Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Η υπερθέρμανση του κλίματος μπορεί να επιδεινώσει νευρολογικές καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ημικρανία, το Αλτσχάιμερ, η επιληψία και η σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Ο καθηγητής Sanjay Sisodiya, επικεφαλής ερευνητής στο University College London Queen Square Institute of Neurology, τόνισε την ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε από το The Lancet Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν 332 εργασίες από το 1968-2023. Σε ένα πανεπιστημιακό δελτίο τύπου, ο Sisodiya δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή, ιδιαίτερα οι σοβαρές θερμοκρασίες, τόσο χαμηλές όσο και υψηλές, και η αυξημένη διακύμανση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν είναι εποχιακά άτυπες, επηρέασαν τις εγκεφαλικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα εγκεφαλικά αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των καύσωνα, ενώ η άνοια κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε θερμοπληξία, υποθερμία και καιρικές καταστροφές όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ημερήσιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και ο ακραίος ζεστός και κρύος καιρός αυξάνουν τον κίνδυνο αρκετών καταστάσεων ψυχικής υγείας. Ο Sisodiya τόνισε ότι οι υψηλές βραδινές θερμοκρασίες μπορεί να διακόψουν τον ύπνο και να επιδεινώσουν τα προβλήματα του εγκεφάλου.

Ενόψει των αυξανόμενων κλιματικών συνθηκών, ο Sisodiya τόνισε τη σημασία της ευκίνητης και δυναμικής έρευνας για την παροχή ζωτικής σημασίας γνώσεων σε άτομα και οργανισμούς. Σημείωσε επίσης την έλλειψη έρευνας που να αξιολογεί τις ασθένειες του εγκεφάλου και τις επιπτώσεις στην υγεία υπό μελλοντικά κλιματικά σενάρια, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον προγραμματισμό.
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν

Η TechTimes ανέφερε πρόσφατα ότι η υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθόρισε τον Απρίλιο του 2024 ως τον θερμότερο από ποτέ, συνεχίζοντας μια σειρά 12 μηνών με θερμοκρασίες που έσπασαν ρεκόρ.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) αναφέρει ότι κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 καταγράφει νέα ρεκόρ θερμοκρασίας. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία 12 μηνών, συμπεριλαμβανομένου του Απριλίου, έφτασε τους 1,61 βαθμούς Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο 1850-1900.

Οι επιστήμονες μελετούν αυτές τις σοβαρές τάσεις θερμοκρασίας για να δουν εάν οι ανθρώπινες δραστηριότητες ανέτρεψαν το κλιματικό σύστημα. Ο Julien Nicolas, Senior Climate Scientist του C3S, σημείωσε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για τη σοβαρή κλιματική αλλαγή.

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή, ενώ το φαινόμενο Ελ Νίνιο επιδεινώνει τις συνθήκες υψηλής θερμότητας στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Το C3S κατέγραψε βροχοπτώσεις πάνω από το μέσο όρο τον Απρίλιο στην Ευρώπη, με τη νότια Ισπανία, την Ιταλία και τα Δυτικά Βαλκάνια να είναι πιο ξηρά. Το Al Jazeera είπε ότι η Ανατολική Αυστραλία είχε ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ στις υπόλοιπες βροχοπτώσεις κάτω του κανονικού, παρόμοια με το βόρειο Μεξικό.

Το σύνολο δεδομένων C3S, που χρονολογείται από το 1940, δείχνει τον Απρίλιο του 2024 ως τον θερμότερο Απρίλιο από την προβιομηχανική περίοδο, τονίζοντας την ανάγκη για παγκόσμια δράση για το κλίμα. Ξεχωριστά, η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) «Κατάσταση του Κλίματος στην Ασία 2023» δείχνει αυξανόμενους δείκτες κλιματικής αλλαγής στην Ασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας, η υποχώρηση των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τις κοινότητες, τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Νίκος Παπαθανάσης - Ανακοίνωσε την ένταξη στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Ακραία ζέστη που σχετίζεται με τις επισκέψεις στο νοσοκομείο παιδιών για άσθμα

Η κλιματική αλλαγή συνδέεται με επιδείνωση των εγκεφαλικών ασθενειών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Close Icon