο κοινός τύπος και μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά μετά την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία. Παρουσιάζεται παρόμοια με ένα κακό ηλιακό έγκαυμα. Αυτός ο τύπος αντίδρασης εμφανίζεται ως σοβαρή απόκριση μεταξύ ορισμένων ενώσεων, όπως οι χημικές ουσίες, και το υπεριώδες φως.

Οι φωτοαλλεργικές αντιδράσεις είναι ανοσορυθμισμένες, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα πιστεύει ότι υπάρχει μια ξένη ουσία και πρέπει να εξαλειφθεί. Αυτός ο τύπος αντίδρασης μπορεί να συμβεί λίγες ημέρες μετά την έκθεση στο υπεριώδες φως. Μοιάζει περισσότερο με κόκκινο φολιδωτό εξάνθημα παρά με ηλιακό έγκαυμα.

Σημάδια και συμπτώματα ευαισθησίας στον ήλιο

Το εξάνθημα που σχετίζεται με την ευαισθησία στον ήλιο μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές. Μερικοί μπορεί να έχουν απλώς ερυθρότητα και πρήξιμο, όπως ηλιακό έγκαυμα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν κόκκινα εξογκώματα, φουσκάλες, απολέπιση ή ξεφλούδισμα. Η σοβαρότητα του εξανθήματος εξαρτάται από την έκταση της έκθεσης στο υπεριώδες φως. Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στον ήλιο μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της αντίδρασης. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα όπως φαγούρα. Οι ασθενείς με πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παραπονιούνται για τσούξιμο, πόνο ή πόνο.

Τι προκαλεί την ευαισθησία στον ήλιο;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες ή παράγοντες που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο στους ασθενείς. Εδώ είναι μερικά μόνο κοινά.

 • Φάρμακα
 • ΜΣΑΦ ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ιβουπροφαίνη), φάρμακα για την αρτηριακή πίεση (υδροχλωροθειαζίδη), χημειοθεραπεία (φθοροουρακίλη και μεθοτρεξάτη) και αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες ή σουλφοναμίδες).
 • Ιατρικές καταστάσεις
 • Αγγειακές παθήσεις κολλαγόνου (λύκος ή δερματομυοσίτιδα), πορφυρίες, μελαγχρωματική ξηροδερμία και πολύμορφη ελαφριά έκρηξη (PMLE).
 • Τροφή: Εσπεριδοειδή (λάιμ), άνηθος, μαϊντανός, σέλινο και σύκα.
 • Αρώματα: Περγαμόντο, λεβάντα, δεντρολίβανο και εσπεριδοειδή.
 • Προϊόντα περιποίησης δέρματος: Ρετινοειδή, άλφα υδροξυοξέα (γλυκολικό οξύ), βήτα υδροξυοξέα (σαλικυλικό οξύ), βιταμίνη C και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ευαισθησία στον ήλιο

Οι ήπιες περιπτώσεις ευαισθησίας στον ήλιο μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται. Η κρέμα υδροκορτιζόνης μπορεί να καταπραΰνει το δέρμα και να μειώσει τον κνησμό. Τα αναλγητικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ήπιου πόνου. Οι δροσερές κομπρέσες ή τα ντους μπορούν επίσης να ηρεμήσουν το δέρμα.

Αποφύγετε το ζεστό νερό γιατί μπορεί να ερεθίσει το δέρμα ή το παρατεταμένο ντους μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα. Φροντίστε να πλένετε με ήπιο υγρό σαπούνι και νερό και να ενυδατώνετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μια ενυδατική κρέμα που δεν περιέχει βαφή ή άρωμα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε επιπλέον ενυδατική κρέμα από το κανονικό.

Πιο σοβαρές περιπτώσεις ευαισθησίας στον ήλιο θα απαιτήσουν βοήθεια από το γιατρό σας. Εάν έχετε πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυϊκή αδυναμία, δερματικές φουσκάλες ή εκτεταμένη συμμετοχή του δέρματός σας, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κρέμες ή χάπια στεροειδών, αντιισταμινικά ή παυσίπονα ανάλογα με τη σοβαρότητα του εξανθήματος και των συμπτωμάτων σας.

Τρόποι πρόληψης της ευαισθησίας στον ήλιο

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την ευαισθησία στον ήλιο είναι αποφεύγοντας την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, αποφύγετε τις ώρες αιχμής του ήλιου 10 π.μ.-4 μ.μ. Όταν βγαίνετε έξω, φροντίστε να προστατεύετε αποτελεσματικά το δέρμα σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

 • Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος (UVA και UVB blocking) με SPF 50. Οι φυσικοί αποκλειστές είναι λιγότερο ερεθιστικοί και αρχίζουν να προστατεύουν το δέρμα σας αμέσως μόλις τους εφαρμόσετε. Τα χημικά αντηλιακά χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να είναι αποτελεσματικά. Πρέπει να βάζετε ξανά αντηλιακό κάθε 1-2 ώρες. Μια ποσότητα σε μέγεθος γυαλιού είναι αρκετή για να καλύψει το σώμα σας — μην τσιγκουνευτείτε.
 • Φορέστε ένα καπέλο. Ένα καπέλο με φαρδύ γείσο θα αυξήσει την προστασία σας από τον ήλιο.
 • Φοράτε ρούχα προστασίας από τον ήλιο. Τα ρούχα με UPF 50 είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε ολόκληρο το σώμα σας χωρίς να χρειάζεται να εφαρμόσετε αντηλιακό παντού.
 • Φοράτε γυαλιά ηλίου με προστασία UVA και UVB. Αυτά βοηθούν στην αποφυγή βλάβης στα μάτια σας.
 • Χρησιμοποιήστε lip balm με SPF 50. Αυτό θα σας βοηθήσει να προστατέψετε τα χείλη σας, αλλά πρέπει να το εφαρμόζετε ξανά συχνά.

Η ευαισθησία στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά εξανθήματα ποικίλης σοβαρότητας που εξαρτώνται από τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο. Εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, παίρνετε ορισμένα φάρμακα ή χρησιμοποιείτε ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος, τρόφιμα ή αρώματα, θα πρέπει να αποφεύγετε το ηλιακό φως. Όταν βγαίνετε έξω, ακολουθήστε μερικές απλές οδηγίες για να αποφύγετε να βλάψετε το δέρμα σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φροντίστε την υγεία του προσώπου σας

Προσθέστε την ενυδατική κρέμα στην καθημερινότητά σας

Ανακαλύψτε τη δική σας ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

10 συμβουλές για την πρόληψη των ουλών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».