Επιστημονικά Νέα

Φλεγμονή εγκέφαλος: Γενετικά καθορισμένα επίπεδα συνδέονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Φλεγμονή εγκέφαλος: Γενετικά καθορισμένα επίπεδα συνδέονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Φλεγμονή εγκέφαλος: Η μελέτη δείχνει ότι το γονίδιο IL-6, το οποίο συνδέεται με τη συστηματική φλεγμονή, επηρεάζει επίσης τη δομή του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με αυτές τις νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Μια πιθανή σχέση μεταξύ της φλεγμονής και της δομής συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου έχει εντοπιστεί από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο JAMA Psychiatry, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για νευροαναπτυξιακές ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του φάσματος του αυτισμού και της σχιζοφρένειας. Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν εντελώς νέο στόχο για τη φαρμακολογική θεραπεία αυτών των διαταραχών, ο οποίος δεν έχει αλλάξει σημαντικά από την ταυτοποίηση των αντιψυχωσικών φαρμάκων στα μέσα του τέλους του 20ού αιώνα.

Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα με έδρα το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου και το Ινστιτούτο Καρκίνου και Γονιδιωτικών Επιστημών, με συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, του Μάντσεστερ και του Μπρίστολ. Έδειξε ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή, ιδιαίτερα η ιντερλευκίνη (IL) 6, συνδέονται με τη μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε νευροψυχιατρικές διαταραχές. Χρησιμοποιώντας αρχεία από τη UK Biobank, μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων, η ομάδα μπόρεσε να συγκρίνει γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν τα επίπεδα της IL-6 και άλλων φλεγμονωδών γονιδίων σε περισσότερους από 20.000 ασθενείς με αλλαγές στον όγκο της φαιάς ουσίας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκέφαλος. Κατάφεραν να δείξουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της IL-6 και της δομής του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στις κροταφικές και μετωπιαίες περιοχές.

Περαιτέρω ανάλυση χρησιμοποιώντας τον Άτλαντα Ανθρώπινου Εγκεφάλου Allen, έδειξε ότι τα γονίδια που υπερεκφράζονται σε αυτές τις περιοχές σχετίζονται με καταστάσεις όπως η επιληψία, η γνωστική δυσλειτουργία και η σχιζοφρένεια. Η καθηγήτρια Rachel Upthegrove, στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου, είναι η ανώτερη συγγραφέας της εργασίας. Είπε: “Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το γονίδιο IL-6, το οποίο γνωρίζουμε ότι συνδέεται με τη συστηματική φλεγμονή, επηρεάζει επίσης τη δομή του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με αυτές τις νευροψυχιατρικές διαταραχές. Η κατανόηση αυτών των δεσμών προσφέρει μια συναρπαστική ευκαιρία για εξερεύνηση νέων θεραπειών που στοχεύουν την IL -6. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο πρώτος νέος στόχος για σοβαρές ψυχικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας που έχει εντοπιστεί εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια”.

Ο Δρ Τζον Γουίλιαμς, του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο και τις Γονιδιωματικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου, πρώτος συγγραφέας της εργασίας, είπε: “Οι τρέχουσες θεραπείες για αυτές τις ασθένειες δρουν στην ντοπαμίνη, έναν χημικό αγγελιοφόρο στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τη διάθεση και την προσοχή. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες, ωστόσο, και δεν είναι αποτελεσματικές σε όλους τους ασθενείς. Υπάρχουν ήδη στην αγορά φάρμακα που στοχεύουν στη φλεγμονή καθώς και την ευκαιρία να ελέγξουν πιθανές νέες ενώσεις. Η εύρεση μιας νέας οδού για τη διερεύνηση των δεσμών μεταξύ της φλεγμονής, της δομής του εγκεφάλου και των νευροψυχιατρικών διαταραχών είναι πραγματικά συναρπαστική.”

Η εργασία είναι μέρος του προγράμματος PIMS (Psychosis Immune Mechanism Stratified Medicine Study), με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και που δημιουργήθηκε για να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ φλεγμονής και ψύχωσης. Στην επόμενη φάση της έρευνας, η ομάδα θα πραγματοποιήσει πειραματικές μελέτες για να αποκλείσει την IL-6, καθώς και να αναπαράγει την έρευνα της Biobank σε πιο διαφορετικές ομάδες ασθενών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδεση χαμηλού βάρους γέννησης με νευροαναπτυξιακά προβλήματα

Προαγωγή της ψυχικής υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς

Παιδιά παχύσαρκων μητέρων πιθανότερο να εμφανίσουν επιληψία

Γενετική ανακάλυψη νέας μορφής μυϊκής δυστροφίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.