Διατροφή

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Γιατί το ανοσοποιητικό δεν αντιδρά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αφού είναι ξένες ουσίες;

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Γιατί το ανοσοποιητικό δεν αντιδρά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αφού είναι ξένες ουσίες;

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Μια ομάδα ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα εξέτασε γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ανοσοαπόκριση μετά την κατανάλωση τροφής. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν στην ερώτηση πραγματοποιώντας πειράματα με ποντίκια.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων έχει εξελιχθεί για να παράγει διάφορες αποκρίσεις που προορίζονται να καταστήσουν αβλαβή ξένα στοιχεία που έχουν περάσει στο σώμα. Μία από τις πιο κοινές αντιδράσεις είναι η πρόκληση φλεγμονής, που μερικές φορές θεωρείται ως συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες. Αλλά, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, γιατί τότε το ανοσοποιητικό σύστημα δεν παράγει απόκριση στις τροφές που καταναλώνονται καθημερινά; Είναι όλα, εξάλλου, ξένες ουσίες.

Τα πειράματα περιελάμβαναν πρώτα την εκτροφή πολλών εργαστηριακών ποντικών με δίαιτες χωρίς γλουτένη. Στη συνέχεια, τους δόθηκαν διαφορετικές τροφές για να επιτρέψουν στους ερευνητές να δουν πώς θα αντιδρούσε το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ορισμένες από τις κύριες τροφές που δοκιμάστηκαν ήταν εκείνες που περιείχαν έναν ή περισσότερους τύπους πρωτεΐνης γλουτένης γνωστής ως γλιαδίνη – προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τέτοιες τροφές τείνουν να προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια.

Οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με τα διάφορα είδη τροφών για μια εβδομάδα και στη συνέχεια μέτρησαν την ανοσολογική τους απόκριση. Διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση τροφής με το πεπτίδιο γλιαδίνης, τα ποντίκια είχαν μια ελαφρά αύξηση στον αριθμό των Τ κυττάρων στο έντερό τους και ένας μικρός αριθμός από αυτά δημιούργησε μια ασθενή απόκριση αντισωμάτων—ειδικά, πολλά από αυτά ήταν ρυθμιστικά Τ κύτταρα, γνωστά ως κύτταρα Treg, τα οποία τείνουν να είναι ανοσοκατασταλτικά, γεγονός που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει την έλλειψη γενικής απόκρισης στα τρόφιμα που βρίσκονται στο έντερο.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ορισμένα Τ-λεμφοκύτταρα που φαινόταν να είναι διαφορετικά από τον τύπο των Τ-λεμφοκυττάρων που βρίσκονται συνήθως στην ανοσοαπόκριση, αν και παρατήρησαν ότι θα μπορούσαν να ήταν πρόδρομοι των κυττάρων Treg. Στα πειράματά τους, διαπίστωσαν ότι κανένα από τα Τ κύτταρα που παρουσιάστηκαν στο έντερο ως απόκριση στην παρουσία τροφής δεν θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα πειράματά τους δείχνουν πως ο λόγος που τα Τ κύτταρα δεν επιτίθενται στα τρόφιμα είναι ότι η έκθεση σε τροφικά αντιγόνα από τα Τ κύτταρα οδηγεί στην ανάπτυξη υποομάδων Τ κυττάρων που δεν είναι σε θέση να διεγείρουν φλεγμονώδεις λειτουργίες αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να παράγουν Τ κύτταρα που καταστείλουν τη φλεγμονή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε ασθενείς με κολίτιδα, οι δερματικές παθήσεις μπορεί να προέρχονται από το έντερο

Καθοριστικοί παράγοντες ρύθμισης της ανοσοαπόκρισης

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Οι χειρότερες τροφές μετά την άσκηση

Αποθεραπεία διατροφή: Κατανοώντας ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε μετά την άσκηση, μπορείτε να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σας και να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα για το σώμα και τον νου σας.