Επιστημονικά Νέα

Ευγνωμοσύνη: Πώς βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία;

Ευγνωμοσύνη: Πώς βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία;

Ευγνωμοσύνη: Η ευγνωμοσύνη έχει συνδεθεί επιστημονικά με μειωμένο στρες, μειωμένο καρδιακό ρυθμό και βελτιωμένη συναισθηματική ρύθμιση.

Είναι εύκολο να πέσεις στην «παγίδα των παραπόνων» αυτές τις μέρες – αλλά η στροφή σε μια νοοτροπία ευγνωμοσύνης μπορεί να κάνει θαύματα για το σώμα και το μυαλό. Αυτό λέει η Δρ Anne-Katherin Eiselt από το Teladoc Health, επιστήμονας συμπεριφοράς και νευροεπιστήμονας με έδρα την Ουάσιγκτον, D.C. Η ευγνωμοσύνη έχει συνδεθεί επιστημονικά με μειωμένο στρες, μειωμένο καρδιακό ρυθμό και βελτιωμένη συναισθηματική ρύθμιση, είπε η γιατρός. Ποια είναι τα βασικά οφέλη της ευγνωμοσύνης;

evgnomosini

Ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη

«Η άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά θετικά αποτελέσματα τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική ευεξία», είπε η Eiselt. Η πράξη της έκφρασης ευγνωμοσύνης ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος σχετίζεται με τη ρύθμιση των συναισθημάτων, την επίλυση προβλημάτων και τα συναισθήματα σύνδεσης, είπε η γιατρός. Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης μπορεί επίσης να μειώσει τη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το άγχος, τα αρνητικά συναισθήματα και τον φόβο.

«Ασκώντας τακτικά την ευγνωμοσύνη, μπορούμε να ενισχύσουμε εκείνα τα νευρικά μονοπάτια που σχετίζονται με τη θετική διάθεση και την ψυχική ευεξία, όπως μια προπόνηση ενισχύει τους μυς και δημιουργώντας μια πιο ανθεκτική νοοτροπία», είπε η Eiselt. Το να είμαστε ευγνώμονες μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική μας υγεία με εκπληκτικούς τρόπους. «Το μυαλό και το σώμα μας είναι αλληλένδετα, επηρεάζοντας και ανταποκρινόμενα το ένα στο άλλο», είπε η Eisert.

Όταν διασκεδάζουμε αρνητικές σκέψεις, αυτό μπορεί να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, η οποία μετατοπίζει το σώμα σε κατάσταση «μάχης ή φυγής»«Αυτή η απόκριση στο στρες έχει βαθιές επιπτώσεις στο σώμα μας και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες παθήσεις και παχυσαρκία», είπε. «Το μυαλό και το σώμα μας είναι αλληλένδετα, επηρεάζοντας και ανταποκρινόμενα το ένα στο άλλο». Η εστίαση στην ευγνωμοσύνη και η διατήρηση μιας θετικής νοοτροπίας μπορεί να βοηθήσει να «ρυθμιστεί» αυτή η απόκριση στο στρες και να ενισχύσει τη διάθεση, τις ικανότητες αντιμετώπισης και τη συνολική ευημερία, είπε η Eisert.

eugnomosini

Μία από τις κύριες σωματικές εκδηλώσεις της ευγνωμοσύνης είναι ο βελτιωμένος ύπνος. «Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου ηρεμώντας το νευρικό σύστημα και βοηθώντας το σώμα να μπει σε μια κατάσταση χαλάρωσης», είπε η Eisert. Η έμφαση στις θετικές πτυχές της ζωής μας μπορεί επίσης να μειώσει τις παρεμβατικές και αρνητικές σκέψεις που συχνά διαταράσσουν τον ύπνο, επεσήμανε η γιατρός. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την περίοδο των γιορτών, μια περίοδο που συχνά χαρακτηρίζεται από αυξημένο άγχος και ταραχή», δήλωσε η Eiselt.

Ένα άλλο κρίσιμο σωματικό όφελος είναι η επίδραση που έχει η ευγνωμοσύνη στο καρδιαγγειακό σύστημα. «Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι η άσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένη φλεγμονή και άλλα καρδιαγγειακά οφέλη», είπε η Eisert. «Το χρόνιο άγχος και τα επίμονα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα υγείας – και η άσκηση της ευγνωμοσύνης και της χαλάρωσης έχει αποδειχθεί ότι εξουδετερώνει αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να εξασκείτε κάθε μέρα - Χρειάζονται λιγότερο από 10 λεπτά η κάθε μία

Πώς θα αυξήσετε την θετική σας ενέργεια;

Ποια τα οφέλη για την υγεία που απορρέουν από την αισιοδοξία;

Διατηρήστε τον ενθουσιασμό στη σχέση σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."