Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες;

Έρευνα: Πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες;

Έρευνα: Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο το καλύτερο.

Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο το καλύτερο. Το εύρημα ακολουθεί σχεδόν μια δεκαετία που αφιερώθηκε στην παρακολούθηση του κινδύνου εγκεφαλικού σε περίπου 123.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Κίνα. Στο τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν σχετικά μεγάλη αναπαραγωγική περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση φάνηκε να αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο τόσο για ισχαιμικό εγκεφαλικό όσο και για αιμορραγικό εγκεφαλικό.

Πώς σχετίζονται τα οιστρογόνα με το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι η πιο κοινή μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου, που προκαλείται από απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο. «Αυτά τα αποτελέσματα ήταν απροσδόκητα και παρέχουν νέες γνώσεις για τις συσχετίσεις μεταξύ των αναπαραγωγικών παραγόντων και του κινδύνου εγκεφαλικού», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Peige Song, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Zhejiang στο Hangzhou της Κίνας.

Για να διερευνήσει μια πιθανή προστατευτική σχέση μεταξύ των οιστρογόνων και του κινδύνου εγκεφαλικού, η Song και η ομάδα της εστίασαν σε μια ομάδα γυναικών μεταξύ 40 και 79 ετών. Καμία δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού όταν είχε εγγραφεί για πρώτη φορά σε προηγούμενη κινεζική μελέτη μεταξύ 2004 και 2008 . Η ομάδα ανέλυσε αρχικά τις πληροφορίες εγγραφής στη μελέτη σχετικά με τη συγκεκριμένη διάρκεια της συνολικής αναπαραγωγικής ζωής κάθε γυναίκας που οδηγεί στην εμμηνόπαυση.

Η Song και οι συνάδελφοί της έλαβαν επίσης υπόψη πόσο συχνά οι συμμετέχοντες είχαν παιδί και/ή αν ή όχι (και για πόσο καιρό) έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, καθώς και τα δύο συνήθως ανεβάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων. Σημειώθηκαν επίσης πρότυπα θηλασμού – τα οποία τείνουν να μειώνουν την έκθεση στα οιστρογόνα. Συλλέχθηκαν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες αλκοόλ και καπνίσματος, το γενικό ιατρικό υπόβαθρο και το ιστορικό εγκυμοσύνης, αποβολής και από του στόματος αντισυλληπτικών κάθε γυναίκας.

Με τη σειρά της, η ομάδα συνέχισε να παρακολουθεί τους συμμετέχοντες στη μελέτη για περίπου εννέα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν λίγο περισσότερα από 15.000 εγκεφαλικά επεισόδια. Η συντριπτική πλειοψηφία (12.000) ήταν ισχαιμικοί. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες που κυμαίνονταν από το μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης εμμήνου ρύσεως και της εμμηνόπαυσης (31 έτη) και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (36 έτη).

Μετά τη στοίβαξη κάθε ομάδας έναντι της συχνότητας εγκεφαλικού επεισοδίου, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στην ομάδα με τη μεγαλύτερη έκθεση σε οιστρογόνα είχαν 5% χαμηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 13% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με τις γυναίκες στην ομάδα της μικρότερης έκθεσης. Τα ευρήματα έλαβαν υπόψη ένα ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η μεγαλύτερη ηλικία, η καθιστική ζωή και το ιστορικό καπνίσματος.

Η ομάδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη συνολική έκθεση σε οιστρογόνα – πέρα από τον αριθμό των ετών μεταξύ της εμμήνου ρύσεως και της εμμηνόπαυσης – συνέβαλε επίσης σε χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο εγκεφαλικού. Το εύρημα υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που βιώνουν περισσότερες θνησιγένειες, αποβολές ή τερματισμό εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ όσες λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά μπορεί να δουν τον κίνδυνο να μειώνεται.

Ωστόσο, ο Song προειδοποίησε ότι στο τελευταίο σημείο, η μελέτη είχε μόνο «περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών». Ομοίως, η μελέτη συνέλεξε λίγες πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι γυναίκες ξεκίνησαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), πρόσθεσε, «άρα δεν είναι σαφές εάν η θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων θα ήταν τόσο προστατευτική όσο ένας φυσικά μακρύς αναπαραγωγικός κύκλος», δεδομένου ότι τα οιστρογόνα από Η HRT δεν παράγεται φυσικά και «δεν μπορεί να εξισωθεί με τη φυσική ορμόνη στο σώμα».

Στην πραγματικότητα, η κλινική του Κλίβελαντ επισημαίνει μικτά ευρήματα σχετικά με αυτό το ερώτημα, επικαλούμενη πολλαπλές έρευνες που έχουν βρει ότι η HRT μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο. Η Song υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η μελέτη της ομάδας της βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα κάθε συμμετέχοντος να ανακαλεί τις προηγούμενες εμπειρίες και τις επιλογές του τρόπου ζωής του και αυτή η ανάκληση μπορεί να μην είναι πάντα ακριβής. Το αποτέλεσμα, τόνισε, είναι ότι «απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση της σχέσης μεταξύ οιστρογόνων και κινδύνου εγκεφαλικού».

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, ο Song έθιξε ορισμένες ιδέες σχετικά με το γιατί η μεγαλύτερη έκθεση σε οιστρογόνα μπορεί να προσφέρει στις γυναίκες προστασία έναντι του εγκεφαλικού. Για ένα, είπε, τα οιστρογόνα έχει αποδειχθεί ότι έχουν «νευροπροστατευτικές ιδιότητες», οι οποίες συμβάλλουν στον περιορισμό του κινδύνου κυτταρικής δυσλειτουργίας διατηρώντας παράλληλα την υγεία του νευρικού συστήματος. Και ταυτόχρονα, είπε ο Song, τα οιστρογόνα «έχει αποδειχθεί ότι έχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων», βοηθώντας στη χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και συνεπώς μειώνοντας τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό συγκεκριμένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θα μπορούσε η αλλαγή του κολπικού μικροβιώματος να αντιμετωπίσει την κολπική ξηρότητα και το επώδυνο σεξ κατά την εμμηνόπαυση;

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Πότε πρέπει να κάνετε σεξ για να συλλάβετε;

Πώς το εισόδημα συνδέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".