Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Γιατί το ανοσοποιητικό δεν αντιδρά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αφού είναι ξένες ουσίες;

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Γιατί το ανοσοποιητικό δεν αντιδρά στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αφού είναι ξένες ουσίες;

Διατροφή ανοσοαπόκριση: Μια ομάδα ερευνητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα εξέτασε γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ανοσοαπόκριση μετά την κατανάλωση τροφής. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν στην ερώτηση πραγματοποιώντας πειράματα με ποντίκια.


Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων έχει εξελιχθεί για να παράγει διάφορες αποκρίσεις που προορίζονται να καταστήσουν αβλαβή ξένα στοιχεία που έχουν περάσει στο σώμα. Μία από τις πιο κοινές αντιδράσεις είναι η πρόκληση φλεγμονής, που μερικές φορές θεωρείται ως συμπτώματα που σχετίζονται με αλλεργίες. Αλλά, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, γιατί τότε το ανοσοποιητικό σύστημα δεν παράγει απόκριση στις τροφές που καταναλώνονται καθημερινά; Είναι όλα, εξάλλου, ξένες ουσίες.

Τα πειράματα περιελάμβαναν πρώτα την εκτροφή πολλών εργαστηριακών ποντικών με δίαιτες χωρίς γλουτένη. Στη συνέχεια, τους δόθηκαν διαφορετικές τροφές για να επιτρέψουν στους ερευνητές να δουν πώς θα αντιδρούσε το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ορισμένες από τις κύριες τροφές που δοκιμάστηκαν ήταν εκείνες που περιείχαν έναν ή περισσότερους τύπους πρωτεΐνης γλουτένης γνωστής ως γλιαδίνη – προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τέτοιες τροφές τείνουν να προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια.

Οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με τα διάφορα είδη τροφών για μια εβδομάδα και στη συνέχεια μέτρησαν την ανοσολογική τους απόκριση. Διαπίστωσαν ότι μετά την κατανάλωση τροφής με το πεπτίδιο γλιαδίνης, τα ποντίκια είχαν μια ελαφρά αύξηση στον αριθμό των Τ κυττάρων στο έντερό τους και ένας μικρός αριθμός από αυτά δημιούργησε μια ασθενή απόκριση αντισωμάτων—ειδικά, πολλά από αυτά ήταν ρυθμιστικά Τ κύτταρα, γνωστά ως κύτταρα Treg, τα οποία τείνουν να είναι ανοσοκατασταλτικά, γεγονός που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει την έλλειψη γενικής απόκρισης στα τρόφιμα που βρίσκονται στο έντερο.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ορισμένα Τ-λεμφοκύτταρα που φαινόταν να είναι διαφορετικά από τον τύπο των Τ-λεμφοκυττάρων που βρίσκονται συνήθως στην ανοσοαπόκριση, αν και παρατήρησαν ότι θα μπορούσαν να ήταν πρόδρομοι των κυττάρων Treg. Στα πειράματά τους, διαπίστωσαν ότι κανένα από τα Τ κύτταρα που παρουσιάστηκαν στο έντερο ως απόκριση στην παρουσία τροφής δεν θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα πειράματά τους δείχνουν πως ο λόγος που τα Τ κύτταρα δεν επιτίθενται στα τρόφιμα είναι ότι η έκθεση σε τροφικά αντιγόνα από τα Τ κύτταρα οδηγεί στην ανάπτυξη υποομάδων Τ κυττάρων που δεν είναι σε θέση να διεγείρουν φλεγμονώδεις λειτουργίες αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να παράγουν Τ κύτταρα που καταστείλουν τη φλεγμονή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σε ασθενείς με κολίτιδα, οι δερματικές παθήσεις μπορεί να προέρχονται από το έντερο

Καθοριστικοί παράγοντες ρύθμισης της ανοσοαπόκρισης

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon