Επιστημονικά Νέα

Βρέφη βάρος: Σύνδεση χαμηλού βάρους γέννησης με νευροαναπτυξιακά προβλήματα

Βρέφη βάρος: Σύνδεση χαμηλού βάρους γέννησης με νευροαναπτυξιακά προβλήματα

Βρέφη βάρος: Σε σύγκριση με μωρά που γεννήθηκαν με βάρος μεταξύ 3,5-3,9 κιλά, το χαμηλότερο βάρος γέννησης συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μιας από τις παραπάνω νευροαναπτυξιακές αναπηρίες.

Η έρευνα της UiB δείχνει ότι η τελειόμηνη γέννηση με βάρος μικρότερο από 3,5 κιλά σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης νευροαναπτυξιακών προβλημάτων όπως η εγκεφαλική παράλυση και ο αυτισμός. Στην ιατρική έρευνα είναι ευρέως γνωστό ότι η πρόωρη γέννηση ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένων νευροαναπτυξιακών διαταραχών όπως η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός. Ωστόσο, τα περισσότερα μωρά που αναπτύσσουν νευροαναπτυξιακές αναπηρίες γεννιούνται μέχρι τη λήξη. Η Marianna Cortese στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής θέλησε να μάθει εάν η γέννηση στην ώρα της αλλά με χαμηλότερο βάρος επηρέαζε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των αναπηριών.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Εξέτασαν 1,8 εκατομμύρια γεννήσεις από το Ιατρικό Μητρώο Γεννήσεων στη Νορβηγία. Χρησιμοποιώντας τα μοναδικά προσωπικά αναγνωριστικά που είχαν εκχωρηθεί κατά τη γέννηση, συνέδεσαν τα δεδομένα με άλλα υποχρεωτικά υγειονομικά και διοικητικά μητρώα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να παρακολουθούν την υγεία των μωρών μέχρι την ενηλικίωση. Προσαρμόστηκαν για παράγοντες όπως το κάπνισμα της μητέρας, η οικογενειακή κατάσταση της μητέρας και η κατάσταση μετανάστη. Αυτοί οι παράγοντες είχαν μόνο ασήμαντο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα:

“Σε σύγκριση με μωρά που γεννήθηκαν με βάρος μεταξύ 3,5-3,9 κιλά, το χαμηλότερο βάρος γέννησης συσχετίστηκε με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μιας από τις παραπάνω νευροαναπτυξιακές αναπηρίες. Συμπεραίνουμε ότι το χαμηλότερο βάρος γέννησης μπορεί να είναι δείκτης νευροαναπτυξιακής (ΝΔ) αναπηρίας ανεξάρτητα από τον πρόωρο τοκετό”, λέει η Cortese.

Έως και 25 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος

Η ισχυρότερη συσχέτιση ήταν για την εγκεφαλική παράλυση, με 25 φορές αυξημένες πιθανότητες για τα χαμηλότερα βάρη γέννησης. Ακολούθησαν 16 φορές για αναπηρίες όρασης/ακοής, 11 φορές για νοητική ανεπάρκεια και 7 φορές για σχιζοφρένεια. Για την επιληψία ο κίνδυνος ήταν 5,4 φορές και για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και άλλες διαταραχές συμπεριφοράς (συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΥ) ήταν 3,5 φορές. “Παρά αυτές τις μεγάλες συσχετίσεις και τις αυξήσεις κινδύνου, το χαμηλό βάρος γέννησης εξηγεί μόνο ένα μικρότερο ποσοστό αναπηριών με μακροχρόνια νόσο (το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν για διανοητική αναπηρία με 21%), που σημαίνει ότι πρόκειται για περίπλοκες πολυπαραγοντικές ασθένειες”.

Απέκλεισαν όλα τα μωρά με δυσπλασίες από τη μελέτη:

“Οι δυσπλασίες μπορεί να αποτελούν μέρος των συνδρόμων και σχετίζονται με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες. Επομένως, αποκλείσαμε τα μωρά με δυσπλασίες για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα τα αποτελέσματά μας να οφείλονται σε μωρά με δυσπλασίες”, λέει η Cortese. Ο μόνος παράγοντας που προσάρμοσαν για αυτό επηρέασε το αποτέλεσμα ήταν το έτος γέννησης: “Το έτος γέννησης θα μπορούσε να καταγράφει τάσεις που συμβαίνουν σε σχέση με άλλους παράγοντες κινδύνου, την εμφάνιση διαταραχών, αλλαγές στη φροντίδα κ.λπ. Θα μπορούσε να είναι δείκτης κάποιου προγεννητικού προβλήματος”.

Παρά την ισχυρή σύνδεση μεταξύ χαμηλού βάρους γέννησης και νευροαναπτυξιακών αναπηριών, οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι το χαμηλό βάρος γέννησης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου: “Πιστεύουμε ότι το χαμηλότερο βάρος γέννησης υποδηλώνει ότι μπορεί να συνέβη κάτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που οδήγησε σε πιο αργή ανάπτυξη και κατά συνέπεια σε χαμηλότερο βάρος γέννησης, και αυτό το γεγονός προδιαθέτει ή αυξάνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο ορισμένων αναπηριών. Χαμηλό βάρος γέννησης θα μπορούσε έτσι να είναι δείκτης κάποιας προγεννητικής προσβολής ή προβλήματος”, λέει. Τα μωρά που γεννιούνται με μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για τις ίδιες αναπηρίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κι όμως… και οι άντρες μπορούν να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη

Αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε μωρά της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα

Μπορούν τα προβιοτικά να βελτιώσουν τις γνωστικές λειτουργίες;

6 εκατομμύρια πρόωροι τοκετοί λόγω ατμοσφαιρικής μόλυνσης κάθε χρόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".