Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αυτισμός: Εγκεφαλικοί μηχανισμοί πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία του

Αυτισμός: Εγκεφαλικοί μηχανισμοί πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία του

Οι ερευνητές εστίασαν στην αμυγδαλή, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους, τα οποία συνδέονται συνήθως με την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ.

Τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) συχνά εμφανίζουν αισθητηριακή υπερευαισθησία, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως αυξημένη ευαισθησία σε ήχους, φώτα, υφές και άλλα αισθητικά ερεθίσματα. Αυτή η υπερευαισθησία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την ικανότητά τους να λειτουργούν σε καθημερινά περιβάλλοντα. Η κατανόηση των μηχανισμών του εγκεφάλου που κρύβονται πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων και θεραπειών για αυτό το κοινό σύμπτωμα.

Μια πρόσφατη μελέτη χρησιμοποίησε ένα μοντέλο ASD σε ποντίκια για να διερευνήσει τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την αισθητηριακή υπερευαισθησία. Οι ερευνητές εστίασαν στην αμυγδαλή, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους, τα οποία συνδέονται συνήθως με την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με συμπεριφορές που μοιάζουν με ΔΑΦ εμφάνισαν υπερκινητικότητα στην αμυγδαλή ως απόκριση σε αισθητηριακά ερεθίσματα σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε αλλαγές στις μοριακές και κυτταρικές οδούς εντός της αμυγδαλής των ποντικών ASD. Συγκεκριμένα, υπήρξαν αλλαγές στην έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τη συναπτική πλαστικότητα, την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών και τη συνδεσιμότητα των νευρώνων. Αυτές οι αλλαγές πιθανότατα συμβάλλουν στην αυξημένη ευαισθησία σε αισθητηριακά ερεθίσματα που παρατηρούνται στο μοντέλο ποντικιού ASD.

Εκτός από την αμυγδαλή, άλλες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται επίσης στην αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ. Οι ερευνητές βρήκαν δυσλειτουργία στον προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον γνωστικό έλεγχο και τη συναισθηματική ρύθμιση. Αυτή η απορρύθμιση μπορεί να διαταράξει τον έλεγχο από πάνω προς τα κάτω της αισθητηριακής επεξεργασίας, οδηγώντας σε αυξημένη αντιδραστικότητα σε αισθητηριακά ερεθίσματα σε άτομα με ΔΑΦ.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ περιλαμβάνει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση περιοχών του εγκεφάλου και μοριακών οδών. Η στόχευση αυτών των συγκεκριμένων μηχανισμών μπορεί να προσφέρει νέες θεραπευτικές στρατηγικές για την ανακούφιση της αισθητηριακής υπερευαισθησίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα με ΔΑΦ. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα φαρμακολογικών παρεμβάσεων ή συμπεριφορικών θεραπειών για τη ρύθμιση αυτών των εγκεφαλικών οδών και τον μετριασμό των συμπτωμάτων αισθητηριακής υπερευαισθησίας στη ΔΑΦ.

Με την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών του εγκεφάλου που κρύβονται πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ, οι ερευνητές μπορούν να κάνουν σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτή τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Αυτή η γνώση μπορεί επίσης να έχει συνέπειες για άλλες καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αισθητηριακή υπερευαισθησία, όπως οι αγχώδεις διαταραχές και η διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου διαπιστώνει ότι το σκάνδαλο μολυσμένου αίματος για δεκαετίες συγκαλύφθηκε

Έρευνες δείχνουν ότι η φερρόπτωση, μια μορφή κυτταρικού θανάτου, εμφανίζεται σε πνεύμονες ασθενών με σοβαρή COVID-19

Το 70% των ατόμων με άσθμα ή ΧΑΠ δεν διαγιγνώσκονται

H τρισδιάστατη εκτύπωση θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία για τον καταρράκτη και άλλες οφθαλμικές παθήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Close Icon