Επιστημονικά Νέα

Φλεγμονή εγκέφαλος: Γενετικά καθορισμένα επίπεδα συνδέονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Φλεγμονή εγκέφαλος: Γενετικά καθορισμένα επίπεδα συνδέονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Φλεγμονή εγκέφαλος: Η μελέτη δείχνει ότι το γονίδιο IL-6, το οποίο συνδέεται με τη συστηματική φλεγμονή, επηρεάζει επίσης τη δομή του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με αυτές τις νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Μια πιθανή σχέση μεταξύ της φλεγμονής και της δομής συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου έχει εντοπιστεί από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο JAMA Psychiatry, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για νευροαναπτυξιακές ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του φάσματος του αυτισμού και της σχιζοφρένειας. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν εντελώς νέο στόχο για τη φαρμακολογική θεραπεία αυτών των διαταραχών, ο οποίος δεν έχει αλλάξει σημαντικά από την ταυτοποίηση των αντιψυχωσικών φαρμάκων στα μέσα του τέλους του 20ού αιώνα.

Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα με έδρα το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Καρκίνου και Γονιδιωτικών Επιστημών, με συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, του Μάντσεστερ και του Μπρίστολ. Έδειξε ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή, ιδιαίτερα η ιντερλευκίνη (IL) 6, συνδέονται με τη μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε νευροψυχιατρικές διαταραχές. Χρησιμοποιώντας αρχεία από τη UK Biobank, μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων, η ομάδα μπόρεσε να συγκρίνει γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν τα επίπεδα της IL-6 και άλλων φλεγμονωδών γονιδίων σε περισσότερους από 20.000 ασθενείς με αλλαγές στον όγκο της φαιάς ουσίας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκέφαλος. Κατάφεραν να δείξουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της IL-6 και της δομής του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στις κροταφικές και μετωπιαίες περιοχές.

Περαιτέρω ανάλυση χρησιμοποιώντας τον Άτλαντα Ανθρώπινου Εγκεφάλου Allen, έδειξε ότι τα γονίδια που υπερεκφράζονται σε αυτές τις περιοχές σχετίζονται με καταστάσεις όπως η επιληψία, η γνωστική δυσλειτουργία και η σχιζοφρένεια. Η καθηγήτρια Rachel Upthegrove, στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου, είναι η ανώτερη συγγραφέας της εργασίας. Είπε: “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το γονίδιο IL-6, το οποίο γνωρίζουμε ότι συνδέεται με τη συστηματική φλεγμονή, επηρεάζει επίσης τη δομή του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με αυτές τις νευροψυχιατρικές διαταραχές. Η κατανόηση αυτών των δεσμών προσφέρει μια συναρπαστική ευκαιρία για εξερεύνηση νέων θεραπειών που στοχεύουν την IL -6. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο πρώτος νέος στόχος για σοβαρές ψυχικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας που έχει εντοπιστεί εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια”.

Ο Δρ Τζον Γουίλιαμς, του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο και τις Γονιδιωματικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου, πρώτος συγγραφέας της εργασίας, είπε: “Οι τρέχουσες θεραπείες για αυτές τις ασθένειες δρουν στην ντοπαμίνη, έναν χημικό αγγελιοφόρο στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τη διάθεση και την προσοχή. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες, ωστόσο, και δεν είναι αποτελεσματικές σε όλους τους ασθενείς. Υπάρχουν ήδη στην αγορά φάρμακα που στοχεύουν στη φλεγμονή καθώς και την ευκαιρία να ελέγξουν πιθανές νέες ενώσεις. Η εύρεση μιας νέας οδού για τη διερεύνηση των δεσμών μεταξύ της φλεγμονής, της δομής του εγκεφάλου και των νευροψυχιατρικών διαταραχών είναι πραγματικά συναρπαστική.”

Η εργασία είναι μέρος του προγράμματος PIMS (Psychosis Immune Mechanism Stratified Medicine Study), με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και που δημιουργήθηκε για να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ φλεγμονής και ψύχωσης. Στην επόμενη φάση της έρευνας, η ομάδα θα πραγματοποιήσει πειραματικές μελέτες για να αποκλείσει την IL-6, καθώς και να αναπαράγει την έρευνα της Biobank σε πιο διαφορετικές ομάδες ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδεση χαμηλού βάρους γέννησης με νευροαναπτυξιακά προβλήματα

Προαγωγή της ψυχικής υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς

Παιδιά παχύσαρκων μητέρων πιθανότερο να εμφανίσουν επιληψία

Γενετική ανακάλυψη νέας μορφής μυϊκής δυστροφίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.