Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Το δηλητήριο του σκορπιού δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο στον εγκέφαλο

Το δηλητήριο του σκορπιού δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καρκίνο στον εγκέφαλο

Το δηλητήριο του σκορπιού ενδέχεται να καταπολεμά την αρθρίτιδα και τον καρκίνο του εγκεφάλου

Το δηλητήριο του σκορπιού είναι κάτι που φοβόμαστε από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια. Θα μπορούσε, ωστόσο, να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη θεραπεία ασθενειών;

Η απάντηση ενδεχομένως και να είναι καταφατική. Συγκεκριμένα, δύο επιστημονικές ομάδες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη πως άρχισαν να χρησιμοποιούν το δηλητήριο του σκορπιού, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να το αξιοποιήσουν στη μάχη τους με την αρθρίτιδα αλλά και με τον καρκίνο του εγκεφάλου (γλοιοβλάστωμα).

Καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ αποφάσισε να παρέχει την άδεια για την πραγματοποίηση της πρώτης κλινικής δοκιμής, οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Πώς όμως το δηλητήριο του σκορπιού μπορεί να έχει θετική επίδραση στη θεραπεία της αρθρίτιδας; Μίνι πρωτεΐνη, που εντοπίστηκε στο συγκεκριμένο δηλητήριο, ενδέχεται να βελτιώνει την ασφάλεια των σημερινών φαρμάκων για την αρθρίτιδα, αναστέλλοντας την τοξική τους δράση.

Τα στεροειδή και τα διάφορα φάρμακα που λαμβάνουν όσα άτομα υποφέρουν από ρευματοειδή και άλλα είδη αρθρίτιδας καθώς και από άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις, προσφέρουν, ασφαλώς, ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο. Ωστόσο, όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιφέρουν βλάβες σε υγιείς ιστούς του σώματος, όπως τη σπλήνα και τον θυμό αδένα.

Δημοσίευση στο αμερικάνικο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», με επικεφαλής τον δρα Τζιμ Όλσον, αναφέρει ότι μια πρωτεΐνη του σκορπιού συσσωρεύεται μέσα στον χόνδρο των αρθρώσεων και πως ο συνδυασμός της με τα φάρμακα για την αρθρίτιδα περιορίζει τη δράση των φαρμάκων μόνο στις αρθρώσεις, παρέχοντας προστασία από τις τοξικές επιδράσεις στο υπόλοιπο σώμα.

Μάλιστα, ο Όλσον δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Για τους ανθρώπους με αρθρίτιδα σε πολλές αρθρώσεις, οι παρενέργειες από τη φαρμακοθεραπεία μπορεί να αποβούν εξίσου, αν όχι χειρότερες, από την ίδια τη νόσο. Τα στεροειδή αρέσκονται να πηγαίνουν παντού στο σώμα, εκτός από εκεί που είναι πιο αναγκαία. Βρήκαμε μια νέα στρατηγική να βελτιώσουμε την ανακούφιση από την αρθρίτιδα, με ελάχιστες συστημικές παρενέργειες».

Η πιθανή αξιοποίηση του δηλητηρίου από φίδια, αράχνες και σκορπιούς, απασχολεί την αμερικανική ερευνητική κοινότητα εδώ και περίπου μια δεκαετία αλλά η δυνατότητα εφαρμογής της νέας μεθόδου σε ασθενείς δεν καθίσταται ακόμη δυνατή, καθώς απαιτούνται επιπλέον τοξικολογικές και άλλες μελέτες.

Οι ερευνητές, όμως, πιστεύουν πως το δηλητήριο του σκορπιού ενδεχομένως και να συμβάλλει στη στοχευμένη δράση όχι μόνο των στεροειδών αλλά και άλλων φαρμάκων.

Τα ενθαρρυντικά νέα για το δηλητήριο του σκορπιού δε σταματούν εδώ. Στη δεύτερη μελέτη, χρησιμοποιήθηκε από ερευνητές του αντικαρκινικού ιατρικού κέντρου City of Hope στην Καλιφόρνια η χλωροτοξίνη, που αποτελεί ένα ακόμη συστατικό του δηλητηρίου του σκορπιού. Ο σκοπός ήταν να ενισχυθεί μια αντικαρκινική ανοσοθεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα (CAR T) ενάντια στη συνηθέστερη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα.

Η νέα «χιμαιρική» θεραπεία (CLTX-DAR T) βασίζεται στον συνδυασμό της τοξίνης του σκορπιού με ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, για να επιτευχθεί  αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη εξόντωση των καρκινικών κυττάρων του εγκεφάλου. Μάλιστα, η νέα μέθοδος στοχεύει κατευθείαν στα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα.

Καθώς η πρώτη κλινική δοκιμή της νέας θεραπείας σε ανθρώπους έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθoύν με ενδιαφέρον την πορεία των μελετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon