Επιστημονικά Νέα

Έρευνα Μακροζωία: Η διατροφή των ιθαγενών του Αμαζονίου κρύβει το «κλειδί»

Έρευνα Μακροζωία: Η διατροφή των ιθαγενών του Αμαζονίου κρύβει το «κλειδί»

Η ίδια η δίαιτα περιέχει υψηλή θερμιδική πρόσληψη φυτών, πρωτεϊνών και μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, στην οποία μόνο το 8% των συστατικών αγοράζονταν εκτός της φυλής. Δημιουργήθηκαν συσχετισμοί μεταξύ του πολύ χαμηλού ποσοστού καρδιακών παθήσεων μεταξύ των περίπου 16.000 Tsimane και του προβιομηχανικού τρόπου διαβίωσής τους, που περιλάμβανε κυνήγι, συλλογή καρπών, ψάρεμα και γεωργία.

Έρευνα Μακροζωία: Οι επιστήμονες αποδίδουν τη μακροζωία των κατοίκων του Tsimane στην πρόσληψη τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Ο εγκέφαλος των ιθαγενών που ζουν στον Αμαζόνιο εκφυλίζεται κατά 70% πιο αργά από τον εγκέφαλο των κατοίκων του δυτικού πολιτισμού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα, που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), διαπίστωσε ότι οι ιθαγενείς Tsimane του Αμαζονίου της Βολιβίας εμφανίζουν σημαντικά μικρότερη ατροφία του εγκεφάλου από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, λόγω διακριτών διαφορών στον τρόπο ζωής.

Η ατροφία του εγκεφάλου συνδέεται συνήθως με γνωστικές διαταραχές, λειτουργική εξασθένιση και ασθένειες όπως η άνοια. Μια έρευνα του OECD (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού εκτιμά ότι μέχρι το 2040, σχεδόν το 10% των Ευρωπαίων θα ζει με ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια.

Πάνω από 700 ενήλικες Tsimane ηλικίας 40 έως 94 ετών συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε αξονικές τομογραφίες που θα υπολόγιζαν τον όγκο του εγκεφάλου τους σε σχέση με την ηλικία τους. Τα ευρήματα αυτά συγκρίθηκαν στη συνέχεια με τρεις βιομηχανικούς πληθυσμούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η εξήγηση μπορεί να εντοπιστεί στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Οι επιστήμονες αποδίδουν τη νευρωνική μακροζωία των κατοίκων του Tsimane στην πρόσληψη τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, σε συνδυασμό με τον σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής τους.

Αν και η περιοχή έχει ελάχιστη πρόσβαση στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη, αυτό αντισταθμίζεται από τον τρόπο ζωής τους, που είναι το αντίθετο από την καθιστική ζωή στη Δύση. Οι μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και ψαριών που προέρχονται από βιώσιμες πηγές έχουν διατηρήσει την υγεία των Tsimanes σε καλύτερη κατάσταση.

Το USC σημειώνει ότι οι Tsimane έχουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής, η οποία συνήθως συνδέεται με την ατροφία του εγκεφάλου στους Δυτικούς. Παρόλα αυτά, η μελέτη τους δείχνει ότι αυτά τα υψηλά επίπεδα δεν έχει έντονη επίδραση στους εγκεφάλους των Tsimane.

«Ο καθιστικός τρόπος ζωής μας και η διατροφή μας που είναι πλούσια σε σάκχαρα και λίπη μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια εγκεφαλικού ιστού με την ηλικία και να μας κάνουν πιο ευάλωτους σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Hillard Kaplan, καθηγητής οικονομικών της υγείας και ανθρωπολογίας που μελετά τους Tsimane εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Παρόλο που δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη εποχή για να γίνει κανείς στην Ευρώπη χορτοφάγος, τόσο για το σώμα μας όσο και για το περιβάλλον, παραμένουμε πολύ πίσω από τους Tsimane.

Η διατροφή των κατοίκων του Αμαζονίου

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι Tsimane γίνονται πρωτοσέλιδο για την εκπληκτική κατάσταση της υγείας τους. Το 2017 η «δίαιτα του Αμαζονίου» θεωρήθηκε ότι είναι μια αξιόπιστη οδός για την εξαιρετική υγεία της καρδιάς. Αυτό είχε τις ρίζες του σε μια προηγούμενη μελέτη για τους Tsimane, η οποία έδειξε ότι έχουν τον χαμηλότερο επιπολασμό στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης από οποιονδήποτε πληθυσμό που είναι γνωστός στην επιστήμη – και ελάχιστους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η ίδια η δίαιτα περιέχει υψηλή θερμιδική πρόσληψη φυτών, πρωτεϊνών και μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, στην οποία μόνο το 8% των συστατικών αγοράζονταν εκτός της φυλής. Δημιουργήθηκαν συσχετισμοί μεταξύ του πολύ χαμηλού ποσοστού καρδιακών παθήσεων μεταξύ των περίπου 16.000 Tsimane και του προβιομηχανικού τρόπου διαβίωσής τους, που περιλάμβανε κυνήγι, συλλογή καρπών, ψάρεμα και γεωργία.

Ο Kaplan λέει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δύο ευρήματα-ορόσημα για να κάνουμε παρεμβάσεις στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου στοn δυτικό πληθυσμό. «Οι Tsimane μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου», εξηγεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να ενσωματώσουν αυτά τα πρότυπα στον δικό μας τρόπο ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο εμπειρογνώμονας των μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ An. Fauci μίλησε διαδικτυακά σε αποφοίτους του Πανεπιστημίου Emory για την πανδημία και τον ρατσισμό

Ο Kυβερνήτης του Vermont εντάσσει τους Μαύρους, τους Ιθγενενείς και τους Έγχρωμους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα covid -19

Γιατί να εντάξουμε τα φύκια στην διατροφή μας

Προσδόκιμο ζωής : Ένας υγιής εγκέφαλος ενισχύει την μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα οιστρογόνα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες;

Έρευνα: Όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες, νέα έρευνα δείχνει ότι όσο περισσότερα οιστρογόνα εκτίθεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, τόσο το καλύτερο.

Αξιοποίηση της ικανότητας του εγκεφάλου να αυτοθεραπεύεται

"Εξετάζουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές που έχει το rTMS στον εγκέφαλο. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλες τις καλές αλλαγές που συμβαίνουν και αν υπάρχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες", λέει ο Alex.

Μελέτη εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο και του κινδύνου άνοιας

"Εάν διαγνωστεί αϋπνία, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-i) είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτική αγωγή, η μελατονίνη μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην υγεία".