Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Βρέθηκαν επικίνδυνες χημικές ουσίες σε σχολικές στολές στη Βόρεια Αμερική

Έρευνα: Βρέθηκαν επικίνδυνες χημικές ουσίες σε σχολικές στολές στη Βόρεια Αμερική

Έρευνα: Εξετάζοντας μια ποικιλία παιδικών υφασμάτων, οι ερευνητές βρήκαν φθόριο στο 65% των δειγμάτων που δοκιμάστηκαν. Οι συγκεντρώσεις ήταν υψηλότερες στις σχολικές στολές, ειδικά εκείνες που φέρουν την ετικέτα 100% βαμβάκι.

Οι ερευνητές βρήκαν υψηλά επίπεδα επικίνδυνων χημικών ουσιών που ονομάζονται per- και polyfluoroalkyl ουσίες (PFAS) στις σχολικές στολές που πωλούνται σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Αυτές οι χημικές ουσίες – οι οποίες μπορούν να συσσωρευτούν στους ανθρώπους και το περιβάλλον με την πάροδο του χρόνου – μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Επικίνδυνες χημικές ουσίες στις σχολικές στολές

Χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα και υφάσματα. Εξετάζοντας μια ποικιλία παιδικών υφασμάτων, οι ερευνητές βρήκαν φθόριο στο 65% των δειγμάτων που δοκιμάστηκαν. Οι συγκεντρώσεις ήταν υψηλότερες στις σχολικές στολές, ειδικά εκείνες που φέρουν την ετικέτα 100% βαμβάκι. «Αυτό που ήταν εκπληκτικό για αυτήν την ομάδα δειγμάτων ήταν η υψηλή συχνότητα ανίχνευσης του PFAS στα ρούχα που απαιτούνται για να φορούν τα παιδιά», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Graham Peaslee, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame. «Τα παιδιά είναι ένας ευάλωτος πληθυσμός όταν πρόκειται για χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία και κανείς δεν ξέρει ότι αυτά τα υφάσματα υφίστανται επεξεργασία με PFAS και άλλες τοξικές χημικές ουσίες».

Οι κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων χρησιμοποιούν PFAS για να κάνουν τα υφάσματα πιο ανθεκτικά στους λεκέδες και ανθεκτικά. Γνωστά ως «για πάντα χημικά», έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, του άσθματος, της παχυσαρκίας και των προβλημάτων με την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανιχνεύουν τακτικά PFAS σε δείγματα αίματος από παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 11 ετών. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 20% των δημόσιων σχολείων στις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από τους μαθητές να φορούν στολές, θέτοντας εκατομμύρια παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες.

Μπορούν να εκτεθούν μέσω επαφής με το δέρμα με ρούχα που έχουν υποστεί επεξεργασία με PFAS, εισπνοή ή κατάποση. Αυτή η μελέτη εξέτασε 72 δείγματα προϊόντων που αγοράστηκαν διαδικτυακά στη Βόρεια Αμερική το 2020 και το 2021. Οι ερευνητές εξέτασαν προϊόντα των οποίων οι ετικέτες έλεγαν ότι ήταν ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες, τον άνεμο ή τις ρυτίδες. Εκτός από τις στολές, τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν περιελάμβαναν εξωτερικά ενδύματα όπως αδιάβροχα, χιονοστιβάδες και γάντια. αξεσουάρ όπως σαλιάρες, καπέλα και παιδικά παπούτσια. καθώς και φούτερ, μαγιό και καλύμματα καροτσιών.

Οι συγγραφείς της μελέτης πρόσθεσαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να μάθουμε πώς αλλάζουν οι συγκεντρώσεις χημικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους κατά τη διάρκεια της χρήσης και του πλυσίματος. «Δεν υπάρχει επιλογή των καταναλωτών να αγοράσουν ρούχα που μπορούν να πλυθούν αντί για ρούχα που είναι επικαλυμμένα με χημικά για τη μείωση των λεκέδων», είπε ο Peaslee. «Ελπίζουμε ότι ένα από τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας θα ήταν η αυξημένη επισήμανση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων για την πλήρη ενημέρωση του αγοραστή για τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του υφάσματος πριν από την πώληση, ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ρούχα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικά για τα παιδιά τους.

Τα αντικείμενα εξετάστηκαν για φθόριο χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία εκπομπής ακτίνων γάμμα που προκαλείται από σωματίδια (PIGE), σύμφωνα με ένα πανεπιστημιακό δελτίο ειδήσεων. Το εργαστήριο Peaslee έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη μέθοδο για την ανίχνευση PFAS σε καλλυντικά, συσκευασίες γρήγορου φαγητού, μάσκες προσώπου και πυροσβεστικά μέσα. Ενώ η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει λάβει μέτρα για να δηλωθούν επίσημα για πάντα τα χημικά ως επικίνδυνα, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν. Η μελέτη υπενθυμίζει ότι τα PFAS εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά και βιομηχανικά προϊόντα και ότι παραμένουν στο περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμπορικό πρόγραμμα διαχείρισης βάρους των ΗΠΑ δείχνει καλύτερα αποτελέσματα από την προσέγγιση Do-It-Yourself

Διαβήτης - Όταν οι κιρκάδιοι ρυθμοί των λιπιδίων πηγαίνουν στραβά

Η κατάχρηση αλκοόλ από τους εφήβους οδηγεί σε χειρότερη υγεία και δυσαρέσκεια στη μέση ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.